Słodkie rollsy z mrożonymi malinami i kremowym serkiem
Słodkie rollsy z ciasta drożdżowego z pysznym nadzieniem z mrożonymi malinami i serkiem śmietankowym to prosty przepis na pyszny deser.
17.02.2023 11:23
Rollsy z owocami
Cynamonowe rollsy, nazywane też po prostu cynamonkami, to słodki wypiek na bazie drożdżowego ciasta, który opanował cały świat. W naszej wersji kultowe zawijane bułeczki skrywają coś innego niż aromatyczną przyprawę. Słodkie nadzienie na bazie serka śmietankowego oraz mrożonych malin razem z miękkim ciastem to połączenie idealne. Dzięki użyciu mrożonych owoców, bułeczki możesz piec przez cały rok, bez obawy o dostępność składników. Świetnie sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i słodkie drugie śniadanie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Rollsy z mrożonymi malinami
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 szklanki masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 4,5 szklanki mąki
Nadzienie
- 1 szklanka serka kremowego
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g malin
- mąka kukurydziana
Polewa
- 1 szklanka cukru pudru
- woda
Sposób przygotowania:
Do miski wlej mleko, dodaj cukier, suszone drożdże, jajka, masło oraz część mąki. Zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy rąk lub robota kuchennego. Następnie dodaj sól i pozostałą część mąki. Następnie wyrób dobrze ciasto, przełóż do miski i przykryj folią lub czystą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Przygotuj kremowe nadzienie. Serek śmietankowy przełóż do miski, dodaj miękkie masło oraz cukier i połącz składniki przy pomocy miksera. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na nim przygotowaną masę śmietankową.
Mrożone maliny rozmroź i dodaj do nich mąkę kukurydzianą, Wymieszaj i wyłóż na ciasto. Mąką sprawi, że woda z malin zgęstnieje i nie będą one rozmiękały ciasta. Zwiń powstały kształt w roladę i odstaw na 30 minut.
Następnie podziel ją na mniejsze części i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny znajdować się częścią z nadzieniem do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Cukier puder połącz z wodą, tworząc tym samym lukier. Polej nim upieczone bułeczki. Podziel na części i podaj swoim bliskim.
Smacznego!