Rosół Małgorzaty Rozenek smakuje inaczej niż tradycyjny. Moja babcia złapałaby się za głowę
30.07.2023 14:51, aktual.: 30.07.2023 15:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rosół to tradycyjna polska zupa. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. W każdym domu gotuje się ją podobnie, jednak smakuje nieco inaczej. Małgorzata Rozenek-Majdan odbiega jednak od tradycyjnego smaku. Jak przygotowuje tę zupę w swoim domu? Sprawdźmy.
Domowy rosół - zdaniem wielu nie ma lepszej zupy. Sekret jej smaku tkwi w wywarze warzywno-mięsnym, do którego wykorzystać należy jak najlepszej jakości składniki. Małgorzata Rozenek-Majdan kilka lat temu zrezygnowała jednak z jedzenia mięsa, więc jej zupa również jest pozbawiona mięsnej wkładki. Jak zatem przygotowuje rosół? Podzieliła się przepisem.
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek-Majdan. Nie ma w nim ani grama mięsa
Małgorzata Rozenek-Majdan nie je mięsa. Na dietę wegetariańską przeszedł też jej syn.
Czytaj również:Skontrolowano mięso na terenie całej Polski. Gdy zobaczyłam raport, włosy stanęły mi dęba
Składniki:
- 2 l wody,
- 3 marchewki,
- średnia cebula,
- korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- kawałek pora,
- ćwiartka kapusty włoskiej,
- natka pietruszki,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 suszone grzybki,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Warzywa należy dokładnie umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Nie zapominajmy o tym, by opiec cebulę przed wrzuceniem jej do garnka. Następnie zalewamy warzywa dwoma litrami wody. Do składników dodajemy suszone grzyby, czosnek oraz przyprawy. Po zagotowaniu, zostawiamy bulion na małym ogniu na co najmniej 2 godziny, by wywar stał się intensywniejszy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem i ugotowaną marchewką.