Nawet najlepsze kucharki popełniają ten błąd. Nigdy nie gotuj tak rosołu
Pomimo tego, że gotowanie rosołu nie jest zbyt skomplikowaną czynnością, to często pojawiają się błędy podczas jego przyrządzania. Jeśli zastanawiasz się, czy gotować rosół pod przykryciem, czy bez, to odpowiedź może cię nieco zaskoczyć.
08.03.2023 16:45
Jak przygotować najlepszy bulion?
Z rosołem najczęściej jest tak, że każdy ma swoją wyjątkową recepturę. I trzeba przyznać, że mimo podobnego sposobu przygotowania, ta zupa u każdego smakuje nieco inaczej. Na taki stan rzeczy, istotny wpływ może mieć m.in. sposób gotowania i to, czy gotujesz rosół pod przykryciem czy bez, ale nie tylko. Niezwykle ważne są tu również składniki i przyprawy, które nadają tej zupie odpowiedniego smaku.
Najlepiej smakuje, gdy zdecydujesz się połączyć różne rodzaje mięsa — np. drób i wołowinę. Jest idealny, nie tylko na chłodniejsze dni, ale i na każdą okazję. Odpowiedniego smaku nadają mu świeże warzywa oraz przyprawy — te dobrze znane, jak i nietypowe. Jak dobrze wiesz, ugotowanie tej zupy jest czasochłonne. Dlatego też dobrze jest się zastanowić nad każdym krokiem, który należy wykonać. Jednym z nich jest kwestia przykrywki.
Rosół pod przykryciem czy bez — jak gotować tę zupę?
Z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że najlepszy rosół musi się gotować przynajmniej 2-3 godziny na małym ogniu. W takiej sytuacji bardzo często pojawia się pytanie, czy gotować rosół pod przykryciem, czy bez. Okazuje się, że pokrywka będzie ci potrzebna, ale nie przez cały czas gotowania.
Rosół należy trzymać pod przykryciem, tylko do momentu, gdy zacznie się gotować. Od tej chwili, zmniejsz ogień do minimum i gotuj już bez przykrywki. Jeśli zdecydowałbyś się gotować zupę przez cały czas pod przykryciem, to takie rozwiązanie doprowadziłoby do jego zmętnienia.
Pamiętaj, że zdejmując pokrywkę, unikasz kłopotu związanego z wykipieniem zawartości garnka. To naprawdę ważne!
Lubisz ciekawe i smaczne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z tortilli w prażonej cebulce z kurczakiem: