Nawet najlepsze kucharki popełniają ten błąd. Nigdy nie gotuj tak rosołu

Pomimo tego, że gotowanie rosołu nie jest zbyt skomplikowaną czynnością, to często pojawiają się błędy podczas jego przyrządzania. Jeśli zastanawiasz się, czy gotować rosół pod przykryciem, czy bez, to odpowiedź może cię nieco zaskoczyć.

ObrazekRosół pod przykryciem czy bez - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak przygotować najlepszy bulion?

Z rosołem najczęściej jest tak, że każdy ma swoją wyjątkową recepturę. I trzeba przyznać, że mimo podobnego sposobu przygotowania, ta zupa u każdego smakuje nieco inaczej. Na taki stan rzeczy, istotny wpływ może mieć m.in. sposób gotowania i to, czy gotujesz rosół pod przykryciem czy bez, ale nie tylko. Niezwykle ważne są tu również składniki i przyprawy, które nadają tej zupie odpowiedniego smaku.

Obrazek
Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com

Najlepiej smakuje, gdy zdecydujesz się połączyć różne rodzaje mięsa — np. drób i wołowinę. Jest idealny, nie tylko na chłodniejsze dni, ale i na każdą okazję. Odpowiedniego smaku nadają mu świeże warzywa oraz przyprawy — te dobrze znane, jak i nietypowe. Jak dobrze wiesz, ugotowanie tej zupy jest czasochłonne. Dlatego też dobrze jest się zastanowić nad każdym krokiem, który należy wykonać. Jednym z nich jest kwestia przykrywki.

Rosół pod przykryciem czy bez — jak gotować tę zupę?

Z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że najlepszy rosół musi się gotować przynajmniej 2-3 godziny na małym ogniu. W takiej sytuacji bardzo często pojawia się pytanie, czy gotować rosół pod przykryciem, czy bez. Okazuje się, że pokrywka będzie ci potrzebna, ale nie przez cały czas gotowania.

Obrazek
Klarowny rosół - Pyszności; Foto Canva.com

Rosół należy trzymać pod przykryciem, tylko do momentu, gdy zacznie się gotować. Od tej chwili, zmniejsz ogień do minimum i gotuj już bez przykrywki. Jeśli zdecydowałbyś się gotować zupę przez cały czas pod przykryciem, to takie rozwiązanie doprowadziłoby do jego zmętnienia.

Pamiętaj, że zdejmując pokrywkę, unikasz kłopotu związanego z wykipieniem zawartości garnka. To naprawdę ważne!

Lubisz ciekawe i smaczne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z tortilli w prażonej cebulce z kurczakiem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej