Dzięki temu urządzeniu zwykły kurczak smakował po prostu obłędnie. W moim domu działa do dziś
Kurczak z rożna to coś, co kochają wszyscy w mojej rodzinie. Wiele lat temu był obowiązkowym elementem polskiego krajobrazu.
05.04.2022 | aktual.: 05.04.2022 14:12
Pamiętasz smak kurczaka pieczonego ze złocistą skórką, prosto z rożna? Ich aromat unosił się nawet kilka ulic dalej, a w porze obiadowej ustawiały się kolejki pod budką.
Polski fast-food- kurczak z rożna
Żadne hot-dogi i kebaby! To właśnie budki z kurczakiem z rożna można było spotkać kiedyś na każdym rogu. Popularność takich miejsc zdecydowanie spadła i coraz trudniej jest znaleźć je nawet w większych miastach.
Szczęśliwcy kurczaka mogli przygotować w domu
W niektórych domach można było znaleźć mały rożen, który pozwalał na przygotowanie obłędnie pysznego i soczystego kurczaka w swoim domu.
Solidny, ciężki sprzęt działa czasem do dzisiaj!
Mistrzem grillowania zawsze był mój tata. Podczas następnej wizyty muszę poprosić go o odpalenie sprzętu ;)
Niestety, te opiekacze nie są już produkowane. Jednak można kupić specjalne przystawki do piekarnika, które pozwolą przygotować kurczaka w domu.
Odpowiednie przyprawienie to podstawa!
Kurczaka trzeba dokładnie nasmarować olejem i mieszanką przypraw: zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, czosnek, suszony tymianek i czosnek.
Każdy kilogram kurczaka to 1,5 godziny pieczenia.