Dzięki temu urządzeniu zwykły kurczak smakował po prostu obłędnie. W moim domu działa do dziś

Kurczak z rożna to coś, co kochają wszyscy w mojej rodzinie. Wiele lat temu był obowiązkowym elementem polskiego krajobrazu.

Obrazek
Ewa

Pamiętasz smak kurczaka pieczonego ze złocistą skórką, prosto z rożna? Ich aromat unosił się nawet kilka ulic dalej, a w porze obiadowej ustawiały się kolejki pod budką.

Obrazek

Polski fast-food- kurczak z rożna

Żadne hot-dogi i kebaby! To właśnie budki z kurczakiem z rożna można było spotkać kiedyś na każdym rogu. Popularność takich miejsc zdecydowanie spadła i coraz trudniej jest znaleźć je nawet w większych miastach.

Szczęśliwcy kurczaka mogli przygotować w domu

Obrazek

W niektórych domach można było znaleźć mały rożen, który pozwalał na przygotowanie obłędnie pysznego i soczystego kurczaka w swoim domu.
Solidny, ciężki sprzęt działa czasem do dzisiaj!
Mistrzem grillowania zawsze był mój tata. Podczas następnej wizyty muszę poprosić go o odpalenie sprzętu ;)

Obrazek

Niestety, te opiekacze nie są już produkowane. Jednak można kupić specjalne przystawki do piekarnika, które pozwolą przygotować kurczaka w domu.

Obrazek

Odpowiednie przyprawienie to podstawa!

Kurczaka trzeba dokładnie nasmarować olejem i mieszanką przypraw: zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, czosnek, suszony tymianek i czosnek.
Każdy kilogram kurczaka to 1,5 godziny pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości