Rozgrzewa aż miło. Fińska zupa z łososiem podbija podniebnie
Zupy idealnie sprawdzają się na chłodne dni, otulając od środka przyjemnym ciepłem. Zamiast jednak po raz kolejny robić ogórkową czy gotować rosół, postaw na pyszną zupę fińską z dodatkiem łososia.
Kuchnia skandynawska to nie tylko szwedzkie klopsiki i kanapki ze śledziami. Wśród jej przysmaków wyróżnia się lohikeitto, czyli fińska zupa z łososiem, porem oraz ziemniakami. Jest lekka, zdrowa i smaczna, a przy tym również sycąca. Przygotowanie jest szybkie i proste, dzięki czemu umili popołudnie nawet w zabiegany dzień.
Fińska zupa rybna z łososiem
Finowie za nią przepadają, nadszedł czas, by i Polacy pokochali to połączenie. Jeśli na co dzień nie jadasz za często ryb, ta zupa szybko to zmieni. Delikatny łosoś, warzywa i kremowy wywar sprawią, że od pierwszej łyżki zapałasz miłością do fińskiej kuchni.
Przepadają za nią dzieci i dorośli, świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.
To nie tylko smaczny, ale również zdrowy przepis na obiad. Łosoś jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom cholesterolu i wspierają pracę mózgu. Warzywa dodawane do zupy, takie jak ziemniaki, marchew czy por, są źródłem wielu witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu.
Składniki:
- 1 duży por,
- 400 g mini marchewek,
- 1 kg małych ziemniaków,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka soli,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 100 g śmietany 18 proc.,
- 700 g fileta z łososia,
- pół szklanki świeżego koperku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Umytego pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Marchewki obierz i pokrój w grube plasterki, ziemniaka w kostkę. Marchew i pora wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i podsmaż chwilę.
Krok 2. Po chwili smażenia dorzuć pokrojone ziemniaki, słodką paprykę, curry oraz sól. Wymieszaj, podduś chwilę i zalej gorącym bulionem. Gotuj przez około 20 minut.
Krok 3. Odlej chochelkę wywaru i zahartuj w niej śmietanę. Wlej do zupy, wymieszaj i zagotuj. Dorzuć pokrojonego w średniej wielkości kostkę łososia oraz posiekany koperek. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Krok 4. Gotową zupę podawaj na ciepło. Smacznego!