PrzepisPrzekąskiZawinęła plastry ziemniaków oraz boczek i włożyła do piekarnika. W efekcie powstało coś pięknego!

Zawinęła plastry ziemniaków oraz boczek i włożyła do piekarnika. W efekcie powstało coś pięknego!

Zawinęła plastry ziemniaków oraz boczek i włożyła do piekarnika. W efekcie powstało coś pięknego!
Pyszności

17.05.2016 20:04, aktual.: 18.05.2017 18:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zawsze wydawało mi się, że trzeba posiadać wiele umiejętności kulinarnych, aby stworzyć prawdziwe kuchenne arcydzieło. Ostatnio przekonałam się jednak, że nie do końca miałam rację. Czasami potrzeba na prawdę mało, aby wykonać kulinarne dzieło sztuki. Pamiętaj: najważniejsze są chęci i odrobina kreatywności!

Różyczki z ziemniaków i boczku, o których mowa w tym artykule, wyglądają po prostu cudownie, a bardzo łatwo przyrządzić je samemu.

Instrukcję krok po kroku, jak je wykonać, znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 6 szt. ziemniaki obrane i pokrojone w plastry
  2. 120 g masło roztopione
  3. 1 łyżka zioła prowansalskie
  4. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  5. 0,5 łyżeczki sól
  6. 0,5 łyżeczki pieprz
  7. 6 plastrów boczek
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż roztopione masło, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Poukładaj plastry ziemniaków tak, jak na zdjęciu poniżej. (na 1 różyczkę użyj plasterków z 1 ziemniaka)
3. Za pomocą pędzelka nasmaruj ziemniaki, wcześniej przygotowanym masłem, pomieszanym z przyprawami.
4. Zacznij zawijać ziemniaki od góry, do dołu.
5. Na stole połóż plasterek boczku, a na jego szczycie, umieść zawiniętą przed chwilą różyczkę z plastrów ziemniaka. Ponownie zawiń. Z reszty składników wykonaj 5 pozostałych różyczek.
6. Przełóż różyczki do foremki na muffiny. Wierzch każdej z nich nasmaruj mieszanką z przyprawami. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 30 minut.
7. Po 30 minutach wyjmij gotowe danie. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także