PrzepisSprawdzony przepis na chrupiącą rybę. Smakuje jak z dobrej, nadmorskiej restauracji!
Sprawdzony przepis na chrupiącą rybę. Smakuje jak z dobrej, nadmorskiej restauracji!
Ryba i frytki to zestaw, który najchętniej wybieramy podczas urlopu nad morzem. Do wakacji jednak jeszcze trochę, więc możesz odtworzyć ten smak w swoim domu!
Ewa
Składniki:
- 1 kg białej ryby (dorsz, flądra, pstrąg)
- 250 ml mleka
- 180 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli i pieprzu
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Rybę dokładnie opłucz. Następnie ją osusz, dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij też o soku z cytryny.
- Wstaw rybę na 45 minut do lodówki.
- Wymieszaj mleko i mąkę tak, żeby nie było grudek
- Do powstałej masy dodaj jajka, roztopione masło, sól i pieprz
- Kawałki ryby zanurz w mieszance.
- Smaż na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju. Wbrew pozorom, ryba więcej wchłonie tłuszczu, gdy nie będzie go wiele na patelni
- Gdy ryba się zarumieni, zdejmij ją z patelni i połóż na ręczniku papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu
- Gotową rybę podawaj z ziemniakami lub frytkami
Ten przepis jest naprawdę banalnie prosty. Ryba w cieście będzie miłą odmianą od klasycznej panierki. Dodaj do niej swoją ulubioną surówkę i ciesz się pysznym obiadem.