Sprawdzony przepis na chrupiącą rybę. Smakuje jak z dobrej, nadmorskiej restauracji!

Ryba i frytki to zestaw, który najchętniej wybieramy podczas urlopu nad morzem. Do wakacji jednak jeszcze trochę, więc możesz odtworzyć ten smak w swoim domu!

Sprawdzony przepis na chrupiącą rybę. Smakuje jak z dobrej, nadmorskiej restauracji!
Ewa
SKOMENTUJ
Obraz

Składniki:

  • 1 kg białej ryby (dorsz, flądra, pstrąg)
  • 250 ml mleka
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Rybę dokładnie opłucz. Następnie ją osusz, dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij też o soku z cytryny.
  2. Wstaw rybę na 45 minut do lodówki.
  3. Wymieszaj mleko i mąkę tak, żeby nie było grudek
  4. Do powstałej masy dodaj jajka, roztopione masło, sól i pieprz
  5. Kawałki ryby zanurz w mieszance.
  6. Smaż na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju. Wbrew pozorom, ryba więcej wchłonie tłuszczu, gdy nie będzie go wiele na patelni
  7. Gdy ryba się zarumieni, zdejmij ją z patelni i połóż na ręczniku papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu
  8. Gotową rybę podawaj z ziemniakami lub frytkami

Ten przepis jest naprawdę banalnie prosty. Ryba w cieście będzie miłą odmianą od klasycznej panierki. Dodaj do niej swoją ulubioną surówkę i ciesz się pysznym obiadem.

Ryba jak znad morza- Pyszności/ Freepik
Ryba jak znad morza- Pyszności/ Freepik

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo