PrzepisDania główneRyżowa kula w kokonie z kurczaka

Ryżowa kula w kokonie z kurczaka

Tym razem przychodzimy do Was z propozycją, która nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje. Jeśli więc lubicie takie połączenia, koniecznie musicie zapoznać się z dzisiejszym przepisem :)

Ryżowa kula w kokonie z kurczaka
Pyszności

15.02.2018 | aktual.: 16.02.2018 08:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  1. 3-4 szt. pierś z kurczaka
  2. 3 szczypty sól
  3. 2 szczypty pieprz
  4. 1 szczypta papryka słodka
  5. 1/2 szt. cukinia
  6. 1 szt. marchewka
  7. 200 g ryż ugotowany
  8. 2 szt. jajka
  9. 2 łyżki kurkuma
  10. sos grzybowy opcjonalnie
Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka podziel na pasy (tak jak na zdjęciu poniżej) i dopraw je solą, pieprzem i słodką papryką.

Obraz

2. Na patelni podsmaż ze sobą cukinię i marchewkę. Dopraw do smaku solą.

Obraz

3. Powstałą mieszankę połącz z ugotowanym ryżem. Dodaj kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Na samym końcu dodaj jajka. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

Obraz

5. Z powstałego farszu uformuj kulę. Następie ułóż ją na 2 kawałkach piersi z kurczaka i zawiń (efekt końcowy widać na zdjęciu poniżej). Ryżowe kule piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Obraz

6. Gotowe danie możesz podać z sosem grzybowym.

Obraz