PrzepisObiadRyżowy burger z kurczakiem i sosem curry
Ryżowy burger z kurczakiem i sosem curry
Coś nam mówi, że ten burger z kurczakiem skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa! Sama pychotka!
Pyszności
Składniki:
Kotlet drobiowy
2 szt. pierś z kurczaka
1 szkl. mąka żytnia
2 szt. jajka
300 g bułka tarta luksusowa
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki pieprz
olej roślinny do smażenia
Sos Curry
200 ml mleczko kokosowe
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
3 łyżki masło
2 łyżeczki curry
1 łyżka czerwona pasta curry
Do podania
400 g ugotowany biały ryż
sos sojowy do namoczenia
8 szt. liście sałaty
płatki chilli do smaku
Sposób przygotowania:
1. Doprawione piersi z kurczaka obtocz dwa razy w mące, jajkach i bułce tartej.
2. Obsmaż z dwóch stron, a następnie wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
3. W międzyczasie przygotuj sos curry, łącząc ze sobą: masło, czerwoną pastę curry, curry, sól, pieprz oraz mleczko kokosowe (stopniowo).
4. Z ugotowanego ryżu stwórz bułki. Następnie zwilż je sosem sojowym i ułóż: sałatę, wcześniej przygotowanego kurczaka i sos, bułkę z burgera, sos sojowy i płatki chilli.