Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Czekoladowy pudding chia to niepozorne, a wyjątkowo skuteczne połączenie smaku i wartości odżywczych. Przygotujesz go w kilka chwil, a korzyści zostaną z tobą na długo. To deser, który syci, wspiera metabolizm i pomaga zapanować nad ochotą na słodycze, bez wyrzutów sumienia.
Nasiona chia, główny składnik tego deseru, są obfite w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik i białko. Wspierają układ trawienny, pomagają regulować poziom cukru we krwi i zapewniają uczucie sytości na długo. Po połączeniu z mlekiem i kakao tworzą gęsty, kremowy pudding o głębokim smaku czekolady i świetnym składzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem
Czekoladowy pudding chia
To idealna propozycja na śniadanie, deser lub wieczorną przekąskę. Jest lekki i jednocześnie odżywczy. Wystarczy kilka składników: mleko, nasiona chia, ciemne kakao, słodzik i odrobina wody, by wyczarować coś pysznego i zdrowego. Jak zrobić pudding chia?
Składniki:
- 3 łyżeczki (15 g) szałwii hiszpańskiej (nasion chia),
- 1/2 szklanki (100 g) mleka 2 proc.,
- 1 łyżeczka (5 g) kakao ciemnego,
- 2 łyżki (20 g) słodzika bez kalorii,
- Woda
Sposób przygotowania:
Krok 1: W rondelku umieść mleko, nasiona chia, kakao i słodzik. Zagotuj, cały czas mieszając.
Krok 2: Zmniejsz ogień i gotuj do zgęstnienia, czyli przez około 5-10 min. Co chwilę mieszaj.
Krok 3: Przełóż do wygodnego naczynia, Zjedz na ciepło lub na zimno.