Dodaj do jajecznicy. Twój mózg będzie pracował jak najlepszy komputer

Jajecznica na maśle to coś więcej niż klasyczne śniadanie. To prawdziwy zastrzyk składników odżywczych wspierających funkcje mózgu i metabolizm. Jajka są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł choliny, związku kluczowego dla pracy mózgu, pamięci i funkcji poznawczych. Dostarczają również pełnowartościowe białko, które pomaga regenerować tkanki i stabilizuje poziom cukru we krwi, co wspiera równomierny poziom energii.
JajecznicaWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Masło w tym daniu nie jest jedynie nośnikiem smaku. Jego tłuszcze pomagają wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), czyli takie, które wspierają wzrok, układ odpornościowy i zdrowie kości.

Taka jajecznica dostarcza również witaminę D, B12 i A, a także luteinę i zeaksantynę, które chronią wzrok. W połączeniu z warzywami lub pełnoziarnistym pieczywem tworzy posiłek, który syci, odżywia i wspiera naturalne procesy regulacyjne w organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

To idealny wybór dla osób dbających o hormony, energię i koncentrację. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym pełna wartości odżywczych, które realnie wpływają na zdrowie. Poznaj najprostszy przepis na jajecznicę!

Jajecznica na maśle

Składniki:

  • 3 jajka kurze,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól.
Jajecznica w tej wersji wspiera twoje hormony i układ nerwowy
Wolno mieszaj jajka aż do stężenia

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wbij jajka bezpośrednio na patelnię. Delikatnie i wolno mieszaj. 
  2. Gdy jajka zaczną się ścinać (2-5 min), dopraw do smaku szczyptą soli. Wymieszaj.
  3. Przełóż na talerz, gdy jajecznica osiągnie pożądany stopień wysmażenia.
Jajecznica w tej wersji wspiera twoje hormony i układ nerwowy
Wyłóż na talerz

Wybrane dla Ciebie

Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm