Najprostsza przekąska na domową imprezę. W 5 minut deska będzie wymieciona do czysta
Warto sięgnąć po różne rodzaje sera, czyli od delikatnej goudy, przez kremowe brie, po wyrazisty ser pleśniowy i dojrzewający owczy. Każdy z nich wnosi coś innego, zaczynając od nut smakowych i konsystencji aż po wartości odżywcze. Sery dostarczają pełnowartościowe białko, wapń i witaminę B12, czyli składniki, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, mięśnie oraz kondycję kości. Zawarte w nich tłuszcze pomagają utrzymać sytość i poprawiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać
Dodatki w postaci kabanosów, salami i dobrej jakości wędliny uzupełniają deskę żelazem, cynkiem i witaminami z grupy B. Z kolei jabłko i orzechy laskowe wnoszą równowagę, czyli świeżość, chrupkość i porcję zdrowych tłuszczów oraz błonnika. Dzięki temu każdy kęs ma inny charakter, a całość pozostaje spójna i harmonijna.
To przykład, że nawet najprostszy zestaw produktów może stać się ciekawym posiłkiem, jeśli połączy się je z wyczuciem. Polska deska serów to ukłon w stronę jakości, smaku i świadomego jedzenia. Bez pośpiechu, ale za to z dużą przyjemnością. Jak zrobić deskę serów i wędlin? Poznaj prosty przepis.
Przepis na polską deskę serów
Składniki:
- 30 g sera gouda,
- 25 g sera brie,
- 50 g sera z niebieską pleśnią,
- 30 g sera owczego twardego,
- 30 g kabanosów drobiowych,
- 3 plastry salami,
- 3 plastry wędliny dobrej jakości,
- 1 małe jabłko,
- 5 orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
- Jabłko umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie sery – goudę, brie, pleśniowy i owczy – podziel na mniejsze kawałki lub plastry, a kabanosy pokrój na kilka części.
- Na deseczce najpierw rozłóż sery (gouda, brie, błękitny, owczy) i kabanosy. Następnie dołóż w puste miejsca jabłko, wędlinę i salami oraz orzechy laskowe.