Najprostsza przekąska na domową imprezę. W 5 minut deska będzie wymieciona do czysta

Polska deska serów to połączenie prostoty i wyrafinowanego smaku. Nie wymaga gotowania, a tworzy atmosferę prawdziwej degustacji. Odnajdzie się zarówno na wieczór we dwoje, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi przy winie lub herbacie. To sposób, by odkryć różnorodność polskich i europejskich serów w domowym wydaniu, bez pośpiechu i z przyjemnością.
Deska serówFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Warto sięgnąć po różne rodzaje sera, czyli od delikatnej goudy, przez kremowe brie, po wyrazisty ser pleśniowy i dojrzewający owczy. Każdy z nich wnosi coś innego, zaczynając od nut smakowych i konsystencji aż po wartości odżywcze. Sery dostarczają pełnowartościowe białko, wapń i witaminę B12, czyli składniki, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, mięśnie oraz kondycję kości. Zawarte w nich tłuszcze pomagają utrzymać sytość i poprawiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać

Dodatki w postaci kabanosów, salami i dobrej jakości wędliny uzupełniają deskę żelazem, cynkiem i witaminami z grupy B. Z kolei jabłko i orzechy laskowe wnoszą równowagę, czyli świeżość, chrupkość i porcję zdrowych tłuszczów oraz błonnika. Dzięki temu każdy kęs ma inny charakter, a całość pozostaje spójna i harmonijna.

To przykład, że nawet najprostszy zestaw produktów może stać się ciekawym posiłkiem, jeśli połączy się je z wyczuciem. Polska deska serów to ukłon w stronę jakości, smaku i świadomego jedzenia. Bez pośpiechu, ale za to z dużą przyjemnością. Jak zrobić deskę serów i wędlin? Poznaj prosty przepis.

Przepis na polską deskę serów

Składniki:

  • 30 g sera gouda,
  • 25 g sera brie,
  • 50 g sera z niebieską pleśnią,
  • 30 g sera owczego twardego,
  • 30 g kabanosów drobiowych,
  • 3 plastry salami,
  • 3 plastry wędliny dobrej jakości,
  • 1 małe jabłko,
  • 5 orzechów laskowych.
polska deska serow
Pokrój wszystkie składniki

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie sery – goudę, brie, pleśniowy i owczy – podziel na mniejsze kawałki lub plastry, a kabanosy pokrój na kilka części.
  2. Na deseczce najpierw rozłóż sery (gouda, brie, błękitny, owczy) i kabanosy. Następnie dołóż w puste miejsca jabłko, wędlinę i salami oraz orzechy laskowe.
polska deska serów przepis
Rozłóż wszystkie składniki na desce
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇