Połączenie, które łagodzi stany zapalne i pomaga odzyskać lekkość
Brokuły to prawdziwa zielona superżywność. Zawierają duże ilości błonnika, witaminy C, kwasu foliowego oraz silny przeciwutleniacz sulforafan, który wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga regulację poziomu cukru we krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje
Ser feta, choć jest kaloryczny to dodaje tej sałatce wyrazistą i kremową konsystencję. Jest źródłem białka, wapnia i witaminy B12, a jego słony, lekko kwaskowaty smak świetnie przełamuje łagodność brokułów. Z kolei pomidorki koktajlowe nie tylko nadają całości świeżość i kolor, ale również dostarczają likopen, związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który wspiera odporność i opóźnia procesy starzenia.
Wystarczy kilka minut, by przygotować coś smacznego, pożywnego i przyjaznego dla organizmu. Sałatka z brokułem i fetą udowadnia, że zdrowe jedzenie nie musi być skomplikowane. Jeśli lubisz sałatki z brokułem – sprawdź również przepis na sałatkę brokułową z jajkiem i porem. Jak zrobić sałatkę z brokułami i serem fetą?
Sałatka z brokułem i fetą:
Składniki:
- 1/2 małego brokuła,
- 1/2 opakowania sera feta,
- 1 garść pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Olej kokosowy rozgrzej na patelni. Włóż różyczki brokuła. Smaż przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
- Następnie dolej trochę wody (około 1-2 cm wysokości) i duś przez około 4 min. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.
- Po tym czasie przełóż brokuła do innego naczynia, a ewentualne resztki wody wylej.
- Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Ser rozdrobnij ręką.
- Na talerzu umieść brokuła, pomidorki i ser. Skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.