Prosty przepis na kebaba z kurczaka. Łączy smak ulicznego jedzenia z domową jakością

Domowy kebab z kurczaka to strzał w dziesiątkę, jeśli masz ochotę na coś konkretnego, aromatycznego i pełnego smaku, ale bez nadmiaru tłuszczu i małowartościowych kalorii. Inspirowany tureckim street foodem, ten przepis łączy wszystko, co najlepsze w kebabie, lecz w lżejszej i zdrowszej wersji. Dzięki temu możesz cieszyć się jego smakiem nawet na diecie odchudzającej.

Domowy kebab może być pełnoprawnym posiłkiemDomowy kebab może być pełnoprawnym posiłkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Soczyste, dobrze doprawione mięso z kurczaka w połączeniu z prostymi przyprawami tworzy danie, które idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Możesz je zawinąć w tortillę, dodać domowy sos jogurtowy lub zjeść bez dodatków.

Kurczak to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, a przy tym jest lekkostrawny i zawiera mało tłuszczu. Dzięki temu ten kebab świetnie wpisuje się w założenia diety odchudzającej, wysokobiałkowej lub po prostu zdrowego stylu życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Przepis na domowego kebaba z kurczaka

To danie udowadnia, że domowe wersje fast foodu mogą smakować lepiej niż oryginał. Są świeższe, zdrowsze i dokładnie takie, jak lubimy. Jeśli jeszcze nie udało ci się zrobić kebaba samodzielnie, ten przepis będzie idealnym początkiem.

Składniki:

  • 1 średni filet z kurczaka (200 g),
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (100 g),
  • 1 mały pomidor (100 g),
  • 1 ogórek (100 g),
  • 1 mała cebula (20 g),
  • 1 garść sałaty lodowej (20 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • przyprawy, tj. sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, curry, chili, kolendra, cynamon (możesz je zastąpić gotową mieszanką przypraw kebab-gyros lub do gyrosa).

Sposób przygotowania:

Domowy kebab z kurczaka przepis
Przygotuj składniki

Krok 1. Pomidora umyj, osusz i pokrój w plastry (usuń twarde, zielone części z środka). Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki; podobnie cebulę.

Domowy kebab z kurczaka przepis
Mięso pokrój i dopraw

Krok 2. Mięso oczyść i pokrój w drobne kawałki. Dopraw do smaku pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, chili, kolendrą, cynamonem lub przyprawą kebab-gyros lub do gyrosa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Domowy kebab z kurczaka przepis
Usmaż mięso

Krok 3. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć mięso. Smaż na umiarkowanym ogniu do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 7-10 minut (w zależności od wielkości kawałków). Co chwilę mieszaj i przewracaj kawałki na drugą stronę. 

Domowy kebab z kurczaka przepis
Dodaj jogurt i wymieszaj

Krok 4. Zdejmij z ognia i dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj.

Domowy kebab z kurczaka przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5. Na talerzu rozłóż mięso, pomidora, ogórka i cebulę. Opcjonalnie dopraw szczyptą soli.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę