Pyszne, kruche i obłędnie orzechowe. A do tego bez grama mąki pszennej

Ciastka z masłem orzechowym to połączenie prostoty, aromatu i chrupkości, które trudno porównać z czymkolwiek innym. Każdy kęs łączy w sobie intensywny smak prażonych orzechów z delikatną, lekko kruchą strukturą ciasta, które rozpływa się w ustach. To deser, który udowadnia, że można upiec coś naprawdę pysznego bez użycia mąki pszennej.
Ciastka z masłem orzechowym, które można jeść na diecieCiastka z masłem orzechowym, które można jeść na diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charles Brutlag

Masło orzechowe, główny składnik ciastek, dostarcza białko, zdrowe tłuszcze i błonnik, przez co wspiera pracę mózgu oraz utrzymanie stabilnego poziomu energii. Jego intensywny smak nadaje całości wyrazistość, a przy tym doskonale łączy się z delikatną słodyczą użytego słodzika.

Zamiast tradycyjnej mąki wykorzystuje się w tym przepisie mąkę kokosową, która jest lekka, bogata w błonnik i ma niski indeks glikemiczny. To właśnie dzięki niej ciasteczka są sycące, a przy tym delikatne i lekkostrawne. Odrobina mleka kokosowego nadaje im przyjemną wilgotność, a aromat z masła orzechowego powoduje, że trudno się od nich oderwać.

Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat

Przepis na ciastka z masłem orzechowym

To przepis dla wszystkich, którzy lubią słodycze, ale nie chcą rezygnować ze zdrowych składników. Ciastka z masłem orzechowym są idealne do kawy, na drogę lub szybką przekąskę po treningu. Słodkie, pożywne i pełne naturalnego smaku. Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 2 łyżeczki masła orzechowego (30 g),
  • 1/2 szkl. mąki kokosowej (50 g),
  • 1/4 szkl. mleka kokosowego (30 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii (20 g),
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciastka z masłem orzechowym przepis
Wymieszaj suche składniki

Krok 1. W miseczce umieść mąkę, słodzik i szczyptę proszku do pieczenia (około 1/3 łyżeczki). Dokładnie wymieszaj. 

Ciastka z masłem orzechowym przepis
Dodaj pozostałe składniki

Krok 2. Wbij jajko i dodaj masło orzechowe oraz mleczko kokosowe. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.

Ciastka z masłem orzechowym przepis
Uformuj ciastka i wstaw do piekarnika

Krok 3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka formuj łyżką i układaj na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 10-14 minut (w zależności od wielkości ciasteczek). 

Ciastka z masłem orzechowym przepis
Wyciągnij gotowe ciastka

Krok 4. Wyciągnij, gdy się zarumienią. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby