Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju

Kulki ryżowe à la Raffaello to deser, który łączy przyjemność słodkiego smaku z lekkością i wartościami odżywczymi. Każdy kęs to kremowe połączenie chrupiących wafli ryżowych, jogurtu i odrobiny miodu, a w środku czeka migdał, czyli bogactwo zdrowych tłuszczów, białka i witaminy E. Całość obtoczona jest w wiórkach kokosowych, które dodają nie tylko aromat i tropikalny wyraz, ale też błonnik i cenne minerały.

Kulki ryżowe z kokosem, które można jeść bez wyrzutów sumieniaKulki ryżowe z kokosem, które można jeść bez wyrzutów sumienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jogurt skyr powoduje, że kulki są delikatne, sycące i bogate w białko, więc można po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Miód to naturalny słodzik, który dostarcza antyoksydanty oraz energię, a migdały i kokos wspierają serce, mózg oraz dobrą kondycję skóry.

Te kulki to szybki, prosty i zdrowy sposób na domowe słodycze bez pieczenia. Są idealne na przekąskę do pracy, szkoły lub po treningu. Smakują prawie jak kultowe słodycze, ale dzięki wartościowym składnikom zamieniają się w zdrowy zastrzyk energii i dobrego nastroju.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Przepis na kulki ryżowe à la Raffaello

Składniki:

  • 2 wafle ryżowe (20 g),
  • 1/4 opakowania jogurtu waniliowego typu skyr (50 g),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (10 g),
  • 5-6 sztuk migdałów (5 g),
  • 1 łyżka miodu (20 g).

Sposób przygotowania:

Kulki ryżowe à la Raffaello przepis
Wymieszaj składniki

Krok 1. W miseczce umieść jogurt waniliowy, drobno pokruszone wafle ryżowe i miód. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników oraz nasiąknięcia (kilka minut).

Kulki ryżowe à la Raffaello przepis
Uformuj kuleczki z migdałami w środku

Krok 2. Masę podziel na tyle części, ile użyjesz w tym posiłku migdałów (każda część to 1 kulka). Uformuj zwilżonymi dłońmi kulki z migdałem w środku.

Kulki ryżowe à la Raffaello przepis
Kulki obtocz w wiórkach

Krok 3. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych.

Kulki ryżowe à la Raffaello przepis
Gotowe kulki ryżowe

Krok 4. Przełóż na talerz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu