Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju

Kulki ryżowe à la Raffaello to deser, który łączy przyjemność słodkiego smaku z lekkością i wartościami odżywczymi. Każdy kęs to kremowe połączenie chrupiących wafli ryżowych, jogurtu i odrobiny miodu, a w środku czeka migdał, czyli bogactwo zdrowych tłuszczów, białka i witaminy E. Całość obtoczona jest w wiórkach kokosowych, które dodają nie tylko aromat i tropikalny wyraz, ale też błonnik i cenne minerały.

Kulki ryżowe z kokosem, które można jeść bez wyrzutów sumieniaKulki ryżowe z kokosem, które można jeść bez wyrzutów sumienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jogurt skyr powoduje, że kulki są delikatne, sycące i bogate w białko, więc można po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Miód to naturalny słodzik, który dostarcza antyoksydanty oraz energię, a migdały i kokos wspierają serce, mózg oraz dobrą kondycję skóry.

Te kulki to szybki, prosty i zdrowy sposób na domowe słodycze bez pieczenia. Są idealne na przekąskę do pracy, szkoły lub po treningu. Smakują prawie jak kultowe słodycze, ale dzięki wartościowym składnikom zamieniają się w zdrowy zastrzyk energii i dobrego nastroju.

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Przepis na kulki ryżowe à la Raffaello

Składniki:

  • 2 wafle ryżowe (20 g),
  • 1/4 opakowania jogurtu waniliowego typu skyr (50 g),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (10 g),
  • 5-6 sztuk migdałów (5 g),
  • 1 łyżka miodu (20 g).

Sposób przygotowania:

Kulki ryżowe à la Raffaello przepis
Wymieszaj składniki

Krok 1. W miseczce umieść jogurt waniliowy, drobno pokruszone wafle ryżowe i miód. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników oraz nasiąknięcia (kilka minut).

Kulki ryżowe à la Raffaello przepis
Uformuj kuleczki z migdałami w środku

Krok 2. Masę podziel na tyle części, ile użyjesz w tym posiłku migdałów (każda część to 1 kulka). Uformuj zwilżonymi dłońmi kulki z migdałem w środku.

Kulki ryżowe à la Raffaello przepis
Kulki obtocz w wiórkach

Krok 3. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych.

Kulki ryżowe à la Raffaello przepis
Gotowe kulki ryżowe

Krok 4. Przełóż na talerz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca