Takim obiadem zajadają się wszyscy kulturyści. Sprawdzamy, czy faktycznie spala tłuszcz

Kurczak z ryżem i brokułami to danie, które zdobyło serca nie tylko kulturystów, ale też wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo, prosto i skutecznie. Choć z pozoru może wydawać się zwyczajne, to właśnie w tej prostocie kryje się jego siła. To posiłek z idealnie zbilansowanym składem, ponieważ to źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów i witamin, które wspierają regenerację, budowę mięśni i ogólne funkcjonowanie organizmu.
Wyłóż wszystko na talerzWyłóż wszystko na talerz

Pierś z kurczaka dostarcza lekkostrawne białko i niewielką ilość tłuszczu, więc jest idealnym wyborem w diecie redukcyjnej i budującej masę mięśniową. Ryż basmati uzupełnia posiłek węglowodanami oraz witaminami z grupy B, magnezem i selenem, które wspierają układ nerwowy, energię i metabolizm. Do tego dochodzą brokuły, czyli zielony unikat wśród warzyw, pełen antyoksydantów, witamin A, C, K i kwasu foliowego, które wspomagają odporność, trawienie i zdrowie kości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Przyprawy takie jak curry, wędzona papryka i chilli nadają nie tylko smaku, ale też wspierają trawienie i mogą delikatnie przyspieszyć metabolizm. Całość przygotujesz szybko, a efekt to lekki, sycący i niezwykle wartościowy posiłek, który śmiało może konkurować z wieloma bardziej wymyślnymi daniami. To baza, do której możesz wracać codziennie i codziennie czuć się po niej dobrze. Jeśli wolisz danie tego typu w prostszej wersji i bez ryżu– sprawdź przepis na kurczaka z brokułami. Jak zrobić kurczaka z brokułami i ryżem? Poznaj prosty przepis na kurczaka z brokułem i ryżem!

Kurczak z ryżem i brokułami

Składniki:

  • 1 średnia pierś z kurczaka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/2 woreczka ryżu basmati,
  • 1/2 brokuła,
  • sól,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka,
  • chili.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy: curry, wędzona słodka papryka i chilli. Wymieszaj.
  2. Mięso oczyść, osusz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj przygotowaną marynatą i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  3. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej i zarumienienia, czyli przez około 15-20 min (w zależności od grubości kawałka i mocy piekarnika).
  4. W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki. Sprawdź wskazówki na opakowaniu jak ugotować ryż.
  5. Ugotuj brokuła do miękkości. Jeśli korzystasz z wersji mrożonej, sprawdź na opakowaniu jak ugotować brokuła.
  6. Na talerz wyłóż mięso, ryż i brokuła.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯