Takim obiadem zajadają się wszyscy kulturyści. Sprawdzamy, czy faktycznie spala tłuszcz

Kurczak z ryżem i brokułami to danie, które zdobyło serca nie tylko kulturystów, ale też wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo, prosto i skutecznie. Choć z pozoru może wydawać się zwyczajne, to właśnie w tej prostocie kryje się jego siła. To posiłek z idealnie zbilansowanym składem, ponieważ to źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów i witamin, które wspierają regenerację, budowę mięśni i ogólne funkcjonowanie organizmu.
Wyłóż wszystko na talerzWyłóż wszystko na talerz

Pierś z kurczaka dostarcza lekkostrawne białko i niewielką ilość tłuszczu, więc jest idealnym wyborem w diecie redukcyjnej i budującej masę mięśniową. Ryż basmati uzupełnia posiłek węglowodanami oraz witaminami z grupy B, magnezem i selenem, które wspierają układ nerwowy, energię i metabolizm. Do tego dochodzą brokuły, czyli zielony unikat wśród warzyw, pełen antyoksydantów, witamin A, C, K i kwasu foliowego, które wspomagają odporność, trawienie i zdrowie kości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Przyprawy takie jak curry, wędzona papryka i chilli nadają nie tylko smaku, ale też wspierają trawienie i mogą delikatnie przyspieszyć metabolizm. Całość przygotujesz szybko, a efekt to lekki, sycący i niezwykle wartościowy posiłek, który śmiało może konkurować z wieloma bardziej wymyślnymi daniami. To baza, do której możesz wracać codziennie i codziennie czuć się po niej dobrze. Jeśli wolisz danie tego typu w prostszej wersji i bez ryżu– sprawdź przepis na kurczaka z brokułami. Jak zrobić kurczaka z brokułami i ryżem? Poznaj prosty przepis na kurczaka z brokułem i ryżem!

Kurczak z ryżem i brokułami

Składniki:

  • 1 średnia pierś z kurczaka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/2 woreczka ryżu basmati,
  • 1/2 brokuła,
  • sól,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka,
  • chili.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy: curry, wędzona słodka papryka i chilli. Wymieszaj.
  2. Mięso oczyść, osusz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj przygotowaną marynatą i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  3. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej i zarumienienia, czyli przez około 15-20 min (w zależności od grubości kawałka i mocy piekarnika).
  4. W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki. Sprawdź wskazówki na opakowaniu jak ugotować ryż.
  5. Ugotuj brokuła do miękkości. Jeśli korzystasz z wersji mrożonej, sprawdź na opakowaniu jak ugotować brokuła.
  6. Na talerz wyłóż mięso, ryż i brokuła.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska