Te klopsiki są pyszne i aromatyczne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich mięsa

Te klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej wyglądają zwyczajnie, ale już pierwszy kęs zdradza, że kryje się w nich coś wyjątkowego. Mają delikatną konsystencję, kuszą aromatem i subtelną orientalną nutą. To roślinna wersja kotlecików, która zaskakuje zarówno smakiem, jak i bogactwem składników odżywczych.

Kotlety z soczewicy posmakują nawet mięsożercomKotlety z soczewicy i kaszy jaglanej posmakują nawet mięsożercom
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekret tkwi w połączeniu składników. Czerwona soczewica to prawdziwa skarbnica białka roślinnego, błonnika i żelaza, a przy tym ma delikatny smak i gotuje się błyskawicznie. Kasza jaglana dodaje lekko orzechowy aromat i syci na długo oraz dostarczaj magnez, fosfor i łatwo przyswajalne węglowodany. Całość uzupełniają płatki owsiane, które nie tylko wiążą masę, ale też wnoszą porcję błonnika i nadają klopsom odpowiednią strukturę.

Prawdziwą magię robią jednak przyprawy, czyli curry i kurkuma ze swoimi właściwościami przeciwzapalnymi, a także wędzona słodka papryka, która nadaje subtelnie dymną nutę. To dzięki nim zwykłe składniki nabierają głębi, a smak staje się tak złożony, że trudno odgadnąć, co dokładnie się w nich kryje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Przepis na klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Te klopsy świetnie smakują z lekkim sosem pomidorowym, świeżą sałatką albo klasycznym puree ziemniaczanym. Są sycące, pełne wartości odżywczych i idealne dla każdego, zarówno dla wegetarian, jak i dla osób, które po prostu chcą spróbować czegoś nowego i zdrowszego niż tradycyjna wersja. Jak zrobić wegańskie kotlety? Poznaj prosty przepis na klopsy z soczewicy i kaszy jaglanej!

Składniki (około 3-5 sztuk):

  • 5 łyżek kaszy jaglanej (50 g),
  • 5 łyżek soczewicy czerwonej (50 g),
  • 2 łyżki płatków owsianych (20 g),
  • 1 cebula (100 g),
  • 1 łyżka oleju kokosowego (10 g),
  • wędzona słodka papryka,
  • kurkuma,
  • curry,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Ugotuj kaszę

Krok 1. Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie, a następnie gotuj w proporcji 1:2, czyli jedna część kaszy na dwie części wody z odrobiną soli przez około 15 minut, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Ugotuj soczewicę

Krok 2. Soczewicę przepłucz na sicie, a następnie gotuj w proporcji 1:2, czyli jedna część soczewicy na dwie części wody przez 10-15 minut, aż zmięknie i wchłonie większość płynu.

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Podsmaż cebulę

Krok 3. Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (około 1/3 ilości). Po chwili wrzuć pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Dodaj kaszę i soczewicę oraz przyprawy

Krok 4. Następnie dodaj kaszę i soczewicę. Dopraw do smaku wędzoną słodką papryką, kurkumą i curry. Smaż jeszcze przez kilka minut, co chwilę mieszając. 

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Podziel masę na dwie części i jedną z nich zblenduj

Krok 5. Przygotowaną masę przełóż do miski i podziel na dwie części. Jedną część umieść w pojemniku do blendera i zblenduj na gładką masę. 

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Połącz ze sobą masy i dodaj płatki owsiane oraz dopraw solą i pieprzem

Krok 6. Zblendowaną część umieść ponownie w misce z niezmieloną masą. Dodaj płatki owsiane oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Uformuj klopsy

Krok 7. Klopsy uformuj zwilżonymi dłońmi.

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Usmaż klopsy na patelni

Krok 8. Klopsy usmaż na patelni w pozostałej ilości oleju przez kilka minut, obracając je co chwilę, aż będą złociste.

Klopsy z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej przepis
Przełóż na talerz

Krok 9. Wyłóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło