Ten kremowy deser z Holandii smakuje jak pierwszy dzień wakacji. A robi się go w 5 minut
W roli głównej występuje tutaj jogurt typu skyr, który świetnie zastępuje śmietankowy serek. Skyr to nie tylko kremowa konsystencja i subtelny smak, ale też prawdziwa bomba białkowa, która wspiera regenerację mięśni, syci na długo i dostarcza wapń, niezbędny dla mocnych kości. Do tego wspomaga mikroflorę jelitową, a to pozytywnie wpływa na odporność i trawienie.
Całość podana na kruchym spodzie z ciastek digestive i uzupełniona owocami w formie dżemu (np. malinami, truskawkami, borówkami) tworzy deser, który wygląda elegancko, smakuje świetnie i robi się go dosłownie w kilka minut.
To świetna propozycja nie tylko dla tych, którzy kochają szybkie i zdrowe słodkości, ale też dla tych, którzy szukają nowych smaków inspirowanych kuchniami świata, bez wychodzenia z domu.Jak zrobić Mon Chou? Poznaj prosty przepis na deser à la Mon Chou!
Składniki na deser Mon Chou:
- Ciastka digestive – 2 sztuki (20 g)
 - Jogurt naturalny skyr – 1/2 opakowania (75 g)
 - Śmietana 18% – 2 łyżki (20 g)
 - Dżem niskosłodzony (np. truskawkowy, malinowy, różany lub inny) – 1 łyżka (30 g)
 - Masło – 2 plastry (20 g)
 - Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
 
Przygotowanie deseru Mon Chou:
Krok 1: Do pojemnika blendera umieść pokruszone ciastka, a następnie zblenduj je na pył.
Krok 2: W rondelku rozpuść masło.
Krok 3: Następnie wsyp ciasteczkowy pył. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitej, kruchej masy.
Krok 4: Ciasteczkową masę przełóż do szklanki lub małego słoiczka i mocno ugnieć oraz wygładź. Wstaw do lodówki.
Krok 5: W miseczce umieść jogurt, śmietanę i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Krok 6: Wyciągnij naczynie ze spodem i rozłóż równomiernie kolejną, jogurtową warstwę. Wygładź i ponownie wstaw do lodówki.
Krok 7: W miseczce umieść dżem (np. truskawkowy, malinowy, różany lub inny) i dokładnie rozmieszaj, aby stał się mniej zwarty.
Krok 8: Wyciągnij naczynie z deserem i równomiernie rozłóż na górze dżem.
Krok 9: Deser możesz zjeść od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu. Przechowuj w lodówce do 2 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:– porady dietetyczne– przepisy na śniadanie– przepisy na obiad– przepisy na kolacje– przepisy na przekąski– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: mon chou przepis, jak zrobić mon chou, dietetyczny deser z jogurtu skyr, przepis z digestive, digestive co zrobić, digestive przepisy fit, mon chou taart przepis, deser mon chou przepis, mon chou dietetyczny przepis, mon chou jak zrobić, jak zrobić deser ze skyrem, jak zrobić deser z digestive, jak zrobić dietetyczny deser z dżemem, jednoporcjowe fit desery bez pieczenia, deser w 5 minut bez pieczenia przepisy, skyr dżem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: