Ten kremowy deser z Holandii smakuje jak pierwszy dzień wakacji. A robi się go w 5 minut

Deser Mon Chou to ekspresowa wersja kultowego holenderskiego przysmaku, który łączy lekkość, kremowość i wyjątkowy smak. Choć oryginalny serek Mon Chou jest trudno dostępny poza Holandią, ten przepis pozwala zbliżyć się do jego smaku przy użyciu łatwo dostępnych i pożywniejszych składników. To idealna propozycja na szybki deser, która smakiem przenosi w beztroski klimat pierwszych wakacyjnych dni. Jest delikatny, lekki i z odrobiną owocowej świeżości.
Deser Mon Chou Gotowy deser Mon Chou
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | www.photographycolette.com N.A.Planken-Kooij

W roli głównej występuje tutaj jogurt typu skyr, który świetnie zastępuje śmietankowy serek. Skyr to nie tylko kremowa konsystencja i subtelny smak, ale też prawdziwa bomba białkowa, która wspiera regenerację mięśni, syci na długo i dostarcza wapń, niezbędny dla mocnych kości. Do tego wspomaga mikroflorę jelitową, a to pozytywnie wpływa na odporność i trawienie.

Całość podana na kruchym spodzie z ciastek digestive i uzupełniona owocami w formie dżemu (np. malinami, truskawkami, borówkami) tworzy deser, który wygląda elegancko, smakuje świetnie i robi się go dosłownie w kilka minut.

To świetna propozycja nie tylko dla tych, którzy kochają szybkie i zdrowe słodkości, ale też dla tych, którzy szukają nowych smaków inspirowanych kuchniami świata, bez wychodzenia z domu.Jak zrobić Mon Chou? Poznaj prosty przepis na deser à la Mon Chou!

Składniki na deser Mon Chou:

  • Ciastka digestive – 2 sztuki (20 g)
  • Jogurt naturalny skyr – 1/2 opakowania (75 g)
  • Śmietana 18% – 2 łyżki (20 g)
  • Dżem niskosłodzony (np. truskawkowy, malinowy, różany lub inny) – 1 łyżka (30 g)
  • Masło – 2 plastry (20 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)

Przygotowanie deseru Mon Chou:

Deser Mon Chou przepis
Zblenduj ciastka

Krok 1: Do pojemnika blendera umieść pokruszone ciastka, a następnie zblenduj je na pył.

Deser Mon Chou przepis
Rozpuść masło

Krok 2: W rondelku rozpuść masło.

Deser Mon Chou przepis
Do masła dodaj ciasteczkowy pył

Krok 3: Następnie wsyp ciasteczkowy pył. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitej, kruchej masy.

Deser Mon Chou przepis
Przełóż na dno naczynia i wstaw do lodówki

Krok 4: Ciasteczkową masę przełóż do szklanki lub małego słoiczka i mocno ugnieć oraz wygładź. Wstaw do lodówki.

Deser Mon Chou przepis
Wymieszaj jogurt ze śmietaną i słodzikiem

Krok 5: W miseczce umieść jogurt, śmietanę i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. 

Deser Mon Chou przepis
Przełóż do naczynia ze spodem

Krok 6: Wyciągnij naczynie ze spodem i rozłóż równomiernie kolejną, jogurtową warstwę. Wygładź i ponownie wstaw do lodówki.

Deser Mon Chou przepis
Rozmieszaj dżem

Krok 7: W miseczce umieść dżem (np. truskawkowy, malinowy, różany lub inny) i dokładnie rozmieszaj, aby stał się mniej zwarty.

Deser Mon Chou przepis
Na górze deseru rozłóż dżem

Krok 8: Wyciągnij naczynie z deserem i równomiernie rozłóż na górze dżem.

Deser Mon Chou przepis
Gotowy deser Mon Chou

Krok 9: Deser możesz zjeść od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu. Przechowuj w lodówce do 2 dni.  

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:– porady dietetyczne– przepisy na śniadanie– przepisy na obiad– przepisy na kolacje– przepisy na przekąski– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: mon chou przepis, jak zrobić mon chou, dietetyczny deser z jogurtu skyr, przepis z digestive, digestive co zrobić, digestive przepisy fit, mon chou taart przepis, deser mon chou przepis, mon chou dietetyczny przepis, mon chou jak zrobić, jak zrobić deser ze skyrem, jak zrobić deser z digestive, jak zrobić dietetyczny deser z dżemem, jednoporcjowe fit desery bez pieczenia, deser w 5 minut bez pieczenia przepisy, skyr dżem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce