To najpopularniejszy sos świata, a jego klasyczne podanie mnie zaskoczyło

Sos 1000 wysp w swojej tradycyjnej formie to nie tylko dobrze znany, kremowy dodatek do sałatek czy burgerów. W kraju, z którego pochodzi, podawany jest z jajkiem na wierzchu. To klasyczne, a jednocześnie zaskakujące dla wielu osób rozwiązanie, które powoduje, że sos staje się bardziej pożywny i sycący.
Sos 1000 wysp jest idealny do gotowanych jajek i sałatekSos 1000 wysp jest idealny do gotowanych jajek i sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pedphoto36pm

W moim przepisie zachowuję tę oryginalną formę, ale bazę robię lżejszą, łącząc majonez ze skyrem, który dodaje białko i probiotyki, a przy tym powoduje, że całość ma delikatniejszą konsystencję i mniej kalorii. Jajko nie jest dodatkiem przypadkowym, ponieważ to element, który stanowi wizytówkę tego sosu w jego klasycznej odsłonie.

Drobno posiekane warzywa, jak papryka, cebula, ogórek konserwowy i oliwki, nadają świeżość oraz chrupkość, a koncentrat pomidorowy wzmacnia smak, tworząc słodko-kwaśną nutę idealnie komponującą się z kremową bazą. Dzięki temu sos 1000 wysp to eksplozja smaku, która jest popularna do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Przepis na sos 1000 wysp z jajkiem

Składniki:

  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr (50 g),
  • 1 łyżka majonezu (20 g),
  • 2 plastry papryki czerwonej (30 g),
  • 1 ogórek konserwowy (30 g),
  • 1 mała cebula (30 g),
  • 3-5 szt. oliwek (10 g),
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (20 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Sos 1000 wysp z jajkiem przepis
Ugotuj jajko na twardo

Krok 1. Ugotuj jajko na twardo.

Sos 1000 wysp z jajkiem przepis
Pokrój składniki

Krok 2. Paprykę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę (usuń części niejadalne). Oliwki drobno pokrój, a cebulę obierz i posiekaj. Ogórki odcedź i również drobno pokrój.

Sos 1000 wysp z jajkiem przepis
Wymieszaj składniki z jogurtem i przyprawami

Krok 3. W miseczce umieść majonez, jogurt, koncentrat, paprykę, oliwki, ogórki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przełóż do pojemnika do blendera. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Sos 1000 wysp z jajkiem przepis
Jajko rozgnieć

Krok 4. Schłodzone jajko obierz i rozgnieć widelcem.

Sos 1000 wysp z jajkiem przepis
Przełóż do wygodnego naczynia i na górze rozłóż jajko

Krok 5. Przełóż do wygodnego naczynia. Na górze rozłóż jajko. Jeśli wolisz popularny sposób serwowania dań, możesz umieścić ugotowane jajko na sałacie i polać je sosem 1000 wysp.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący