To najpopularniejszy sos świata, a jego klasyczne podanie mnie zaskoczyło
W moim przepisie zachowuję tę oryginalną formę, ale bazę robię lżejszą, łącząc majonez ze skyrem, który dodaje białko i probiotyki, a przy tym powoduje, że całość ma delikatniejszą konsystencję i mniej kalorii. Jajko nie jest dodatkiem przypadkowym, ponieważ to element, który stanowi wizytówkę tego sosu w jego klasycznej odsłonie.
Drobno posiekane warzywa, jak papryka, cebula, ogórek konserwowy i oliwki, nadają świeżość oraz chrupkość, a koncentrat pomidorowy wzmacnia smak, tworząc słodko-kwaśną nutę idealnie komponującą się z kremową bazą. Dzięki temu sos 1000 wysp to eksplozja smaku, która jest popularna do dziś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości
Przepis na sos 1000 wysp z jajkiem
Składniki:
- 1 jajko kurze (50 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr (50 g),
- 1 łyżka majonezu (20 g),
- 2 plastry papryki czerwonej (30 g),
- 1 ogórek konserwowy (30 g),
- 1 mała cebula (30 g),
- 3-5 szt. oliwek (10 g),
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (20 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ugotuj jajko na twardo.
Krok 2. Paprykę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę (usuń części niejadalne). Oliwki drobno pokrój, a cebulę obierz i posiekaj. Ogórki odcedź i również drobno pokrój.
Krok 3. W miseczce umieść majonez, jogurt, koncentrat, paprykę, oliwki, ogórki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przełóż do pojemnika do blendera. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 4. Schłodzone jajko obierz i rozgnieć widelcem.
Krok 5. Przełóż do wygodnego naczynia. Na górze rozłóż jajko. Jeśli wolisz popularny sposób serwowania dań, możesz umieścić ugotowane jajko na sałacie i polać je sosem 1000 wysp.