Tortilla, która smakuje jak z food trucka. A przepis zaskakuje prostotą
Mięso wołowe to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka w diecie. Dostarcza nie tylko wszystkie niezbędne aminokwasy, ale również żelazo w dobrze przyswajalnej formie, cynk, witaminy z grupy B oraz A, D i E. Składniki te wspierają m.in. odporność, produkcję czerwonych krwinek oraz procesy regeneracyjne w organizmie. Dzięki temu posiłek z dodatkiem wołowiny dobrze sprawdza się w diecie osób aktywnych fizycznie, pracujących umysłowo i dbających o zbilansowane odżywianie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika
Placki tortilli są natomiast wygodną bazą, która pozwala stworzyć wiele różnorodnych dań. Można je smażyć, zapiekać, podawać na zimno lub na ciepło i za każdym razem smakują inaczej, ale zawsze tak samo dobrze. Ich elastyczność powoduje, że świetnie komponują się zarówno z delikatnymi warzywami, jak i wyrazistym farszem mięsnym. W tej wersji tortilla ma wyrazisty format dzięki musztardowemu sosowi, który przełamuje smak mięsa i łączy wszystkie składniki w spójną całość.
Tortilla z wołowiną i serem
To danie z mięsem mielonym, które możesz przygotować w kilka chwil, a efekt zaskakuje intensywnością smaku i przyjemną sytością. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, ale chcesz zjeść coś konkretnego i wartościowego.
Składniki:
- 1 placek tortilli,
- 100 g mięsa mielonego wołowego,
- 2 plastry sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18 proc.,
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc.,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka słodzika bez kalorii, np. erytrytolu,
- papryka chili,
- curry,
- wędzona słodka papryka,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, a następnie przełóż na nią mięso. Smaż przez 5-10 minut, aż zmieni kolor i będzie gotowe do spożycia. W trakcie mieszaj i rozdrabniaj je widelcem lub łopatką, aby równomiernie się podsmażyło.
- Pod koniec dodaj przyprawy: chilli, słodką wędzoną paprykę i curry, dzięki czemu mięso nabierze wyrazisty smak.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. W małym naczyniu umieść jogurt, musztardę, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
- Placek tortilli podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
- Na podgrzanym placku rozłóż mięso, ser, odcedzoną kukurydzę i sos. Dwa boki tortilli złóż do środka i zwiń środek w rulon.
- Zjedz w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół.