Tortilla, która smakuje jak z food trucka. A przepis zaskakuje prostotą

Tortilla z wołowiną, roztopionym serem i kremowym sosem musztardowym to szybka, a przy tym wyjątkowo sycąca propozycja na ciepłe danie z tortilli. Łączy w sobie prostotę przygotowania z intensywnym smakiem, który zadowoli zarówno fanów kuchni meksykańskiej, jak i tych, którzy po prostu szukają sprawdzonego pomysłu na obiad lub kolację.
Przełóż na talerzPrzełóż na talerz

Mięso wołowe to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka w diecie. Dostarcza nie tylko wszystkie niezbędne aminokwasy, ale również żelazo w dobrze przyswajalnej formie, cynk, witaminy z grupy B oraz A, D i E. Składniki te wspierają m.in. odporność, produkcję czerwonych krwinek oraz procesy regeneracyjne w organizmie. Dzięki temu posiłek z dodatkiem wołowiny dobrze sprawdza się w diecie osób aktywnych fizycznie, pracujących umysłowo i dbających o zbilansowane odżywianie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Placki tortilli są natomiast wygodną bazą, która pozwala stworzyć wiele różnorodnych dań. Można je smażyć, zapiekać, podawać na zimno lub na ciepło i za każdym razem smakują inaczej, ale zawsze tak samo dobrze. Ich elastyczność powoduje, że świetnie komponują się zarówno z delikatnymi warzywami, jak i wyrazistym farszem mięsnym. W tej wersji tortilla ma wyrazisty format dzięki musztardowemu sosowi, który przełamuje smak mięsa i łączy wszystkie składniki w spójną całość.

Tortilla z wołowiną i serem

To danie z mięsem mielonym, które możesz przygotować w kilka chwil, a efekt zaskakuje intensywnością smaku i przyjemną sytością. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, ale chcesz zjeść coś konkretnego i wartościowego.

Składniki:

  • 1 placek tortilli,
  • 100 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 plastry sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18 proc.,
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka słodzika bez kalorii, np. erytrytolu,
  • papryka chili,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka,
  • sól.
Tortilla z wołowiną i serem przepis
Ułóż składniki na tortilli i delikatnie ją zawiń

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, a następnie przełóż na nią mięso. Smaż przez 5-10 minut, aż zmieni kolor i będzie gotowe do spożycia. W trakcie mieszaj i rozdrabniaj je widelcem lub łopatką, aby równomiernie się podsmażyło.
  2. Pod koniec dodaj przyprawy: chilli, słodką wędzoną paprykę i curry, dzięki czemu mięso nabierze wyrazisty smak.
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. W małym naczyniu umieść jogurt, musztardę, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników. 
  4. Placek tortilli podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. 
  5. Na podgrzanym placku rozłóż mięso, ser, odcedzoną kukurydzę i sos. Dwa boki tortilli złóż do środka i zwiń środek w rulon.
  6. Zjedz w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół. 
Tortilla z wołowiną i serem przepis
Przełóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej