Tortilla, która smakuje jak z food trucka. A przepis zaskakuje prostotą

Tortilla z wołowiną, roztopionym serem i kremowym sosem musztardowym to szybka, a przy tym wyjątkowo sycąca propozycja na ciepłe danie z tortilli. Łączy w sobie prostotę przygotowania z intensywnym smakiem, który zadowoli zarówno fanów kuchni meksykańskiej, jak i tych, którzy po prostu szukają sprawdzonego pomysłu na obiad lub kolację.
Przełóż na talerzPrzełóż na talerz

Mięso wołowe to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka w diecie. Dostarcza nie tylko wszystkie niezbędne aminokwasy, ale również żelazo w dobrze przyswajalnej formie, cynk, witaminy z grupy B oraz A, D i E. Składniki te wspierają m.in. odporność, produkcję czerwonych krwinek oraz procesy regeneracyjne w organizmie. Dzięki temu posiłek z dodatkiem wołowiny dobrze sprawdza się w diecie osób aktywnych fizycznie, pracujących umysłowo i dbających o zbilansowane odżywianie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Placki tortilli są natomiast wygodną bazą, która pozwala stworzyć wiele różnorodnych dań. Można je smażyć, zapiekać, podawać na zimno lub na ciepło i za każdym razem smakują inaczej, ale zawsze tak samo dobrze. Ich elastyczność powoduje, że świetnie komponują się zarówno z delikatnymi warzywami, jak i wyrazistym farszem mięsnym. W tej wersji tortilla ma wyrazisty format dzięki musztardowemu sosowi, który przełamuje smak mięsa i łączy wszystkie składniki w spójną całość.

Tortilla z wołowiną i serem

To danie z mięsem mielonym, które możesz przygotować w kilka chwil, a efekt zaskakuje intensywnością smaku i przyjemną sytością. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, ale chcesz zjeść coś konkretnego i wartościowego.

Składniki:

  • 1 placek tortilli,
  • 100 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 plastry sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18 proc.,
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka słodzika bez kalorii, np. erytrytolu,
  • papryka chili,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka,
  • sól.
Tortilla z wołowiną i serem przepis
Ułóż składniki na tortilli i delikatnie ją zawiń

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, a następnie przełóż na nią mięso. Smaż przez 5-10 minut, aż zmieni kolor i będzie gotowe do spożycia. W trakcie mieszaj i rozdrabniaj je widelcem lub łopatką, aby równomiernie się podsmażyło.
  2. Pod koniec dodaj przyprawy: chilli, słodką wędzoną paprykę i curry, dzięki czemu mięso nabierze wyrazisty smak.
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. W małym naczyniu umieść jogurt, musztardę, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników. 
  4. Placek tortilli podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. 
  5. Na podgrzanym placku rozłóż mięso, ser, odcedzoną kukurydzę i sos. Dwa boki tortilli złóż do środka i zwiń środek w rulon.
  6. Zjedz w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół. 
Tortilla z wołowiną i serem przepis
Przełóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟