Tylko 3 składniki i 5 minut. Pasta do kanapek, która wzmacnia odporność i dodaje energię na cały dzień

Pasta, która wzmacnia odporność i dodaje energię na cały dzień? Brzmi jak idealny początek poranka. Połączenie wędzonej makreli z papryką to nie tylko pyszny smak, ale też prawdziwa bomba wartości odżywczych. Kremowa, aromatyczna i sycąca pasta świetnie sprawdza się na kanapkach, grzankach lub w roli dipu do świeżych warzyw. To propozycja, która łączy w sobie przyjemność jedzenia z troską o zdrowie.
Przełóż do wygodnego naczyniaPrzełóż do wygodnego naczynia

Sekret tkwi w składnikach. Makrela to źródło pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3, które wspierają pracę serca, mózgu i układu nerwowego. Czerwona papryka dodaje nie tylko kolor i słodycz, ale też ogromną dawkę witaminy C, bardzo ważnej dla odporności. Jogurt skyr nadaje paście lekką konsystencję i podnosi zawartość białka, dzięki czemu pasta staje się jeszcze bardziej sycąca, ale nie obciążająca organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

To idealny wybór na zdrowe śniadanie, które dostarczy energię i dobry nastrój na długie godziny. Sprawdzi się także na szybką kolację albo przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy chrupiące pieczywo, pełnoziarniste krakersy czy świeże warzywa pokrojone w słupki, by stworzyć zbilansowany posiłek. Dzięki tej paście zwykła kanapka osiąga zupełnie nowy wymiar smaku i zdrowia. Jak zrobić pastę z makreli i papryki?

Pasta z wędzonej makreli i papryki przepis
Przygotuj składniki

Przepis na pastę z wędzonej makreli i papryki

Składniki:


  • 1/2 małej wędzonej makreli,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu skyr,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. 
  2. Makrelę oddziel od skóry, pozbaw ości i rozdrobnij.
  3. W miseczce umieść makrelę, paprykę i jogurt. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia.
pasta z wędzonej makreli i papryki przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa