Tylko 3 składniki i 5 minut. Pasta do kanapek, która wzmacnia odporność i dodaje energię na cały dzień

Pasta, która wzmacnia odporność i dodaje energię na cały dzień? Brzmi jak idealny początek poranka. Połączenie wędzonej makreli z papryką to nie tylko pyszny smak, ale też prawdziwa bomba wartości odżywczych. Kremowa, aromatyczna i sycąca pasta świetnie sprawdza się na kanapkach, grzankach lub w roli dipu do świeżych warzyw. To propozycja, która łączy w sobie przyjemność jedzenia z troską o zdrowie.
Przełóż do wygodnego naczyniaPrzełóż do wygodnego naczynia

Sekret tkwi w składnikach. Makrela to źródło pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3, które wspierają pracę serca, mózgu i układu nerwowego. Czerwona papryka dodaje nie tylko kolor i słodycz, ale też ogromną dawkę witaminy C, bardzo ważnej dla odporności. Jogurt skyr nadaje paście lekką konsystencję i podnosi zawartość białka, dzięki czemu pasta staje się jeszcze bardziej sycąca, ale nie obciążająca organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

To idealny wybór na zdrowe śniadanie, które dostarczy energię i dobry nastrój na długie godziny. Sprawdzi się także na szybką kolację albo przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy chrupiące pieczywo, pełnoziarniste krakersy czy świeże warzywa pokrojone w słupki, by stworzyć zbilansowany posiłek. Dzięki tej paście zwykła kanapka osiąga zupełnie nowy wymiar smaku i zdrowia. Jak zrobić pastę z makreli i papryki?

Pasta z wędzonej makreli i papryki przepis
Przygotuj składniki

Przepis na pastę z wędzonej makreli i papryki

Składniki:


  • 1/2 małej wędzonej makreli,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu skyr,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. 
  2. Makrelę oddziel od skóry, pozbaw ości i rozdrobnij.
  3. W miseczce umieść makrelę, paprykę i jogurt. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia.
pasta z wędzonej makreli i papryki przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości