Zjedz na śniadanie. To zastrzyk energii i koncentracji na cały dzień

Batatowe tosty z awokado i pomidorem to świetny sposób, by już od rana zjeść coś, co jednocześnie dodaje energię, syci na długo i wpływa na wygląd skóry. To pomysł w stylu zdrowego fast foodu, który przygotujesz w kilka minut, w piekarniku lub mikrofalówce. Batat w tej wersji z powodzeniem może zastąpić klasyczne pieczywo. Plastry batata świetnie odnajdują się w formie bazy, a kremowe awokado i soczyste pomidory tworzą z nimi smakowite trio, które nie tylko rozpieszczają kubki smakowe, ale też działają odżywczo na cały organizm.
Na tostach ułóż plasterki pomidora.Na tostach ułóż plasterki pomidora

Dlaczego warto zjeść tosty z batatów z awokado i pomidorem?

Bataty zawierają potas, magnez, żelazo, jod, wapń, fosfor, a także witaminy z grupy B (zwłaszcza B6), witaminę C i E oraz kwas foliowy. Są lekkostrawne, naturalnie słodkawe i mają niski indeks glikemiczny, więc nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Dzięki temu sycą na dłużej i wspierają metabolizm.

Awokado to z kolei tłuszcz w najzdrowszej postaci. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę mózgu, wspierają serce i poprawiają kondycję skóry. Oprócz tego awokado dostarcza cenne witaminy: A, C, E oraz z grupy B, które pomagają łagodzić skutki stresu i wspierają układ nerwowy.

Pomidory dopełniają całość swoim wyjątkowym smakiem i obecnością likopenu, silnego przeciwutleniacza, który wspiera odporność, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia. Zawierają też błonnik, który reguluje pracę jelit oraz brom, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy i nastrój.

Jak zrobić tosty z batatów z awokado i pomidorem?

To prosty przepis, który robi różnicę nie tylko w smaku śniadania, ale też w tym, jak się czujesz i wyglądasz. Idealny wybór, gdy chcesz połączyć wygodę z odżywczym składem i zadbać o siebie już od pierwszego posiłku.Z czego zrobić dietetyczne tosty? Poznaj prosty przepis na zdrowe tosty!

Składniki:

  • 200 g batata,
  • 70 g awokado,
  • 100 g pomidora,
  • 5 g oliwy z oliwek,
  • 5 g czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie tostów z batatów z awokado i pomidorem:

tosty z batata 2
Przygotuj plastry batata

Krok 1: Batata umyj, osusz i pokrój w kilka podłużnych plastrów o grubości podobnej do kromek chleba. Każdy plaster batata równomiernie posmaruj oliwą. MIKROFALÓWKA: Plastry batata przełóż na talerz i włóż do mikrofalówki na około 2-4 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia. Wyciągnij, gdy będą zarumienione. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.PIEKARNIK: Plastry batata przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wyciągnij, gdy plastry trochę zmiękną i się zarumienią, czyli po około 10-15 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Tosty z batata przepis
Przygotuj awokado

Krok 2: Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny/limonki, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Następnie umieść w miseczce i rozgnieć widelcem. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dopraw według uznania solą i pieprzem.

tosty z batata 3
Tosty posmaruj awokado

Krok 3: Na gotowych plastrach batata rozsmaruj pastę z awokado.

tosty z batata przepis
Na tostach ułóż plasterki pomidora

Krok 4: Na tostach rozłóż plasterki pomidora.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje