Wyjątkowe sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem i sekretnym sosem z dodatkiem coli

Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem i aromatycznym sosem na bazie coli to hit każdej imprezy. Proste danie, które rozpływa się w ustach.

Sakiewki z ciasta francuskiego- PysznościSakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Ewa

Ciasto francuskie to jeden z moich absolutnych faworytów wśród półproduktów. W zamrażarce zawsze trzymam jedną rolkę na niespodziewane okazje. Chociaż najczęściej gości na moim stole w wersji na słodko, to te mięsne sakiewki błyskawicznie skradły serca mojej rodziny. Ich sekretem jest wybitny sos na bazie coli, ketchupu, sosu chilli i prawdziwego łamańca językowego - sosu worcester. Jeśli jednak nie masz go w swojej szafce, a w sklepie ekspedientka tylko wzrusza ramionami na pytanie o to, czy jest dostępny, to możesz pominąć jego dodatek lub zastąpić go sosem sojowym. Sos sojowy nie ma takiej głębi smaku jak worcester, ale również sprawdzi się do naszych sakiewek.

Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Składniki:

          
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka granulowanej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki suszonego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki coli

Sos

      
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki sosu chili
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 1/2 szklanki coli

Reszta składników

  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję do niego posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, granulowaną cebulę oraz sól.

2. Następnie wlewam colę i dokładnie mieszam wszystkie składniki.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

3. Z mięsa formuję kulki i wkładam je do zamrażarki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

4. Do garnuszka wlewam ketchup, sos chilli, sos worcester oraz colę i dokładnie mieszam. Powstały sos zagotowuję.

5. Ciasto francuskie dzielę na 8 części. Na środku układam mięsne kulki i wciskam w nie kawałki sera żółtego.

6. Chwytam za brzegi ciasta i zawijam, tworząc sakiewkę.

Obrazek
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

7. Sakiewki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam górę sakiewek przy pomocy nożyczek lub małego noża i delikatnie wywijam. Smaruję ciasto rozkłóconym jajkiem, aby apetycznie zarumieniło się w czasie pieczenia. Do sakiewek wlewam odrobinę coli.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.

9. Gotowe sakiewki wykładam na talerz i polewam przygotowanym sosem. Dekoruję posiekaną natką pietruszki i gotowe.Smacznego!

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯