Wyjątkowe sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem i sekretnym sosem z dodatkiem coli

Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem i aromatycznym sosem na bazie coli to hit każdej imprezy. Proste danie, które rozpływa się w ustach.

Sakiewki z ciasta francuskiego- PysznościSakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Ewa

Ciasto francuskie to jeden z moich absolutnych faworytów wśród półproduktów. W zamrażarce zawsze trzymam jedną rolkę na niespodziewane okazje. Chociaż najczęściej gości na moim stole w wersji na słodko, to te mięsne sakiewki błyskawicznie skradły serca mojej rodziny. Ich sekretem jest wybitny sos na bazie coli, ketchupu, sosu chilli i prawdziwego łamańca językowego - sosu worcester. Jeśli jednak nie masz go w swojej szafce, a w sklepie ekspedientka tylko wzrusza ramionami na pytanie o to, czy jest dostępny, to możesz pominąć jego dodatek lub zastąpić go sosem sojowym. Sos sojowy nie ma takiej głębi smaku jak worcester, ale również sprawdzi się do naszych sakiewek.

Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Składniki:

          
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka granulowanej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki suszonego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki coli

Sos

      
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki sosu chili
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 1/2 szklanki coli

Reszta składników

  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję do niego posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, granulowaną cebulę oraz sól.

2. Następnie wlewam colę i dokładnie mieszam wszystkie składniki.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

3. Z mięsa formuję kulki i wkładam je do zamrażarki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

4. Do garnuszka wlewam ketchup, sos chilli, sos worcester oraz colę i dokładnie mieszam. Powstały sos zagotowuję.

5. Ciasto francuskie dzielę na 8 części. Na środku układam mięsne kulki i wciskam w nie kawałki sera żółtego.

6. Chwytam za brzegi ciasta i zawijam, tworząc sakiewkę.

Obrazek
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

7. Sakiewki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam górę sakiewek przy pomocy nożyczek lub małego noża i delikatnie wywijam. Smaruję ciasto rozkłóconym jajkiem, aby apetycznie zarumieniło się w czasie pieczenia. Do sakiewek wlewam odrobinę coli.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.

9. Gotowe sakiewki wykładam na talerz i polewam przygotowanym sosem. Dekoruję posiekaną natką pietruszki i gotowe.Smacznego!

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki