Wyjątkowe sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem i sekretnym sosem z dodatkiem coli

Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem i aromatycznym sosem na bazie coli to hit każdej imprezy. Proste danie, które rozpływa się w ustach.

Sakiewki z ciasta francuskiego- PysznościSakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Ewa

Ciasto francuskie to jeden z moich absolutnych faworytów wśród półproduktów. W zamrażarce zawsze trzymam jedną rolkę na niespodziewane okazje. Chociaż najczęściej gości na moim stole w wersji na słodko, to te mięsne sakiewki błyskawicznie skradły serca mojej rodziny. Ich sekretem jest wybitny sos na bazie coli, ketchupu, sosu chilli i prawdziwego łamańca językowego - sosu worcester. Jeśli jednak nie masz go w swojej szafce, a w sklepie ekspedientka tylko wzrusza ramionami na pytanie o to, czy jest dostępny, to możesz pominąć jego dodatek lub zastąpić go sosem sojowym. Sos sojowy nie ma takiej głębi smaku jak worcester, ale również sprawdzi się do naszych sakiewek.

Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Składniki:

          
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka granulowanej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki suszonego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki coli

Sos

      
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki sosu chili
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 1/2 szklanki coli

Reszta składników

  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję do niego posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, granulowaną cebulę oraz sól.

2. Następnie wlewam colę i dokładnie mieszam wszystkie składniki.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

3. Z mięsa formuję kulki i wkładam je do zamrażarki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

4. Do garnuszka wlewam ketchup, sos chilli, sos worcester oraz colę i dokładnie mieszam. Powstały sos zagotowuję.

5. Ciasto francuskie dzielę na 8 części. Na środku układam mięsne kulki i wciskam w nie kawałki sera żółtego.

6. Chwytam za brzegi ciasta i zawijam, tworząc sakiewkę.

Obrazek
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

7. Sakiewki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam górę sakiewek przy pomocy nożyczek lub małego noża i delikatnie wywijam. Smaruję ciasto rozkłóconym jajkiem, aby apetycznie zarumieniło się w czasie pieczenia. Do sakiewek wlewam odrobinę coli.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.

9. Gotowe sakiewki wykładam na talerz i polewam przygotowanym sosem. Dekoruję posiekaną natką pietruszki i gotowe.Smacznego!

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie