Wyjątkowe sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem i sekretnym sosem z dodatkiem coli
Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem i aromatycznym sosem na bazie coli to hit każdej imprezy. Proste danie, które rozpływa się w ustach.
30.04.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:32
Ciasto francuskie to jeden z moich absolutnych faworytów wśród półproduktów. W zamrażarce zawsze trzymam jedną rolkę na niespodziewane okazje. Chociaż najczęściej gości na moim stole w wersji na słodko, to te mięsne sakiewki błyskawicznie skradły serca mojej rodziny. Ich sekretem jest wybitny sos na bazie coli, ketchupu, sosu chilli i prawdziwego łamańca językowego - sosu worcester. Jeśli jednak nie masz go w swojej szafce, a w sklepie ekspedientka tylko wzrusza ramionami na pytanie o to, czy jest dostępny, to możesz pominąć jego dodatek lub zastąpić go sosem sojowym. Sos sojowy nie ma takiej głębi smaku jak worcester, ale również sprawdzi się do naszych sakiewek.
Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka granulowanej cebuli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżki suszonego czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki coli
Sos
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki sosu chili
- 3 łyżki sosu worcester
- 1/2 szklanki coli
Reszta składników
- 1 arkusz ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję do niego posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, granulowaną cebulę oraz sól.
2. Następnie wlewam colę i dokładnie mieszam wszystkie składniki.
3. Z mięsa formuję kulki i wkładam je do zamrażarki na czas przygotowywania pozostałych składników.
4. Do garnuszka wlewam ketchup, sos chilli, sos worcester oraz colę i dokładnie mieszam. Powstały sos zagotowuję.
5. Ciasto francuskie dzielę na 8 części. Na środku układam mięsne kulki i wciskam w nie kawałki sera żółtego.
6. Chwytam za brzegi ciasta i zawijam, tworząc sakiewkę.
7. Sakiewki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam górę sakiewek przy pomocy nożyczek lub małego noża i delikatnie wywijam. Smaruję ciasto rozkłóconym jajkiem, aby apetycznie zarumieniło się w czasie pieczenia. Do sakiewek wlewam odrobinę coli.
8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.