Sałatka cezar z sosem light

Dziś na obiad proponujemy coś mega proste i smacznego. Sałatka cezar z sosem light to po prostu strzał w 10! Tego nie możesz przegapić ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos

  1. 150 g serek wiejski
  2. 1 ząbek czosnek
  3. 2 szt. filety anchois
  4. 2 łyżki ocet z białego wina
  5. 2 łyżki sok z cytryny

Dodatki

  1. 1/3 łyżeczki ostra papryka
  2. 1/3 łyżeczki suszony czosnek
  3. 2 szczypty sól z podziałem na pół
  4. 2 szczypty pieprz z podziałem na pół
  5. 200 g parmezan
  6. 1 szt. pierś z kurczaka
  7. 1 szt. sałata rzymska
  8. 2 szt. jajka ugotowane
  9. 200 g tofu
  10. 1 łyżka oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Zetrzyj parmezan na tarce. Następnie, w formie do pieczenia, stwórz z niego dwa koła. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Podpieczony ser ułóż na misce (ma leżeć na blacie do góry dnem). Dzięki temu zabiegowi stworzysz serową miskę, w której podasz pyszną sałatkę.

Obrazek

3. Pierś z kurczaka polej oliwą z oliwek. Nie zapomnij również doprawić solą i pieprzem. Podgrzej chwilę na patelni, następnie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie połącz tofu z oliwą z oliwek, ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmaż na patelni.

Obrazek

5. Czas przygotować sos. W tym celu zblenduj serek wiejski, anchois, czosnek, sok z cytryny i ocet z białego wina.

Obrazek

6. W misce z sera ułóż sałatę rzymską, kurczaka, ugotowane jajko, tofu i sos. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie