Dziś na obiad proponujemy coś mega proste i smacznego. Sałatka cezar z sosem light to po prostu strzał w 10! Tego nie możesz przegapić ❤️
Pyszności
Składniki:
Sos
150 g serek wiejski
1 ząbek czosnek
2 szt. filety anchois
2 łyżki ocet z białego wina
2 łyżki sok z cytryny
Dodatki
1/3 łyżeczki ostra papryka
1/3 łyżeczki suszony czosnek
2 szczypty sól z podziałem na pół
2 szczypty pieprz z podziałem na pół
200 g parmezan
1 szt. pierś z kurczaka
1 szt. sałata rzymska
2 szt. jajka ugotowane
200 g tofu
1 łyżka oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj parmezan na tarce. Następnie, w formie do pieczenia, stwórz z niego dwa koła. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
2. Podpieczony ser ułóż na misce (ma leżeć na blacie do góry dnem). Dzięki temu zabiegowi stworzysz serową miskę, w której podasz pyszną sałatkę.
3. Pierś z kurczaka polej oliwą z oliwek. Nie zapomnij również doprawić solą i pieprzem. Podgrzej chwilę na patelni, następnie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
4. W międzyczasie połącz tofu z oliwą z oliwek, ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmaż na patelni.
5. Czas przygotować sos. W tym celu zblenduj serek wiejski, anchois, czosnek, sok z cytryny i ocet z białego wina.
6. W misce z sera ułóż sałatę rzymską, kurczaka, ugotowane jajko, tofu i sos. Smacznego!