Sałatka cezar z sosem light

Dziś na obiad proponujemy coś mega proste i smacznego. Sałatka cezar z sosem light to po prostu strzał w 10! Tego nie możesz przegapić ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos

  1. 150 g serek wiejski
  2. 1 ząbek czosnek
  3. 2 szt. filety anchois
  4. 2 łyżki ocet z białego wina
  5. 2 łyżki sok z cytryny

Dodatki

  1. 1/3 łyżeczki ostra papryka
  2. 1/3 łyżeczki suszony czosnek
  3. 2 szczypty sól z podziałem na pół
  4. 2 szczypty pieprz z podziałem na pół
  5. 200 g parmezan
  6. 1 szt. pierś z kurczaka
  7. 1 szt. sałata rzymska
  8. 2 szt. jajka ugotowane
  9. 200 g tofu
  10. 1 łyżka oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Zetrzyj parmezan na tarce. Następnie, w formie do pieczenia, stwórz z niego dwa koła. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Podpieczony ser ułóż na misce (ma leżeć na blacie do góry dnem). Dzięki temu zabiegowi stworzysz serową miskę, w której podasz pyszną sałatkę.

Obrazek

3. Pierś z kurczaka polej oliwą z oliwek. Nie zapomnij również doprawić solą i pieprzem. Podgrzej chwilę na patelni, następnie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie połącz tofu z oliwą z oliwek, ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmaż na patelni.

Obrazek

5. Czas przygotować sos. W tym celu zblenduj serek wiejski, anchois, czosnek, sok z cytryny i ocet z białego wina.

Obrazek

6. W misce z sera ułóż sałatę rzymską, kurczaka, ugotowane jajko, tofu i sos. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami