WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doporwadzony przed komisję śledczą?

"Kulinarna zbrodnia" - grzmią Grecy. Okazuje się, że Polacy popełniają poważny błąd

Na grilla, obiad do pracy, jako przekąska lub na domową imprezę - sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek. Okazuje się jednak, że w wielu przypadkach jest "grecka" tylko z nazwy. A wszystko to przez składniki, które do niej dodajesz. Prawdziwy Grek, widząc taką sałatkę, będzie przerażony.

ObrazekSałatka grecka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przygotowanie sałatki greckiej nie jest zbyt skomplikowanym procesem. Będąc na zakupach, z pewnością sięgasz po mix sałat, fetę, oliwki, pomidory i ogórki. Łącząc te wszystkie produkty i dodając aromatyczny sos na bazie oliwy z oliwek, w kilka minut otrzymasz smaczną i pożywną sałatkę grecką. Warto podkreślić, że ma ona jednak niewiele wspólnego z Grecją. Dlaczego?

Sałatka grecka w polskim wydaniu - prawdziwy Grek będzie zszokowany jej formą

Okazuje się, że sałatka grecka nie jest jedynym przykładem "spolszczania" popularnych międzynarodowych dań. Każdy ma swoją recepturę na włosko-polskie spaghetti, pizzę czy klasyczne amerykańskie hamburgery w polskim wydaniu. Kolejnym przykładem jest również sałatka, którą można przygotować w grecko-polskim wydaniu. I to właśnie budzi przerażenie wielu Greków, którzy decydują się ją zamówić podczas pobytu w Polsce. Prawdziwy szok może wywołać ilość użytych składników, ale nie tylko.

Obrazek
Sałatka grecka - Pyszności; Foto Canva.com

W kuchni śródziemnomorskiej ceni się prostotę, dlatego Grecy stawiają na minimalną ilość składników i wyrazisty smak swoich dań. W oryginalnej sałatce greckiej nie znajdziesz sałaty, kapusty pekińskiej, kukurydzy czy sosu czosnkowego. Takie modyfikacje, przez wielu mieszkańców Grecji, określane są jako kulinarna zbrodnia.

Skoro ma być smacznie i po grecku, to oryginalna sałatka powinna składać się z prawdziwego sera feta (wszelkie podróbki nie są wskazane), pomidorów, ogórka, zielonej papryki, oliwek Kalamata i czerwonej cebuli. A wszystko to skropione oliwą z oliwek i oprószone oregano.

O czym pamiętać, gdy zdecydujesz się przygotować sałatkę grecką?

Sałatka grecka to klasyk kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli zamierzasz ją przygotować, to warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach, które będą szczególnie pomocne, gdy zależy ci na tym oryginalnym, greckim wydaniu.

Obrazek
Ser typu feta - Pyszności; Foto: Canva.com

Sałatka będzie grecka, gdy:

  • wykorzystasz oryginalną fetę - niestety, ale w polskich sklepach można kupić produkt na bazie pasteryzowanego mleka krowiego i podpuszczki mikrobiologicznej; oryginalny ser feta powinien posiadać symbol PDO, który oznacza, że przynajmniej jeden etap produkcji tego sera odbył się w którymś z państw śródziemnomorskich; często oryginalne produkty można kupić np. podczas tygodnia kuchni greckiej, który jest dość często organizowany w polskich sklepach;
  • nie będziesz obierał ogórków ze skórki - to właśnie skórka stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych; wystarczy, że dokładnie je umyjesz przed pokrojeniem;
  • wykorzystasz ciemne oliwki z pestką - najczęściej wykorzystuje się drylowane oliwki z paprykowym nadzieniem; najlepiej sprawdzą się tu jednak te ciemnopurpurowe oliwki Kalamata, które są najszlachetniejszą odmianą oliwek.

Najlepsza sałatka grecka - jak ją zrobić?

Biorąc sobie do serca wszystkie powyższe wskazówki, możesz przystąpić do działania. W parę chwil przygotujesz pożywną i smaczną przekąskę, idealną na rozpoczynający się właśnie sezon wiosenno-letni. Taka sałatka grecka posmakuje każdemu!

Obrazek
Oliwki - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • pół ogórka (nie obieraj go)
  • pomidor
  • 10 czarnych oliwek
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • oliwa z oliwek według uznania
  • oregano
  • 1 cm plaster oryginalnej greckiej fety.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora pokrój na większe kawałki, pamiętając, by wyciąć zielone gniazdo.
  2. Porządnie umyj zielonego ogórka i pokrój go na duże kawałki i następnie przełóż do miski z pokrojonym pomidorem.
  3. Pokrój cebulę w piórka i następnie rozłóż ją na pomidorach i ogórku, dodając oliwki.
  4. Na wierzchu umieść fetę, posyp wszystko oregano i polej obficie oliwą z oliwek.

Zobacz również przepis na sałatkę porową z serem i kukurydzą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste