"Kulinarna zbrodnia" - grzmią Grecy. Okazuje się, że Polacy popełniają poważny błąd
Na grilla, obiad do pracy, jako przekąska lub na domową imprezę - sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek. Okazuje się jednak, że w wielu przypadkach jest "grecka" tylko z nazwy. A wszystko to przez składniki, które do niej dodajesz. Prawdziwy Grek, widząc taką sałatkę, będzie przerażony.
24.03.2023 | aktual.: 11.04.2023 17:29
Przygotowanie sałatki greckiej nie jest zbyt skomplikowanym procesem. Będąc na zakupach, z pewnością sięgasz po mix sałat, fetę, oliwki, pomidory i ogórki. Łącząc te wszystkie produkty i dodając aromatyczny sos na bazie oliwy z oliwek, w kilka minut otrzymasz smaczną i pożywną sałatkę grecką. Warto podkreślić, że ma ona jednak niewiele wspólnego z Grecją. Dlaczego?
Sałatka grecka w polskim wydaniu - prawdziwy Grek będzie zszokowany jej formą
Okazuje się, że sałatka grecka nie jest jedynym przykładem "spolszczania" popularnych międzynarodowych dań. Każdy ma swoją recepturę na włosko-polskie spaghetti, pizzę czy klasyczne amerykańskie hamburgery w polskim wydaniu. Kolejnym przykładem jest również sałatka, którą można przygotować w grecko-polskim wydaniu. I to właśnie budzi przerażenie wielu Greków, którzy decydują się ją zamówić podczas pobytu w Polsce. Prawdziwy szok może wywołać ilość użytych składników, ale nie tylko.
W kuchni śródziemnomorskiej ceni się prostotę, dlatego Grecy stawiają na minimalną ilość składników i wyrazisty smak swoich dań. W oryginalnej sałatce greckiej nie znajdziesz sałaty, kapusty pekińskiej, kukurydzy czy sosu czosnkowego. Takie modyfikacje, przez wielu mieszkańców Grecji, określane są jako kulinarna zbrodnia.
Skoro ma być smacznie i po grecku, to oryginalna sałatka powinna składać się z prawdziwego sera feta (wszelkie podróbki nie są wskazane), pomidorów, ogórka, zielonej papryki, oliwek Kalamata i czerwonej cebuli. A wszystko to skropione oliwą z oliwek i oprószone oregano.
O czym pamiętać, gdy zdecydujesz się przygotować sałatkę grecką?
Sałatka grecka to klasyk kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli zamierzasz ją przygotować, to warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach, które będą szczególnie pomocne, gdy zależy ci na tym oryginalnym, greckim wydaniu.
Sałatka będzie grecka, gdy:
- wykorzystasz oryginalną fetę - niestety, ale w polskich sklepach można kupić produkt na bazie pasteryzowanego mleka krowiego i podpuszczki mikrobiologicznej; oryginalny ser feta powinien posiadać symbol PDO, który oznacza, że przynajmniej jeden etap produkcji tego sera odbył się w którymś z państw śródziemnomorskich; często oryginalne produkty można kupić np. podczas tygodnia kuchni greckiej, który jest dość często organizowany w polskich sklepach;
- nie będziesz obierał ogórków ze skórki - to właśnie skórka stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych; wystarczy, że dokładnie je umyjesz przed pokrojeniem;
- wykorzystasz ciemne oliwki z pestką - najczęściej wykorzystuje się drylowane oliwki z paprykowym nadzieniem; najlepiej sprawdzą się tu jednak te ciemnopurpurowe oliwki Kalamata, które są najszlachetniejszą odmianą oliwek.
Najlepsza sałatka grecka - jak ją zrobić?
Biorąc sobie do serca wszystkie powyższe wskazówki, możesz przystąpić do działania. W parę chwil przygotujesz pożywną i smaczną przekąskę, idealną na rozpoczynający się właśnie sezon wiosenno-letni. Taka sałatka grecka posmakuje każdemu!
Składniki:
- pół ogórka (nie obieraj go)
- pomidor
- 10 czarnych oliwek
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- oliwa z oliwek według uznania
- oregano
- 1 cm plaster oryginalnej greckiej fety.
Sposób przygotowania:
- Pomidora pokrój na większe kawałki, pamiętając, by wyciąć zielone gniazdo.
- Porządnie umyj zielonego ogórka i pokrój go na duże kawałki i następnie przełóż do miski z pokrojonym pomidorem.
- Pokrój cebulę w piórka i następnie rozłóż ją na pomidorach i ogórku, dodając oliwki.
- Na wierzchu umieść fetę, posyp wszystko oregano i polej obficie oliwą z oliwek.
Zobacz również przepis na sałatkę porową z serem i kukurydzą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: