Przygotowałeś za dużo sałatki jarzynowej? Oto jak przedłużyć jej świeżość

Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jej podstawę stanowią najlepsze warzywa i majonez. Najczęściej przygotowuje się ją w dużych ilościach i na kilka dni. Z czasem, zaczyna tracić swoją świeżość. Jak temu zaradzić w prosty sposób?

ObrazekSałatka jarzynowa - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Domowy Smak Jedzenia
Karol Wiak

Sałatka jarzynowa — prawdziwy hit na różne okazje

Niezależnie czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, czy jeszcze inne święto, sałatka jarzynowa jest przysmakiem, który króluje na wielu polskich stołach. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a podstawę stanowią najlepsze gotowane warzywa, jajka, majonez oraz dodatki, które wydobywają z niej ten najlepszy smak. Każdy ma swoją własną recepturę, która jest przekazywana z pokolenie na pokolenie.

Obrazek
Sałatka jarzynowa - Pyszności; foto: Canva

Jej przygotowanie najczęściej jest równoznaczne z tym, że robi się ją w zbyt dużych ilościach — przynajmniej na kilka dni. I tu może pojawić się problem związany z jej przechowywaniem. Okazuje się bowiem, że taka sałatka, już po 2-3 dniach może być niezdatna do spożycia. Robi się kwaśna i w wielu przypadkach nadaje się po prostu do wyrzucenia. A wszystko przez procesy fermentacyjne, które w przypadku gotowanych warzyw rozpoczynają się naprawdę szybko. Na szczęście, można temu zaradzić.

Jak ocalić sałatkę jarzynową przed wyrzuceniem?

Jeśli zależy ci na tym, by twoja sałatka jarzynowa postała w lodówce nieco dłużej, dobrze jest zastosować pewne rozwiązania, które pozwolą przedłużyć jej trwałość. Wystarczy, że zrezygnujesz z dodania niektórych składników lub zastąpisz je innymi produktami. To naprawdę proste, a taka sałatka nie będzie znacząco różnić się smakiem od tej tradycyjnej, którą przygotowujesz przy każdej możliwej okazji.

Obrazek
Sałatka jarzynowa - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zależy ci, by przedłużyć trwałość sałatki jarzynowej, to wiedz, że:

  • rezygnacja z jajek i cebuli pozwoli wydłużyć trwałość sałatki o jeden dzień;
  • cebulę w sałatce możesz śmiało zastąpić porem;
  • przygotowując sałatkę na kilka dni, dobrze jest podzielić ugotowane warzywa na równe porcje; do każdej z nich dodasz majonez w dniu, w którym podajesz sałatkę swoim gościom;
  • dobrze jest nie łączyć składników od razu z majonezem; zaleca się, by dodać go dopiero w tym dniu, w którym zamierzasz podać swoim gościom i domownikom.

Sałatka jarzynowa — jak ją przechowywać?

Najczęściej praktykowanym sposobem jej przechowywania jest oczywiście lodówka. Niektóre osoby decydują się trzymać ją na balkonie, w przypadku niskich temperatur. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sałatka jarzynowa to produkt, który zachowuje świeżość przez 2-3 dni. Najlepiej jest ją zamknąć w szczelnym pojemniku.

Obrazek
Lodówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock

W przypadku, gdy przechowujesz same ugotowane i pokrojone warzywa, bez dodatku majonezu, to przechowywane w lodówce, w zamkniętym pojemniku, zachowają swoją świeżość nawet przez tydzień.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak przygotować chrupiące frytki z cukinii w parmezanie:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler