Przygotowałeś za dużo sałatki jarzynowej? Oto jak przedłużyć jej świeżość
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jej podstawę stanowią najlepsze warzywa i majonez. Najczęściej przygotowuje się ją w dużych ilościach i na kilka dni. Z czasem, zaczyna tracić swoją świeżość. Jak temu zaradzić w prosty sposób?
18.03.2023 17:05
Sałatka jarzynowa — prawdziwy hit na różne okazje
Niezależnie czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, czy jeszcze inne święto, sałatka jarzynowa jest przysmakiem, który króluje na wielu polskich stołach. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a podstawę stanowią najlepsze gotowane warzywa, jajka, majonez oraz dodatki, które wydobywają z niej ten najlepszy smak. Każdy ma swoją własną recepturę, która jest przekazywana z pokolenie na pokolenie.
Jej przygotowanie najczęściej jest równoznaczne z tym, że robi się ją w zbyt dużych ilościach — przynajmniej na kilka dni. I tu może pojawić się problem związany z jej przechowywaniem. Okazuje się bowiem, że taka sałatka, już po 2-3 dniach może być niezdatna do spożycia. Robi się kwaśna i w wielu przypadkach nadaje się po prostu do wyrzucenia. A wszystko przez procesy fermentacyjne, które w przypadku gotowanych warzyw rozpoczynają się naprawdę szybko. Na szczęście, można temu zaradzić.
Jak ocalić sałatkę jarzynową przed wyrzuceniem?
Jeśli zależy ci na tym, by twoja sałatka jarzynowa postała w lodówce nieco dłużej, dobrze jest zastosować pewne rozwiązania, które pozwolą przedłużyć jej trwałość. Wystarczy, że zrezygnujesz z dodania niektórych składników lub zastąpisz je innymi produktami. To naprawdę proste, a taka sałatka nie będzie znacząco różnić się smakiem od tej tradycyjnej, którą przygotowujesz przy każdej możliwej okazji.
Jeśli zależy ci, by przedłużyć trwałość sałatki jarzynowej, to wiedz, że:
- rezygnacja z jajek i cebuli pozwoli wydłużyć trwałość sałatki o jeden dzień;
- cebulę w sałatce możesz śmiało zastąpić porem;
- przygotowując sałatkę na kilka dni, dobrze jest podzielić ugotowane warzywa na równe porcje; do każdej z nich dodasz majonez w dniu, w którym podajesz sałatkę swoim gościom;
- dobrze jest nie łączyć składników od razu z majonezem; zaleca się, by dodać go dopiero w tym dniu, w którym zamierzasz podać swoim gościom i domownikom.
Sałatka jarzynowa — jak ją przechowywać?
Najczęściej praktykowanym sposobem jej przechowywania jest oczywiście lodówka. Niektóre osoby decydują się trzymać ją na balkonie, w przypadku niskich temperatur. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sałatka jarzynowa to produkt, który zachowuje świeżość przez 2-3 dni. Najlepiej jest ją zamknąć w szczelnym pojemniku.
W przypadku, gdy przechowujesz same ugotowane i pokrojone warzywa, bez dodatku majonezu, to przechowywane w lodówce, w zamkniętym pojemniku, zachowają swoją świeżość nawet przez tydzień.
Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak przygotować chrupiące frytki z cukinii w parmezanie: