Sałatka jarzynowa Karola Okrasy wyróżnia się na tle innych. Dodaje do niej niespodziewany składnik
Ile jest rodzin, tyle przepisów na sałatkę warzywną. A jaki jest jej główny zamysł, który powinien znaleźć się ponad wszelkimi podziałami? Ano taki, że ma być pyszna i smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Sałatka jarzynowa Karola Okrasy to arcydzieło, a nietypowy składnik, który do niej dodaje, może was bardzo zdziwić.
19.11.2022 12:30
Jeśli mamy komuś ufać w kwestii rodzinnych potraw, tą osobą jest zdecydowanie Karol Okrasa. Jego przepisy zawsze charakteryzują się nie tylko konkretnymi proporcjami i jasnymi instrukcjami, lecz również merytorycznymi objaśnieniami każdej wykonywanej przez niego czynności. Dobrze jest przecież wiedzieć nie tylko co i jak, ale także: dlaczego.
Tym razem bierzemy pod lupę świąteczny klasyk, którego wykonanie pokazał Okrasa. Sałatka jarzynowa w jego wykonaniu wygląda totalnie świetnie. Używa do niej składnika, jakiego nigdy wcześniej nie widzieliśmy przy okazji przygotowania tej sałatki. Ciekawa? Oto przepis.
Sałatka jarzynowa Karola Okrasy
Składniki:
- 2 karmelizowane jabłka
- 4 ogórki kiszone
- puszka groszku
- 2 ziemniaki
- 3 pietruszki
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- korzeń selera
- cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 cytryna
- koperek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Skoro już wiesz, że tajnym składnikiem sałatki jarzynowej Karola Okrasy są karmelizowane jabłka, możesz się jeszcze zastanawiać, jak je przygotować. Nic prostszego. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, skropl sokiem z cytryny i usmaż na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Kiedy miód się skarmelizuje, jabłka są gotowe do studzenia.
Przejdźmy więc do sałatki. Umyte, ale nieobrane warzywa ugotuj do miękkości. Następnie je odcedź, a kiedy przestaną być gorące - obierz ze skórek.
Kolejnym etapem jest krojenie ugotowanych warzyw, cebuli, ogórków kiszonych i ugotowanych na twardo jajek w kostkę. Cebulę dodatkowo sparz gorącą wodą i odcedź.
Skarmelizowane jabłka dopraw odrobiną soli i pieprzu, a następnie zblenduj. Kiedy powstanie z nich gładka masa, połącz je ze śmietaną i majonezem.
Teraz możesz połączyć wszystkie składniki w misce. Na koniec dodaj posiekanego koperku i szczypiorku oraz groszku odciśniętego z zalewy. Sałatka jarzynowa musi teraz zostać doprawiona, dokładnie wymieszana i umieszczona na kilka godzinw lodówce.
Sprawdź też ten prosty i sprawdzony przepis na kremówkę papieską. Prosto z naszego kanału na YouTube.