Kuroń zdradził sekret swojej sałatki jarzynowej. Dodaje jeden nietypowy składnik
Sałatka jarzynowa Kuronia. Przepis, sekretny składnik i wykonanie. Sałatka jarzynowa to obowiązkowy punkt na świątecznym stole. W każdym domu różni się nieco składnikami i składem, a gospodynie mają swoje sprawdzone patenty. Jak zrobić sałatkę jarzynową na święta?
19.04.2022 18:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jakub Kuroń, wywodzący się ze znanej rodziny Kuroniów, gdzie gotowanie jest rodzinną tradycją, podzielił się przepisem na tradycyjną sałatkę jarzynową. Dodaje do niej jeden niestandardowy składnik, który ma podkręcić jeszcze bardziej smak potrawy.
Kim jest Jakub Kuroń?
Jakub Kuroń to zawodowy kucharz i szef kuchni, który od lat prowadzi liczne warsztaty i szkolenia w dziedzinie gastronomii. Zmysł smaku i smykałkę do gotowania wyniósł z domu rodzinnego- jego ojciec, Maciej Kuroń, był znanym i cenionym publicystą i dziennikarzem kulinarnym. Jakub Kuroń wspólnie ze swoim bratem Jackiem prowadzili program "Kuroniowie rozgryzają" w telewizji Kuchnia +. Występuje gościnnie w telewizjach: TVN, TVN24, TVN24Bis, TVP i dzieli się przepisami na swoim blogu kulinarnym kuron.com.pl.
Przepis na sałatkę jarzynową Jakuba Kuronia
Głównymi składnikami tradycyjnej sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa: marchewki, pietruszka seler i ziemniaki. Całość łączy sos na bazie majonezu.
Mogłoby się wydawać, że sałatka jarzynowa przyjmie prawie wszystko. Niektórzy robią ją nawet z dodatkiem szynki, a spory o „jedyny słuszny” skład toczą się od wielu lat między każdym regionem. Magda Gessler podkreśla, że w sałatce jarzynowej pod żadnym pozorem nie może być cebuli, niektórzy nie jedzą jej z groszkiem, inni z kolei dodają jabłko.
Swój przepis na sałatkę jarzynową zdradził również Jakub Kuroń.
Składniki na sałatkę jarzynową Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń – przepis na sałatkę jarzynową. Jakie składniki są potrzebne, by smakowała wyśmienicie? Kucharz proponuje wzbogacić sałatkę jarzynową o jeden składnik – por!
- 6 marchewek
- 2 pietruszki
- 0,5 korzenia selera
- kawałek pora (ok. 15 cm)
- 5 ogórków kiszonych
- 2 jabłka (kwaśne odmiany)
- 4 jajka na twardo
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 3 łyżki musztardy
- 200 g majonezu
- sól i pieprz do smaku
Marchewkę, seler i pietruszkę ugotuj tak, aby pozostały al dente (gorące warzywa nawet po odcedzeniu będą jeszcze dochodzić, więc ważne jest to, aby ich nie rozgotować). Por oczyść, pokrój w cienkie paski lub kostkę. Groszek wrzuć na wrzątek, gotuj 5 minut, odcedź, wystudź. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj. Dodaj obrane i pokrojone jabłka oraz ogórki kiszone w kosteczkach. Zrób to samo z jajkami. Najlepiej jeśli wszystkie składniki będą miały mniej więcej taką samą wielkość.
Rozdrobnione składniki wsyp do miski. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak oceniasz przepis Jakuba Kuronia na sałatkę jarzynową?