Zakazany składnik sałatki jarzynowej według Magdy Gessler. Może zepsuć całą potrawę
Sałatka jarzynowa to coś, bez czego trudno wyobrazić sobie święta w polskim domu. Każdy robi ją nieco inaczej i przygotowuje w inny sposób. Magda Gessler ostrzega jednak przed dodaniem jednego składnika, który może zepsuć całe danie.
05.04.2022 | aktual.: 07.04.2022 10:52
Kim jest Magda Gessler?
Magda Gessler jest jedną z jurorów polskiej edycji Masterchefa, gwiazdą Kuchennych Rewolucji i restauratorką, do której należy m.in U Fukiera, Gloria czy Słodki Słony.
Jej nazwisko rozpoznawane jest w całym kraju, a profil na Instagramie śledzi ponad milion osób. Od lat jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych twarzy w polskich mediach.
Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa to podstawa polskiej kuchni. Sięgamy po nią najczęściej w święta, ale wielokrotnie pojawia się też przy okazji różnych imprez okolicznościowych. Świetnie smakuje zarówno na drugie śniadanie, jak i pyszną kolację.
Każda gospodyni robi ją nieco inaczej. Jedni decydują się na dodanie jabłka, inni stawiają na jajko. Magda Gessler zdradziła, co dodać do sałatki jarzynowej żeby była smaczna.
W jej wydaniu składa się z gotowanych ziemniaków, marchewki, ogórków kiszonych, zielonego groszku i oczywiście jajek ugotowanych na twardo. Sekretem idealnej sałatki jest przygotowywanie jej dzień wcześniej, żeby wszystkie składniki dobrze przegryzły się w lodówce i stworzyły smakowitą kompozycję.
Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej?
Mogłoby się wydawać, że sałatka jarzynowa przyjmie prawie wszystko. Niektórzy robią ją nawet z dodatkiem szynki, a spory o "jedyny słuszny" skład toczą się od wielu lat między każdym regionem.
Jest jednak składnik, który może zepsuć misterną kompozycję. Magda Gessler ostrzega przed dodawaniem...cebuli! Jak tłumaczy restauratorka, są dwa powody, przez które warto pominąć cebulę.
Po pierwsze ma bardzo intensywny smak i aromat, którym błyskawicznie przesiąknie cała sałatka i zepsuje smak warzywnej kompozycji. Po drugie ma to być sałatka wielopokoleniowa, uniwersalna, po którą chętnie sięgną wszyscy domownicy. Jednak nie każdy maluch wybierze sałatkę z ostrym aromatem cebuli.
Cebula nie do wszystkiego
Chociaż cebula jest dość uniwersalnym warzywem, to w sałatce jarzynowej warto posłuchać rad Magdy Gessler i ją sobie odpuścić. Zamiast tego możesz przygotować pyszną chrupiącą cebulę w panierce.
A jaki jest Twój patent na sałatkę jarzynową?
Czego nie może w niej zabraknąć? Podziel się z nami swoimi patentami!
Składniki:
- 6 marchewek
- 6 ziemniaków
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1,5 puszki zielonego groszku
- 1 duże jabłko
- 4 małe ogórki konserwowe
- 4 małe kiszone pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
- 400 g majonezu
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 szczypta pieprzu
Ugotuj warzywa al dente w osolonej wodzie, pokrój w drobną kostkę. Pomocna może okazać się szatkownica do warzyw. Następnie połącz w misce wszystkie składniki.
Sałatka jarzynowa w foremce
Gotową sałatkę przełóż do formy na babkę. Następnie przełóż ją na talerz, dzięki czemu uzyskasz fajny kształt. Teraz dodaj wielkanocne dekoracje i gotowe!
Sałatka jarzynowa w kształcie zajączka
Sałatkę jarzynową możesz podać także w formie do pieczenia zwykłego ciasta. Wystarczy, że na wierzchu przy pomocy groszku, szczypiorku, pieprzu w ziarenkach i jajka zrobisz ciekawą dekorację świąteczną. U nas w ten sposób powstał właśnie wielkanocny zajączek!
Rożki francuskie z sałatką jarzynową
Czas na marchewkowe stożki. Przy pomocy bloku technicznego i folii aluminiowej przygotuj rożki z ciasta francuskiego. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
Sałatkę jarzynową umieść w upieczonych rożkach. Dodaj natkę pietruszki i podawaj!
Wielkanocny koszyczek- jak podać jarzynową?
Czas na wielkanocny koszyczek. Aby go przygotować, podziel ugotowane jajko na pół. Wydrąż żółtko, po czym umieść w środku liść pietruszki. Dodaj sałatę jarzynową i przy pomocy łodygi z natki pietruszki zrób uchwyt koszyczka. Teraz dodaj wielkanocne dekoracje i to wszystko!
Tartaletki z sałatką jarzynową
Sałatkę jarzynową możesz podać również w tartaletkach z ciasta francuskiego. Wystarczy, że upieczesz ciasto w specjalnych foremkach, po czym podasz z sałatką jarzynową.
Szynka faszerowana sałatką jarzynową
To jednak nie koniec. Kultową przekąskę możesz podać również w zapieczonych plastrach szynki - wystarczy ułożyć wędlinę w formie na muffiny i wstawić do piekarnika na kilka minut. Na koniec w upieczonych plastrach szynki umieść sałatkę jarzynową.
Prosta dekoracja sałatki
Czas na kolejny pomysł podania kultowej przekąski. Tym razem przełóż sałatkę jarzynową do miski. Na wierzchu ułóż paseczki z marchewki, tak aby przybrały formę róży. Efekt końcowy będzie zachwycający.
Uroczy słoiczek
I na koniec możesz przełożyć sałatkę jarzynową również do udekorowanych słoiczków. Smacznego!