Siostra Anastazja robi sałatkę jarzynową, jak nikt inny. Stawia na jeden wyjątkowy dodatek
Przyznaj - to sałatka jarzynowa, przynajmniej w jakiejś części, jest odpowiedzialna za to, że czekasz na zbliżające się święta z zapartym tchem. Wszyscy kochają tę sałatkę, chociaż różnice w jej przygotowaniu potrafią być kością niezgody. Wszystko zależy od domu i tradycji. Jednak sałatka jarzynowa siostry Anastazji z nietypowym składnikiem posmakowałaby każdemu.
04.11.2022 09:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cały ambaras z sałatką jarzynową polega na tym, że jesteśmy skrajnie przyzwyczajeni do tej, która od zawsze była serwowana w naszych domach. Kiedy więc na Święta wyruszamy w podróż po dalszej rodzinie, krewnych i znajomych, czeka nas brutalne zderzenie z rzeczywistością: sałatka jarzynowa jest tam zupełnie inna, niż ta, którą znamy.
No, zupełnie inna to też za dużo powiedziane. Jednak w przypadku sałatki jarzynowej wystarczy jeden czy dwa inne, dodatkowe lub brakujące składniki i mamy wrażenie, że dostaliśmy do zjedzenia zupełnie inną potrawę. Czasem trzeba jednak zaufać odmianie. Na przykład pewna sałatka jarzynowa siostry Anastazji z nietypowym składnikiem jest tego warta.
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 4-5 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 średni seler
- 3-4 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula
- puszka groszku zielonego
- 1 mały słoik pieczarek konserwowych
- 1 mały słoik majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj dwa garnki. Do jednego włóż dobrze umyte ziemniaki, a do drugiego obrane: seler, marchewkę i pietruszki. Gotuj do miękkości. Po ostudzeniu obierz ziemniaki ze skórki. Następnie pokrój wszystkie ugotowane warzywa w kostkę.
Pieczarki konserwowe i groszek z puszki odsącz dokładnie na sicie. Kiedy tak się stanie, pokrój pieczarki w ćwiartki.
Jajka ugotuj i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone obierz i również pokrój.
Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, dodaj majonez i bardzo dokładnie wymieszaj. Ostatni krok to doprawienie solą i pieprzem do smaku.
Jak widzisz, można by powiedzieć: co dom, to sałatkowy obyczaj. W przepisie siostry Anastazji nie ma popularnych w innych recepturach jabłek, zwykłą cebulę zastąpiła czerwona, a najbardziej nietypowym składnikiem są oczywiście konserwowe pieczarki. Nam się podoba!
Skoro już jesteśmy przy świątecznych sprawach, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.