Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem w kształcie wieńca. Podczas Wigilii zrobi największą furorę
Tradycyjna sałatka jarzynowa w nietypowym formie wieńca. Tak podana sałatka prezentuje się elegancko. Prosty przepis na święta.
15.12.2022 15:47
Przepis na sałatkę jarzynową
Sałatkę jarzynową znają chyba wszyscy. Łączy ona ze sobą gotowane warzywa, które spaja razem solidna dawka majonezu. Od wielu lat gości w naszych domach i jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na piękne serwowanie sałatki jarzynowej. Aby nadać jej bożonarodzeniowy charakter, podaliśmy ją w formie efektownego wieńca. Dzięki odrobinie kreatywności nawet zwyczajna sałatka może zamienić się w eleganckie i piękne danie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sałatka jarzynowa
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 seler
- 4 jajka
- 4 jabłka
- 5 ogórków kiszonych
- 1 majonez
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku
- pestki granatu
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotuj tak, aby były delikatnie al dente. Następnie pokrój je wszystkie w drobną kostkę. Możesz zrobić to przy pomocy maszynki ze specjalną nakładką lub przy pomocy noża. W dużej misce umieść wszystkie warzywa, dodaj pokrojone jajka, odsączony z zalewy groszek i jabłka. Dodaj sól oraz pieprz.
Następnie dodaj ulubiony majonez i dobrze wymieszaj całość, aby składniki się połączyły. Jeśli chcesz, żeby sałatka była nieco lżejsza, to część majonezu możesz zamienić na jogurt naturalny lub gęsty jogurt grecki.
Na dużym, płaski talerzu ustaw obręcz od tortownicy. W jej środku ustaw słoik. Przestrzeń między słoikiem a formą wypełnij przygotowaną sałatką, dociskając ją przy pomocy łyżki, aby stworzyła zwartą całość. Całość możesz wstawić na chwilę do lodówki.
Delikatnym, ale zdecydowanym ruchem unieść obręcz formy. Wyrównaj sałatkę, jeśli delikatnie się rozpadła i wyciągnij słoik. Na górze sałatki umieść gałązki świeżego koperku, które upodobnią naszą sałatkę do wieńca. Udekoruj całość pestkami granatu i gotowe.
Smacznego!