Magda Gessler przygotowuje sałatkę w nietypowy sposób. Dodaje do niej popularny mięsny składnik

Jesteś fanem tanich i prostych dań, które jednocześnie świetnie smakują? Sałatka Magdy Gessler będzie dla ciebie naprawdę świetną opcją. Popularna restauratorka, do jej przygotowania wykorzystuje mięsny, ale nieco zapomniany składnik. Możesz być pewny tego, że takie połączenie składników zachwyci twoje podniebienie.

ObrazekSałatka Magdy Gessler - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakowite Dania i screen z https://www.instagram.com/magdagessler_official/
Karol Wiak

Z popularnymi sałatkami, najczęściej jest tak, że przygotowuje się je na bazie wielu typowych i nietypowych składników. Można też połączyć jedno i drugie i przygotować sałatkę, którą zaproponowała Magda Gessler w jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje". Robi się ją miło, łatwo i przyjemnie. Sprawdzi się podczas imprezy, czy rodzinnego spotkania, a smak zachwyci wszystkich gości.

Sałatka szwabska Magdy Gessler - przystawka na każdą okazję

A gdyby tak połączyć smak tradycji z nowoczesnością? To jak najbardziej możliwe. Sałatka Magdy Gessler to świetny przykład tego, że można tu połączyć popularne warzywa, przyprawy, dodatki i mortadelę, która podkreśla smak tego niezwykłego dania. W tym wszystkim kluczowe jest przygotowanie sosu, który podkreśli smak sałatki.

Obrazek
Przygotowanie sałatki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Co ważne, sałatka świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka. Jest konkretna w smaku i nie ma absolutnie żadnej potrzeby, by łączyć ją z innymi mięsnymi dodatkami. Mimo że mortadela nie należy do rarytasów, to w tym przypadku jest w stanie zdziałać prawdziwe cuda.

Sałatka Magdy Gessler z mortadelą — jak ją przygotować?

Wystarczy kilka prostych kroków, by w parę minut wyczarować kulinarne arcydzieło, które zachwyci twoich domowników i gości. Można ją podać o każdej porze dnia, co jest niewątpliwym atutem. O czym pamiętać podczas jej przygotowania i jak ją zrobić?

Składniki:

  • dwa pomidory
  • 350 g mortadeli
  • korniszony wedle uznania
  • 100 g cebuli czosnkowej
  • szczypiorek
  • papryka konserwowa wedle uznania
  • 4 łyżki musztardy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Sałatka szwabska - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Sałatka Magdy Gessler to danie, które nie jest zbyt skomplikowane. Jej przygotowanie rozpocznij od pokrojenia cebuli w piórka. Przypraw ją solą i odstaw na kilka minut, by puściła sok. Ten patent pozwoli ci się pozbyć gorzkiego smaku.
  2. Pokrój ogórki, pomidory i paprykę w kostkę, natomiast mortadelę — w drobne paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj, aż dobrze się połączą.
  3. Przygotuj sos. Połącz ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, musztardę, cukier, oliwę, sól i pieprz. Dodaj do sałatki i znowu wymieszaj.
  4. Odstaw sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Przed podaniem, posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz, jak przygotować sałatkę porową z serem i kukurydzą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟