Magda Gessler przygotowuje sałatkę w nietypowy sposób. Dodaje do niej popularny mięsny składnik

Jesteś fanem tanich i prostych dań, które jednocześnie świetnie smakują? Sałatka Magdy Gessler będzie dla ciebie naprawdę świetną opcją. Popularna restauratorka, do jej przygotowania wykorzystuje mięsny, ale nieco zapomniany składnik. Możesz być pewny tego, że takie połączenie składników zachwyci twoje podniebienie.

ObrazekSałatka Magdy Gessler - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakowite Dania i screen z https://www.instagram.com/magdagessler_official/
Karol Wiak

Z popularnymi sałatkami, najczęściej jest tak, że przygotowuje się je na bazie wielu typowych i nietypowych składników. Można też połączyć jedno i drugie i przygotować sałatkę, którą zaproponowała Magda Gessler w jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje". Robi się ją miło, łatwo i przyjemnie. Sprawdzi się podczas imprezy, czy rodzinnego spotkania, a smak zachwyci wszystkich gości.

Sałatka szwabska Magdy Gessler - przystawka na każdą okazję

A gdyby tak połączyć smak tradycji z nowoczesnością? To jak najbardziej możliwe. Sałatka Magdy Gessler to świetny przykład tego, że można tu połączyć popularne warzywa, przyprawy, dodatki i mortadelę, która podkreśla smak tego niezwykłego dania. W tym wszystkim kluczowe jest przygotowanie sosu, który podkreśli smak sałatki.

Obrazek
Przygotowanie sałatki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Co ważne, sałatka świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka. Jest konkretna w smaku i nie ma absolutnie żadnej potrzeby, by łączyć ją z innymi mięsnymi dodatkami. Mimo że mortadela nie należy do rarytasów, to w tym przypadku jest w stanie zdziałać prawdziwe cuda.

Sałatka Magdy Gessler z mortadelą — jak ją przygotować?

Wystarczy kilka prostych kroków, by w parę minut wyczarować kulinarne arcydzieło, które zachwyci twoich domowników i gości. Można ją podać o każdej porze dnia, co jest niewątpliwym atutem. O czym pamiętać podczas jej przygotowania i jak ją zrobić?

Składniki:

  • dwa pomidory
  • 350 g mortadeli
  • korniszony wedle uznania
  • 100 g cebuli czosnkowej
  • szczypiorek
  • papryka konserwowa wedle uznania
  • 4 łyżki musztardy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Sałatka szwabska - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Sałatka Magdy Gessler to danie, które nie jest zbyt skomplikowane. Jej przygotowanie rozpocznij od pokrojenia cebuli w piórka. Przypraw ją solą i odstaw na kilka minut, by puściła sok. Ten patent pozwoli ci się pozbyć gorzkiego smaku.
  2. Pokrój ogórki, pomidory i paprykę w kostkę, natomiast mortadelę — w drobne paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj, aż dobrze się połączą.
  3. Przygotuj sos. Połącz ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, musztardę, cukier, oliwę, sól i pieprz. Dodaj do sałatki i znowu wymieszaj.
  4. Odstaw sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Przed podaniem, posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz, jak przygotować sałatkę porową z serem i kukurydzą. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę