Sałatka Meksykański Król - najlepsza przystawka na imprezy na świecie
Sałatka Meksykański Król to hit każdej imprezy. Swoją nazwę zawdzięcza nachosom, które tworzą koroną w górnej warstwie sałatki. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie.
23.07.2022 | aktual.: 15.09.2023 15:47
Meksykańska sałatka z mięsem mielonym to świetna alternatywa dla najpopularniejszej imprezowej sałatki- gyrosówki. Jest pożywna i sycąca, a dzięki swoim warstwom wygląda też bardzo apetycznie. Połączenie aromatycznych przypraw i jogurtowo-majonezowego dipu sprawia, że sałatka nie jest sucha i mdła. Wszyscy nasi znajomi proszą o przepis- ta sałatka to hit!
Sałatka Meksykański Król- składniki
500 g mielonego mięsa z wołowiny
1 łyżka soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1,5 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 cebula
Dodatki:
1/2 sałaty lodowej
280 g kukurydzy konserwowej
200 g pomidorków koktajlowych
240 g czarnej fasoli konserwowej
150 g tartej mozzarelli
1 mała paczka nachos
DIP:
150 g jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 cytryny - sok
Przepis na meksykańską sałatkę z mięsem mielonym
Zacznij od przygotowania mięsa. Przełóż je na patelnię i podsmaż. Dodaj sól, słodką i ostrą paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski i zioła prowansalskie i całość wymieszaj. Gdy mięso już się usmaży dodaj pokrojoną drobno cebulę i wymieszaj. Podsmaż chwilę całość.
Następnie przejdź do układania warstw. Sałatka najlepiej prezentuje się w przezroczystej, wysokiej misce. Na dno włóż pokrojoną sałatę lodową, kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz usmażoną wołowinę.
Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i odsączoną fasolę. Na górze dodaj startą mozzarellę.
Przygotuj dip: w miseczce wymieszaj jogurt, majonez, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i całość wymieszaj.
Przygotowany sos wyłóż na sam wierzch sałatki, rozprowadzając go łyżką po startym serze. Na górze umieść nachosy tak, aby tworzyły koronę. Możesz użyć dowolnego smaku kukurydzianych chipsów- każdy będzie tutaj pasował. Pozostałą powierzchnię sosu wypełnij pokruszonymi nachosami.