Sałatka młodości z buraków. Zrobisz ją w zaledwie 5 minut

Jesteś miłośnikiem zdrowego odżywania? Jeśli tak, to sałatka młodości z buraków, którą mamy przyjemność ci zaprezentować, to naprawdę wyjątkowy specjał. Jej największym atutem jest fakt, że zrobisz ją w zaledwie 5 minut. Poznaj recepturę na to wyjątkowe danie.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Sałatka młodości z buraków - dlaczego warto ją przygotować?

Już sama nazwa wskazuje, że jest to danie warte uwagi. Warto ją włączyć do swojego codziennego menu, szczególnie że jej podstawą są buraki, które korzystnie wpływają na organizm. W sałatce znajdziesz wiele dobroczynnych składników, takich jak magnez, wapń, żelazo i fosfor. Sałatka młodości z buraków to z kolei to danie, które oprócz wspomnianych składników, zawiera w sobie również witaminy z grupy A, C i B. Jej spożycie usprawnia pracę układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Ma również świetny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.

Obrazek
Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

A wszystko to dzięki składnikom, które w połączeniu z burakami tworzą naprawdę zdrowe danie. Chrzan reguluje ciśnienie krwi, orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3, sok z cytryny wspomaga przyswajalność witamin z grupy B, a siemię lniane korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Jak przygotować sałatkę młodości z buraków?

Skoro jej przygotowanie zajmuje 5 minut, to musi być miło, łatwo i przyjemnie. I tak jest w rzeczywistości. Smak takiej sałatki jest naprawdę wyjątkowy. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się o tym sam.

Składniki:

  • 30 g orzechów włoskich
  • 250 g gotowanych buraków
  • łyżeczka chrzanu z sokiem cytrynowym
  • 2 kiszone ogórki
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego.

Sposób przygotowania:

Sałatka młodości z buraków to przysmak, który możesz przygotować o każdej porze. Na samym początku zetrzyj na tarce buraki i ogórki. Orzechy włoskie upraż na patelni i następnie drobno je posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, aby wzbogacić smak sałatki. Przed spożyciem, dobrze jest wstawić ją na 30 minut do lodówki. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na chlebek ziołowy z fetą, stworzony do dzielenia się:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej