Sałatka piwna z przepisu Magdy Gessler nie ma sobie równych. Lepsza od greckiej i caprese

Czujesz się przejedzony po Wielkanocy i nie możesz już patrzeć na jajka, sałatkę jarzynową i wędliny? Mamy dla ciebie świetne rozwiązanie. Jeśli chcesz przygotować lekki i sycący posiłek, to dobrą opcją będzie tu sałatka piwna Magdy Gessler. Sprawdzi się na każdą okazję. I uwaga! Wbrew pozorom, z piwem ma niewiele wspólnego.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Karol Wiak

Są takie przysmaki, które w przeciągu paru chwil mogą już na stałe zagościć w twoim domowym menu. Przygotowując sałatki na imprezę, najczęściej kierujesz się ich popularnością i prostotą przygotowania. Sałatka piwna Magdy Gessler to pomysł na naprawdę lekką, smaczną i pożywną przekąskę, która powinna zachwycić ciebie, twoich domowników i gości. Sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do obiadu.

Sałatka piwna Magdy Gessler - słodko-wytrawne połączenie na każdą okazję

Nie da się ukryć, że popularne przepisy na sałatki to pełna paleta różnorodnych smaków. Niektóre z nich są bardziej, a inne mniej skomplikowane w przygotowaniu. Każda z nich zachwyca smakiem. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmie się pod uwagę sałatkę piwną. Pomimo tego, że w nazwie widnieje procentowy napój, to z piwem ma ona niewiele wspólnego. Ta lekka przekąska może być świetną opcją na większą imprezę, jak i na przekąskę po okresie świątecznym.

Obrazek
Sałata lodowa - Pyszności; Foto Canva.com

Czym się wyróżnia sałatka piwna? Słodkie połączenie gruszki z wytrawnym smakiem sera pleśniowego. Całość doprawiona sosem musztardowo-miodowym, który podkreśla cały, wyjątkowy charakter tego dania. Jeśli preferujesz inne dodatki do sałatki, to możesz zdecydować się na orzechy włoskie, czy prażone nasiona słonecznika. Ten przepis od Magdy Gessler zachwyca pod każdym względem. Sałatka piwna z jej receptury pojawiła się w jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje".

Przepis na sałatkę piwną Magdy Gessler - jak ją przygotować?

Analizując przepis na sałatkę piwną, można pokusić się o stwierdzenie, że powinna ona posmakować każdemu, kto lubi lekkie sałatki. Co ważne, jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i zajmuje parę chwil. Sałatka piwna Magdy Gessler jest lekka, sycąca, smaczna, a na talerzu wygląda obłędnie.

Składniki:

  • 50 g serka pleśniowego
  • 100 g sałaty lodowej
  • łyżka musztardy francuskiej
  • pół dojrzałej gruszki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki nasion słonecznika.
Obrazek
Gruszka - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki sałatę lodową. Przełóż ją do miseczki.
  2. Połącz musztardę z miodem i polej takim sosem sałatę. Podpraż ziarna słonecznika na suchej patelni.
  3. Umyj gruszkę, podziel ją na pół i wydrąż z niej gniazda nasienne. Wraz z serem pleśniowym pokrój ją w cienkie plasterki.
  4. Plastry sera i plastry gruszki ułóż na talerzu. Na samym środku ułóż sałatę wymieszaną z sosem.
  5. Posyp wierzch sałatki prażonym słonecznikiem. Smacznego!

A co powiesz na pyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości