Sałatka śledziowa z jajkiem. Tradycyjny, prosty i szybki przepis krok po kroku
Sałatka śledziowa musi zagościć na naszym świątecznym stole. Jej przygotowanie jest banalnie proste i na dodatek szybkie. Dużo warzyw, sos i ryba – to klucz do sukcesu.
Sałatka śledziowa z jajkiem – tradycyjny przepis
Przygotowanie sałatki śledziowej z jajkiem zajmie Ci chwilę. Najdłużej gotuje się jajka, reszta to już kwestia kilku minut. Jabłka i buraki w tym przepisie przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips, dzięki czemu zaoszczędziliśmy czas na krojeniu.
To idealne połączenie słonego smaku, które równoważy jabłko. Tradycyjny przepis na śledziową sałatkę z jajkiem poniżej. Lista składników i przygotowanie krok po kroku z pewnością ułatwią Ci pracę.
Jakie śledzie wybrać do sałatki śledziowej?
W tym przepisie najlepiej sprawdzą się znane i lubiane matiasy. Niestety, nie zawsze są one dostępne. Sięgnij wtedy po solone śledzie à la Matias.
Składniki
Sałatka śledziowa tradycyjna – składniki
- 300 g solonych filetów śledziowych
- 2 jabłka
- 1 por
- 2 łyżki jogurtu naturalne
- 4 ugotowane buraki
- 3 ugotowane jajka
- 4 ogórki kiszone
- pół pęczku natki pietruszki
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli i pieprzu
Przygotuj warzywa do słatki śledziowej
Przygotowanie sałatki śledziowej jest naprawdę banalnie proste, o czym zaraz się przekonasz.
Śledzie namocz przez minimum 15 minut w bardzo zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli masz czas, to mocz go nawet godzinę.
Jabłka zoodluj. Pora dokładnie umyj, przecinając go wzdłuż i pokrój. Ugotowane jajka posiekaj w kostkę. Postaraj się, żeby zrobić to dość drobno. Namoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój śledzia na drobną kostkę. Wymieszaj śledzia do sałatki z jabłkami i porem.
Następnie dodaj majonez, jogurt naturalny i pieprz. Możesz te składniki wcześniej połączyć w miseczce, żeby dobrze się połączył. Dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce pokrój ogórka kiszonego w drobną kostkę i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
A na koniec przygotuj ostatnią już warstwę. Ugotowane buraki zoodluj na "makaron". Połącz je z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zamiast soku z cytryny możesz użyć trochę octu,
Jak zrobić dobrą sałatkę śledziową? Składanie sałatki
Czas połączyć swoje składniki w pyszną i piękną warstwową sałatkę śledziową.
Przydatna tutaj będzie okrągła foremka. Stwórz trzy warstwowe krążki, zaczynając od zoodlowanych buraków. Następnie dodaj mieszankę z ogórkami i miks z jabłkami. Delikatne podnieś foremkę. Postaraj się poszczególny warstwy "ugniatać", żeby były dość ściśnięte. Dzięki temu sałatka się nie rozpadnie.
Jeśli nie masz takiej foremki, to sałatkę możesz przygotować w małym słoiczku. Będzie się prezentowała również znakomicie.
Gotowe
Nasza sałatka śledziowa z jajkiem jest już gotowa. Tradycyjny przepis podbije podniebienia smakoszy.
Sprawdzi się nie tylko od święta- warto sięgać przez nią przez cały rok, bo smakuje po prostu obłędnie.
Smacznego!