Sałatka w rybie - kolorowa, pełna warzyw i smaku przystawka

Wyjątkowa sałatka w rybie nie tylko zachwyci Twoich gości nietypową formą podania, ale jest również niezwykle smaczna i zdrowa. Lekka ryba wypełniona jest po brzegi kolorowymi warzywami i krewetkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Obrazek
Ewa

Sałatki można podawać na wiele różnych sposobów i za każdym razem odkrywać je na nowo. Kluczem do odpowiedniego ich przygotowania jest odpowiednia kompozycja składników, która współgra ze sobą i tworzy pyszną całość. W Polsce od wielu lat prym wiedzie sałatka jarzynowa i gyrosowa, ale nie brakuje też połączeń lekkich warzyw z sosami i dipami. Dziś postawiliśmy jednak na coś kompletnie innego. Pieczoną rybę nafaszerowaliśmy krewetkową, nieco śródziemnomorską sałatką. To połączenie pokochają wszyscy fani owoców morza.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Sałatka w rybie- składniki

1 cała ryba (np. makrela w całości)

1 cebula

1 marchewka

2 papryczki chili

2 pomidory

2 ząbki czosnku

150 g małych krewetek

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przepis na sałatkę w rybie z krewetkami

Marchewkę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Dodaj pokrojoną (również w kostkę) cebulę i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Jeśli obawiasz się ostrości, to usuń pestki z papryczki. Całość przesmaż, mieszając co jakiś czas.

Obrazek
Warzywa na patelni- Pyszności

Do przesmażonych warzyw dodaj małe, oczyszczone krewetki oraz pokrojony dość drobno czosnek i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w kostkę pomidory i dopraw całość solą oraz pieprzem. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Obrazek
Sałatka w rybie- Pyszności

Wróć do ryby. Natnij ją od góry i wytnij grzbiet z ośćmi. Polej jej wnętrze oliwą i dodaj sól oraz pieprz mielony. Możesz użyć dowolnej świeżej ryby, na przykład makreli lub pstrąga tęczowego. Jeśli nie udało Ci się kupić oczyszczonej- koniecznie pamiętaj o tym, żeby ją wypatroszyć.

Obrazek
Świeża ryba- Pyszności

Powstałą kieszonkę wypełnij przygotowaną mieszanką warzyw i krewetek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Obrazek
Sałatka w rybie- Pyszności

Po tym czasie nasza nietypowa sałatka w rybie jest już gotowa. Smacznego!

Obrazek
Sałatka w rybie- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości