Sałatka w rybie - kolorowa, pełna warzyw i smaku przystawka
Wyjątkowa sałatka w rybie nie tylko zachwyci Twoich gości nietypową formą podania, ale jest również niezwykle smaczna i zdrowa. Lekka ryba wypełniona jest po brzegi kolorowymi warzywami i krewetkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
26.07.2022 | aktual.: 26.07.2022 13:32
Sałatki można podawać na wiele różnych sposobów i za każdym razem odkrywać je na nowo. Kluczem do odpowiedniego ich przygotowania jest odpowiednia kompozycja składników, która współgra ze sobą i tworzy pyszną całość. W Polsce od wielu lat prym wiedzie sałatka jarzynowa i gyrosowa, ale nie brakuje też połączeń lekkich warzyw z sosami i dipami. Dziś postawiliśmy jednak na coś kompletnie innego. Pieczoną rybę nafaszerowaliśmy krewetkową, nieco śródziemnomorską sałatką. To połączenie pokochają wszyscy fani owoców morza.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Sałatka w rybie- składniki
1 cała ryba (np. makrela w całości)
1 cebula
1 marchewka
2 papryczki chili
2 pomidory
2 ząbki czosnku
150 g małych krewetek
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przepis na sałatkę w rybie z krewetkami
Marchewkę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Dodaj pokrojoną (również w kostkę) cebulę i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Jeśli obawiasz się ostrości, to usuń pestki z papryczki. Całość przesmaż, mieszając co jakiś czas.
Do przesmażonych warzyw dodaj małe, oczyszczone krewetki oraz pokrojony dość drobno czosnek i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w kostkę pomidory i dopraw całość solą oraz pieprzem. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wróć do ryby. Natnij ją od góry i wytnij grzbiet z ośćmi. Polej jej wnętrze oliwą i dodaj sól oraz pieprz mielony. Możesz użyć dowolnej świeżej ryby, na przykład makreli lub pstrąga tęczowego. Jeśli nie udało Ci się kupić oczyszczonej- koniecznie pamiętaj o tym, żeby ją wypatroszyć.
Powstałą kieszonkę wypełnij przygotowaną mieszanką warzyw i krewetek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Po tym czasie nasza nietypowa sałatka w rybie jest już gotowa. Smacznego!