Sałatka w rybie - kolorowa, pełna warzyw i smaku przystawka

Wyjątkowa sałatka w rybie nie tylko zachwyci Twoich gości nietypową formą podania, ale jest również niezwykle smaczna i zdrowa. Lekka ryba wypełniona jest po brzegi kolorowymi warzywami i krewetkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Obrazek
Ewa

Sałatki można podawać na wiele różnych sposobów i za każdym razem odkrywać je na nowo. Kluczem do odpowiedniego ich przygotowania jest odpowiednia kompozycja składników, która współgra ze sobą i tworzy pyszną całość. W Polsce od wielu lat prym wiedzie sałatka jarzynowa i gyrosowa, ale nie brakuje też połączeń lekkich warzyw z sosami i dipami. Dziś postawiliśmy jednak na coś kompletnie innego. Pieczoną rybę nafaszerowaliśmy krewetkową, nieco śródziemnomorską sałatką. To połączenie pokochają wszyscy fani owoców morza.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Sałatka w rybie- składniki

1 cała ryba (np. makrela w całości)

1 cebula

1 marchewka

2 papryczki chili

2 pomidory

2 ząbki czosnku

150 g małych krewetek

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przepis na sałatkę w rybie z krewetkami

Marchewkę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Dodaj pokrojoną (również w kostkę) cebulę i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Jeśli obawiasz się ostrości, to usuń pestki z papryczki. Całość przesmaż, mieszając co jakiś czas.

Obrazek
Warzywa na patelni- Pyszności

Do przesmażonych warzyw dodaj małe, oczyszczone krewetki oraz pokrojony dość drobno czosnek i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w kostkę pomidory i dopraw całość solą oraz pieprzem. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Obrazek
Sałatka w rybie- Pyszności

Wróć do ryby. Natnij ją od góry i wytnij grzbiet z ośćmi. Polej jej wnętrze oliwą i dodaj sól oraz pieprz mielony. Możesz użyć dowolnej świeżej ryby, na przykład makreli lub pstrąga tęczowego. Jeśli nie udało Ci się kupić oczyszczonej- koniecznie pamiętaj o tym, żeby ją wypatroszyć.

Obrazek
Świeża ryba- Pyszności

Powstałą kieszonkę wypełnij przygotowaną mieszanką warzyw i krewetek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Obrazek
Sałatka w rybie- Pyszności

Po tym czasie nasza nietypowa sałatka w rybie jest już gotowa. Smacznego!

Obrazek
Sałatka w rybie- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥