PrzepisSałatka z awokado, która posmakuje każdemu. Spróbujesz raz i wpiszesz na listę ulubionych

Sałatka z awokado, która posmakuje każdemu. Spróbujesz raz i wpiszesz na listę ulubionych

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

13.03.2023 06:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Awokado to źródło wielu witamin, które doskonale sprawdzi się do przygotowania lekkostrawnej sałatki. Żeby jednak sałatka z awokado smakowała dobrze, trzeba nie tylko wybrać dojrzały owoc, ale i połączyć go z odpowiednimi składnikami. Sprawdź nasz prosty i szybki przepis na najlepszą sałatkę z awokado.

Lekkostrawna sałatka z awokado

Awokado to owoc, który wykazuje silne działanie prozdrowotne i lecznicze. Zawiera ono w swoim składzie około 20-30 proc. tłuszczów (nienasyconych tłuszczów omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu). Część osób unika jednak awokado ze względu na wysoką zawartość kaloryczną. Owoc ma aż 169 kalorii na 100 g produktu. Jak się okazuje, awokado jest lekkostrawne i zapewnia uczucie sytości na długo, dlatego z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby będące na diecie odchudzającej.

Awokado ma neutralny i delikatny smak, przez co część osób uważa, że jest ono bez smaku. W rzeczywistości jednak kluczem do wydobycia jego smaku jest odpowiedni dobór pozostałych składników sałatki.

Przepis na najlepszą sałatkę z awokado

Sałatka z awokado — składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor malinowy
  • garść rukoli lub roszponki
  • 1 kulka mozzarelli lub 125 g mini mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli w proszku
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli oraz pieprzu

Prosta sałatka z awokado — jak ją przygotować?

Umyj i dokładnie osusz roszponkę lub rukolę. Następnie przełóż całość do miski. Umyj awokado, osusz je i przetnij na pół. Wyciągnij pestkę, wbijając w nią nóż i przekręcając. Następnie wyciągnij miąższ z awokado dużą łyżką stołową i pokrój w drobną kostkę, umieść w misce. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół. Jeżeli używasz całego pomidora, pokrój go w kostkę. Posiekaj czerwoną cebulę i przygotuj mozzarellę (pokrój w kostkę lub użyj małych kulek mozzarelli).

Przełóż wszystkie składniki do miski, dopraw je szczyptą soli, chilli oraz pieprzu. Polej całość sokiem z cytryny oraz oliwą, a następnie wymieszaj wszystko razem. Tak przygotowana sałatka z awokado będzie smakować wyśmienicie zarówno sama, jak i podana z grillowaną bagietką. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także