Sałatka z awokado, która posmakuje każdemu. Spróbujesz raz i wpiszesz na listę ulubionych

Awokado to źródło wielu witamin, które doskonale sprawdzi się do przygotowania lekkostrawnej sałatki. Żeby jednak sałatka z awokado smakowała dobrze, trzeba nie tylko wybrać dojrzały owoc, ale i połączyć go z odpowiednimi składnikami. Sprawdź nasz prosty i szybki przepis na najlepszą sałatkę z awokado.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Lekkostrawna sałatka z awokado

Awokado to owoc, który wykazuje silne działanie prozdrowotne i lecznicze. Zawiera ono w swoim składzie około 20-30 proc. tłuszczów (nienasyconych tłuszczów omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu). Część osób unika jednak awokado ze względu na wysoką zawartość kaloryczną. Owoc ma aż 169 kalorii na 100 g produktu. Jak się okazuje, awokado jest lekkostrawne i zapewnia uczucie sytości na długo, dlatego z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby będące na diecie odchudzającej.

Awokado ma neutralny i delikatny smak, przez co część osób uważa, że jest ono bez smaku. W rzeczywistości jednak kluczem do wydobycia jego smaku jest odpowiedni dobór pozostałych składników sałatki.

Przepis na najlepszą sałatkę z awokado

Sałatka z awokado — składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor malinowy
  • garść rukoli lub roszponki
  • 1 kulka mozzarelli lub 125 g mini mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli w proszku
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli oraz pieprzu

Prosta sałatka z awokado — jak ją przygotować?

Umyj i dokładnie osusz roszponkę lub rukolę. Następnie przełóż całość do miski. Umyj awokado, osusz je i przetnij na pół. Wyciągnij pestkę, wbijając w nią nóż i przekręcając. Następnie wyciągnij miąższ z awokado dużą łyżką stołową i pokrój w drobną kostkę, umieść w misce. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół. Jeżeli używasz całego pomidora, pokrój go w kostkę. Posiekaj czerwoną cebulę i przygotuj mozzarellę (pokrój w kostkę lub użyj małych kulek mozzarelli).

Przełóż wszystkie składniki do miski, dopraw je szczyptą soli, chilli oraz pieprzu. Polej całość sokiem z cytryny oraz oliwą, a następnie wymieszaj wszystko razem. Tak przygotowana sałatka z awokado będzie smakować wyśmienicie zarówno sama, jak i podana z grillowaną bagietką. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat