PrzepisSałatka z awokado, która posmakuje każdemu. Spróbujesz raz i wpiszesz na listę ulubionych

Sałatka z awokado, która posmakuje każdemu. Spróbujesz raz i wpiszesz na listę ulubionych

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika
13.03.2023 06:44

Awokado to źródło wielu witamin, które doskonale sprawdzi się do przygotowania lekkostrawnej sałatki. Żeby jednak sałatka z awokado smakowała dobrze, trzeba nie tylko wybrać dojrzały owoc, ale i połączyć go z odpowiednimi składnikami. Sprawdź nasz prosty i szybki przepis na najlepszą sałatkę z awokado.

Lekkostrawna sałatka z awokado

Awokado to owoc, który wykazuje silne działanie prozdrowotne i lecznicze. Zawiera ono w swoim składzie około 20-30 proc. tłuszczów (nienasyconych tłuszczów omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu). Część osób unika jednak awokado ze względu na wysoką zawartość kaloryczną. Owoc ma aż 169 kalorii na 100 g produktu. Jak się okazuje, awokado jest lekkostrawne i zapewnia uczucie sytości na długo, dlatego z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby będące na diecie odchudzającej.

Awokado ma neutralny i delikatny smak, przez co część osób uważa, że jest ono bez smaku. W rzeczywistości jednak kluczem do wydobycia jego smaku jest odpowiedni dobór pozostałych składników sałatki.

Przepis na najlepszą sałatkę z awokado

Sałatka z awokado — składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor malinowy
  • garść rukoli lub roszponki
  • 1 kulka mozzarelli lub 125 g mini mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli w proszku
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli oraz pieprzu

Prosta sałatka z awokado — jak ją przygotować?

Umyj i dokładnie osusz roszponkę lub rukolę. Następnie przełóż całość do miski. Umyj awokado, osusz je i przetnij na pół. Wyciągnij pestkę, wbijając w nią nóż i przekręcając. Następnie wyciągnij miąższ z awokado dużą łyżką stołową i pokrój w drobną kostkę, umieść w misce. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół. Jeżeli używasz całego pomidora, pokrój go w kostkę. Posiekaj czerwoną cebulę i przygotuj mozzarellę (pokrój w kostkę lub użyj małych kulek mozzarelli).

Przełóż wszystkie składniki do miski, dopraw je szczyptą soli, chilli oraz pieprzu. Polej całość sokiem z cytryny oraz oliwą, a następnie wymieszaj wszystko razem. Tak przygotowana sałatka z awokado będzie smakować wyśmienicie zarówno sama, jak i podana z grillowaną bagietką. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także