Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka
Impreza, spotkanie ze znajomymi lub rodziną, zwykła kolacja w gronie najbliższych - ta sałatka sprawdzi się na wszystkie z tych okazji. Zaskakuje wyjątkowym smakiem i delikatną chrupkością. Jest tak smaczna, że ciężko skończyć na jednej porcji.
Sałatka z chrupiącym ryżem i orientalnym sosem fistaszkowym zrobi furorę na stole. Przyćmi nawet kultową sałatkę gyrosową, a zwykła jarzynowa nie ma przy niej najmniejszych szans. Ten przepis to powiew świeżości w imprezowym menu, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niecodziennych połączeń i wyrazistych smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i chrupiącym ryżem
Jeśli uważasz, że sałatki to już przeżytek i na imprezowym stole zajmują tylko miejsce, to znak, że nie próbowałeś jeszcze sałatki z tego przepisu. Chrupkość ryżu, świeże zioła, zielone warzywa, pierś z kurczaka z ostrym akcentem w postaci papryczki chili i kremowy dressing orzechowy to połączenie, które rozpala zmysły.
Sercem tej sałatki jest prosty sos orzeszkowy. Powstaje z połączenia masła orzechowe, sosu sojowego, chilli oraz oleju. Przyjemnie otula składniki, łącząc całość w niesamowitą kompozycję smaków, zapachów i tekstur.
Składniki:
Dressing:
- ⅓ szklanki masła orzechowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sosu chili,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- ¼ szklanki wody.
Ryż:
- 200 g ugotowanego ryżu długoziarnistego,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 3 łyżki sosu sojowego.
Kawałki kurczaka:
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- 2 papryczki chili,
- 2 łyżki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Reszta składników:
- pół zielonego ogórka,
- 150 g fasoli flażoletki,
- pół szklanki orzeszków ziemnych,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- 1 garść świeżej mięty,
- 1 garść świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od sosu. Masło orzechowe połącz z sosem sojowym, chilli, olejem oraz wodą. Wybierz kremowe masło, bez kawałków. Najlepiej takie, które ma w składzie jedynie orzeszki ziemne.
Krok 2. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż go na blaszkę, polej olej olejem roślinnym, sosem sojowym i wymieszaj. Rozłóż równomiernie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Krok 3. Filet z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, ocet ryżowy oraz sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.
Krok 4. Upieczony ryż przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojonego ogórka (wraz ze skórką), fasolkę, posiekane orzeszki ziemne, sezam, pokrojoną miętę oraz kolendrę i przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj całość.
Krok 5. Sałatka z chrupiącym ryżem, kurczakiem i pyszny dressingiem orzechowym jest już gotowa. Smacznego!