Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Impreza, spotkanie ze znajomymi lub rodziną, zwykła kolacja w gronie najbliższych - ta sałatka sprawdzi się na wszystkie z tych okazji. Zaskakuje wyjątkowym smakiem i delikatną chrupkością. Jest tak smaczna, że ciężko skończyć na jednej porcji.

Sałatka z chrupiącym ryżem zaskoczy gościSałatka z chrupiącym ryżem zaskoczy gości
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Sałatka z chrupiącym ryżem i orientalnym sosem fistaszkowym zrobi furorę na stole. Przyćmi nawet kultową sałatkę gyrosową, a zwykła jarzynowa nie ma przy niej najmniejszych szans. Ten przepis to powiew świeżości w imprezowym menu, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niecodziennych połączeń i wyrazistych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym ryżem

Jeśli uważasz, że sałatki to już przeżytek i na imprezowym stole zajmują tylko miejsce, to znak, że nie próbowałeś jeszcze sałatki z tego przepisu. Chrupkość ryżu, świeże zioła, zielone warzywa, pierś z kurczaka z ostrym akcentem w postaci papryczki chili i kremowy dressing orzechowy to połączenie, które rozpala zmysły.

Sercem tej sałatki jest prosty sos orzeszkowy. Powstaje z połączenia masła orzechowe, sosu sojowego, chilli oraz oleju. Przyjemnie otula składniki, łącząc całość w niesamowitą kompozycję smaków, zapachów i tekstur.

Składniki:

Dressing:

  • ⅓ szklanki masła orzechowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • ¼ szklanki wody.

Ryż:

  • 200 g ugotowanego ryżu długoziarnistego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego.

 

Kawałki kurczaka:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • 2 papryczki chili,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Reszta składników:

  • pół zielonego ogórka,
  • 150 g fasoli flażoletki,
  • pół szklanki orzeszków ziemnych,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • 1 garść świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od sosu. Masło orzechowe połącz z sosem sojowym, chilli, olejem oraz wodą. Wybierz kremowe masło, bez kawałków. Najlepiej takie, które ma w składzie jedynie orzeszki ziemne.

Pyszny sos orzechowy do sałatki
Pyszny sos orzechowy do sałatki © Pyszności

Krok 2. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż go na blaszkę, polej olej olejem roślinnym, sosem sojowym i wymieszaj. Rozłóż równomiernie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Tak przygotowany ryż trafia do piekarnika
Tak przygotowany ryż trafia do piekarnika © Pyszności

Krok 3. Filet z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, ocet ryżowy oraz sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.

Aromatyczny kurczak z pikantnym akcentem
Aromatyczny kurczak z pikantnym akcentem © Pyszności

Krok 4. Upieczony ryż przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojonego ogórka (wraz ze skórką), fasolkę, posiekane orzeszki ziemne, sezam, pokrojoną miętę oraz kolendrę i przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj całość.

Pyszna sałatka z orzechowym sosem
Pyszna sałatka z orzechowym sosem © Pyszności

Krok 5. Sałatka z chrupiącym ryżem, kurczakiem i pyszny dressingiem orzechowym jest już gotowa. Smacznego!

Pyszna sałatka z orzechowym sosem, kurczakiem i chilli
Pyszna sałatka z orzechowym sosem, kurczakiem i chilli © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej