Babcia co roku robiła zapas takich ogórków. Przepis ma ponad 30 lat

Ogórki kiszone lub konserwowe — takie przetwory najczęściej przygotowujemy. Czasem zdarzają się kanapkowe lub z chili. Czy wiecie jednak, że możemy zrobić przysmak, który ma ponad 30 lat? Sałatka z ogórków była kiedyś ogromnym hitem. Nasze mamy i babcie się nią przez całą zimę zajadały.

ObrazekSałatka z ogórków (Adobe)
Paulina Hermann

Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie są najlepsze. Zazwyczaj przez wiele lat przygotowywane dania i przekąski smakują tak same. Czasem nieco się je modyfikuje, dodając coś od siebie. Tak jest obłędną sałatką z ogórkami, która zachwycała pokolenia. Przedstawiamy wam przepis na ogórki w oryginalnym wydaniu.

Surówka z ogórków — przepis. Będzie smakowała, jak w dawnych czasach

Na początku przygotuj sobie potrzebne składniki. Będą to głównie warzywa i dodatki, czyli:

  • 3 kilogramy ogórków gruntowych,
  • trzy litry wody,
  • trzy cebule,
  • cztery marchewki,
  • trzy pęczki kopru,
  • cztery łyżki soli.

Do zalewy potrzebujesz:

  • trzech szklanek octu,
  • szklanki oleju,
  • dwóch szklanek wody,
  • trzech łyżek gorczycy,
  • szklanki cukru.
Obrazek
Sałatka z ogórków - zdjęcie ilustracyjne (Archiwum prywatne)

Sposób wykonania

  1. Ogórki włóż do dużej miski i zalej je wodą. Przez godzinę je namaczaj.
  2. Umyj warzywa, a następnie pokrój w cienkie plasterki. To samo zrób z marchewką, dzięki niej sałatka z ogórków zyska ciekawy smak.
  3. Cebulę obierz oraz pokrój w piórka, a potem dodaj ją do ogórków i marchewki.
  4. Posiekaj koperek, a następnie dodaj go do warzyw.
  5. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj sól. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Roztworem zalej warzywa. Po dwóch godzinach wszystko odcedź.
  6. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać zalewę. Do garnka wlej dwie szklanki wody, trzy szklanki octu, szklankę oleju i wsyp szklankę cukru. Zagotuj.
  7. Warzywa przełóż do słoika i dodaj gorczycę. Całość zalej gorącą zalewą.
  8. Słoiki mocno zakręć i przystąp do pasteryzacji. Na dno garnka połóż bawełnianą ściereczkę, bezpośrednią na niej ułóż słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości. Gotuj przez 15 minut.
  9. Słoki poukładaj do góry dnem. Sałatka z ogórków powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami