PrzepisBabcia co roku robiła zapas takich ogórków. Przepis ma ponad 30 lat

Babcia co roku robiła zapas takich ogórków. Przepis ma ponad 30 lat

Sałatka z ogórków (Adobe)
Sałatka z ogórków (Adobe)
20.07.2023 15:00

Ogórki kiszone lub konserwowe — takie przetwory najczęściej przygotowujemy. Czasem zdarzają się kanapkowe lub z chili. Czy wiecie jednak, że możemy zrobić przysmak, który ma ponad 30 lat? Sałatka z ogórków była kiedyś ogromnym hitem. Nasze mamy i babcie się nią przez całą zimę zajadały.

Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie są najlepsze. Zazwyczaj przez wiele lat przygotowywane dania i przekąski smakują tak same. Czasem nieco się je modyfikuje, dodając coś od siebie. Tak jest obłędną sałatką z ogórkami, która zachwycała pokolenia. Przedstawiamy wam przepis na ogórki w oryginalnym wydaniu.

Surówka z ogórków — przepis. Będzie smakowała, jak w dawnych czasach

Na początku przygotuj sobie potrzebne składniki. Będą to głównie warzywa i dodatki, czyli:

  • 3 kilogramy ogórków gruntowych,
  • trzy litry wody,
  • trzy cebule,
  • cztery marchewki,
  • trzy pęczki kopru,
  • cztery łyżki soli.

Do zalewy potrzebujesz:

  • trzech szklanek octu,
  • szklanki oleju,
  • dwóch szklanek wody,
  • trzech łyżek gorczycy,
  • szklanki cukru.
Sałatka z ogórków - zdjęcie ilustracyjne (Archiwum prywatne)
Sałatka z ogórków - zdjęcie ilustracyjne (Archiwum prywatne)

Sposób wykonania

  1. Ogórki włóż do dużej miski i zalej je wodą. Przez godzinę je namaczaj.
  2. Umyj warzywa, a następnie pokrój w cienkie plasterki. To samo zrób z marchewką, dzięki niej sałatka z ogórków zyska ciekawy smak.
  3. Cebulę obierz oraz pokrój w piórka, a potem dodaj ją do ogórków i marchewki.
  4. Posiekaj koperek, a następnie dodaj go do warzyw.
  5. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj sól. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Roztworem zalej warzywa. Po dwóch godzinach wszystko odcedź.
  6. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać zalewę. Do garnka wlej dwie szklanki wody, trzy szklanki octu, szklankę oleju i wsyp szklankę cukru. Zagotuj.
  7. Warzywa przełóż do słoika i dodaj gorczycę. Całość zalej gorącą zalewą.
  8. Słoiki mocno zakręć i przystąp do pasteryzacji. Na dno garnka połóż bawełnianą ściereczkę, bezpośrednią na niej ułóż słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości. Gotuj przez 15 minut.
  9. Słoki poukładaj do góry dnem. Sałatka z ogórków powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także