PrzepisBabcia co roku robiła zapas takich ogórków. Przepis ma ponad 30 lat
Babcia co roku robiła zapas takich ogórków. Przepis ma ponad 30 lat
Ogórki kiszone lub konserwowe — takie przetwory najczęściej przygotowujemy. Czasem zdarzają się kanapkowe lub z chili. Czy wiecie jednak, że możemy zrobić przysmak, który ma ponad 30 lat? Sałatka z ogórków była kiedyś ogromnym hitem. Nasze mamy i babcie się nią przez całą zimę zajadały.
Sałatka z ogórków (Adobe)
20.07.2023 15:00
Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie są najlepsze. Zazwyczaj przez wiele lat przygotowywane dania i przekąski smakują tak same. Czasem nieco się je modyfikuje, dodając coś od siebie. Tak jest obłędną sałatką z ogórkami, która zachwycała pokolenia. Przedstawiamy wam przepis na ogórki w oryginalnym wydaniu.
Surówka z ogórków — przepis. Będzie smakowała, jak w dawnych czasach
Na początku przygotuj sobie potrzebne składniki. Będą to głównie warzywa i dodatki, czyli:
- 3 kilogramy ogórków gruntowych,
- trzy litry wody,
- trzy cebule,
- cztery marchewki,
- trzy pęczki kopru,
- cztery łyżki soli.
Do zalewy potrzebujesz:
- trzech szklanek octu,
- szklanki oleju,
- dwóch szklanek wody,
- trzech łyżek gorczycy,
- szklanki cukru.
Sposób wykonania
- Ogórki włóż do dużej miski i zalej je wodą. Przez godzinę je namaczaj.
- Umyj warzywa, a następnie pokrój w cienkie plasterki. To samo zrób z marchewką, dzięki niej sałatka z ogórków zyska ciekawy smak.
- Cebulę obierz oraz pokrój w piórka, a potem dodaj ją do ogórków i marchewki.
- Posiekaj koperek, a następnie dodaj go do warzyw.
- Do dużego garnka wlej wodę i dodaj sól. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Roztworem zalej warzywa. Po dwóch godzinach wszystko odcedź.
- W tym czasie możesz zacząć przygotowywać zalewę. Do garnka wlej dwie szklanki wody, trzy szklanki octu, szklankę oleju i wsyp szklankę cukru. Zagotuj.
- Warzywa przełóż do słoika i dodaj gorczycę. Całość zalej gorącą zalewą.
- Słoiki mocno zakręć i przystąp do pasteryzacji. Na dno garnka połóż bawełnianą ściereczkę, bezpośrednią na niej ułóż słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości. Gotuj przez 15 minut.
- Słoki poukładaj do góry dnem. Sałatka z ogórków powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu.