Kasia Bosacka pokazała jak za 5 złotych zrobić sałatkę lepszą niż w restauracji
Katarzyna Bosacka podzieliła się na swoim kanale YouTube - EkoBosacka wspaniałym przepisem na jesienną sałatkę na ciepło. Danie jest nie tylko wyjątkowo proste w przygotowaniu, ale również rewelacyjnie tanie. Jeśli masz ochotę na obiad za 5 złotych - poniżej zdradzamy jak go przygotować.
06.10.2022 16:53
Sałatka jesienna według Katarzyny Bosackiej skrywa w sobie wiele pysznych i zdrowych składników. Wśród nich możemy wymienić dynię, orzechy laskowe, pieczarki, czy cebulę.
Obiad za 5 złotych na osobę
Obecnie coraz częściej zwracamy uwagę na koszt przygotowania posiłku. W związku z tym zależy nam na tym, aby był wartościowy oraz niedrogi. Okazuje się, że pyszny obiad możemy przygotować za jedyne 5 złotych na osobę!
Jesienna sałatka Katarzyny Bosackiej składa się z wielu sezonowych produktów. W związku z tym wspaniale sprawdzi się jako pomysł na lekki, zdrowy obiad. Zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.
Sałatka jesienna według Katarzyny Bosackiej
Składniki:
- 500 g dyni
- 2 cebule
- garść pestek dyni
- 2 łyżki oliwy
- 50 g sera pleśniowego typu rokpol lub lazur
- 50 ml mleka
- 200 g pieczarek
- garść orzechów laskowych
- kilka kromek czerstwego chleba
- koperek do dekoracji
- 4 liście jarmużu
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
Dynie obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć ją do brytfanny. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz wzbogacić jej smak, możesz dodać również cynamon lub gałkę muszkatołową. Na końcu polej ją niewielką ilością oliwy i wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi. Tak przygotowaną dynię piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Podsmaż ją na maśle przez parę minut. Następnie dodaj do niej uprzednio umyty oraz pokrojony jarmuż. Na oddzielnej patelni podpraż orzechy oraz pestki dyni. Usmażony jarmuż z cebulą wyłóż na szeroki talerz. Następnie pokrój pieczarki i smaż je przez chwilę na patelni, aż nabiorą brązowego koloru.
W międzyczasie przygotuj sos. Ser pleśniowy rozkrusz i przełóż do garnka. Następnie dodaj niewielką ilość mleka. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Przygotuj grzanki. W związku z tym czerstwy chleb pokrój na kromki, a następnie przełóż je na blachę do pieczenia. Polej kromki niewielką ilością oliwy i podpiecz w piekarniku. Upieczone kawałki dyni przenieś na jarmuż z cebulą. Następnie posyp składniki uprażonymi orzechami oraz usmażonymi pieczarkami. Całość polej sosem z sera pleśniowego. Sałatkę podawaj z grzankami.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku.