Sandra Kubicka pokazała, jak gotuje rosół. Internauci ostro o przepisie

Sandra Kubicka przeszło dwa lata temu postanowiła wykluczyć produkty mięsne z diety. Od tamtej pory dzieli się z internautami wegetariańskimi przepisami na ulubione dania. Niemałe poruszenie wywołał jej wpis na temat rosołu pozbawionego, rzecz jasna, mięsnej wkładki. Fanów celebrytki zaskoczył nie tylko skład wywaru, ale również to, jaki makaron w nim wylądował.

Jak Sandra Kubicka gotuje wegetariański rosół?Jak Sandra Kubicka gotuje wegetariański rosół?
Źródło zdjęć: © Instagram | Sandra Kubicka (screenshot)

Wegetariański rosół to bardzo drażliwy temat. Zaciekli fani tradycyjnej kuchni wypominają, że nic, co bez mięsa, nie może być nazywane rosołem, a ewentualnie bulionem. Wegetarianie zaś wskazują, że warzywny bulion nie jest tym samym co wegetariański rosół. Ten drugi bowiem charakteryzuje wyrazisty kolor, głęboki smak i proces przygotowania - rosół wszak (nieważne jaki) gotowany być powinien długo i na wolnym ogniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Sandra Kubicka gotuje wegetariański rosół. Fani zwracają uwagę na jedną rzecz

Jak zatem Sandra Kubicka gotuje wegetariańską wersję rosołu, by miał głęboki, wyrazisty smak i aromat? Influencerka postanowiła wzbogacić zupę o dodatek "ekologicznych kostek bulionu warzywnego", na temat których nie omieszkali wypowiedzieć się internauci. Zarzucają kobiecie, że nie ugotowała rosołu, a rozpuściła kostkę, że kolor i smak zupa zawdzięcza wyłącznie kostkom, gdyż za mało jest w niej dodatków, w tym włoszczyzny.

"Czy nie smakuje ten rosół po prostu jak rozpuszczona kostka?" - czytamy w komentarzu pod postem Sandry Kubickiej na Instagramie.
"Rosół z kostki (...) Takiego dziadostwa dawno nie widziałam (...)" - dodaje kolejny internuta.
"Można zrobić rosół wege ale o zgrozo na taki wielki gar warzyw praktycznie brak ...a tyle kostek rosolowych nawet jeśli są Eco to jednak lipa a nie rosół" (pis. oryg.) - czytamy.

Inni polecają, by zamiast "ekologicznych kostek" skorzystać z dobrodziejstw natury: lubczyku, czosnku, kapusty, pieczarek czy suszonych grzybów i świeżych ziół. Kolejni zaś zachwalają pieczenie warzyw przed gotowaniem. Kilka osób zwróciło uwagę na makaron, jaki podała Kubicka. Bezglutenowe "rurki" zdziwiły kilka osób. W ich opinii lepiej byłoby podać rosół z klasyczną krajanką.

Recepturze Sandy Kubickiej wytyka się szczególnie małą ilość warzyw, brak takich składników, jak świeże zioła i zastąpienie ich substytutem w formie kostki. Pojawiło się też kilka komentarzy odnoszących się negatywnie do samego pomysłu gotowania rosołu bez mięsa. Fani celebrytki bronili jednak przepisu, uważając, że zupa wygląda na zdjęciu na bardzo dobrą, wytykając innym, że nie powinni krytykować wegetariańskich odpowiedników miesnych potraw, dopóki ich nie skosztują.

Sandra Kubicka udostępniła swój przepis na wegetariański rosół © Instagram | Sandra Kubicka (screenshot)

Przepis na wegetariański rosół Sandry Kubickiej

Składniki:

  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, seler),
  • 3-4 ekologiczne kostki bulionu warzywnego,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i zalej wodą. Dodaj sól i pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Rosół gotuj 3-4 godziny na wolnym ogniu. W międzyczasie do zupy dodaj przypaloną cebulę.
  3. Pod koniec gotowania dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇