Sandra Kubicka pokazała, jak gotuje rosół. Internauci ostro o przepisie
Sandra Kubicka przeszło dwa lata temu postanowiła wykluczyć produkty mięsne z diety. Od tamtej pory dzieli się z internautami wegetariańskimi przepisami na ulubione dania. Niemałe poruszenie wywołał jej wpis na temat rosołu pozbawionego, rzecz jasna, mięsnej wkładki. Fanów celebrytki zaskoczył nie tylko skład wywaru, ale również to, jaki makaron w nim wylądował.
18.10.2023 16:44
Wegetariański rosół to bardzo drażliwy temat. Zaciekli fani tradycyjnej kuchni wypominają, że nic, co bez mięsa, nie może być nazywane rosołem, a ewentualnie bulionem. Wegetarianie zaś wskazują, że warzywny bulion nie jest tym samym co wegetariański rosół. Ten drugi bowiem charakteryzuje wyrazisty kolor, głęboki smak i proces przygotowania - rosół wszak (nieważne jaki) gotowany być powinien długo i na wolnym ogniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sandra Kubicka gotuje wegetariański rosół. Fani zwracają uwagę na jedną rzecz
Jak zatem Sandra Kubicka gotuje wegetariańską wersję rosołu, by miał głęboki, wyrazisty smak i aromat? Influencerka postanowiła wzbogacić zupę o dodatek "ekologicznych kostek bulionu warzywnego", na temat których nie omieszkali wypowiedzieć się internauci. Zarzucają kobiecie, że nie ugotowała rosołu, a rozpuściła kostkę, że kolor i smak zupa zawdzięcza wyłącznie kostkom, gdyż za mało jest w niej dodatków, w tym włoszczyzny.
"Czy nie smakuje ten rosół po prostu jak rozpuszczona kostka?" - czytamy w komentarzu pod postem Sandry Kubickiej na Instagramie.
"Rosół z kostki (...) Takiego dziadostwa dawno nie widziałam (...)" - dodaje kolejny internuta.
"Można zrobić rosół wege ale o zgrozo na taki wielki gar warzyw praktycznie brak ...a tyle kostek rosolowych nawet jeśli są Eco to jednak lipa a nie rosół" (pis. oryg.) - czytamy.
Inni polecają, by zamiast "ekologicznych kostek" skorzystać z dobrodziejstw natury: lubczyku, czosnku, kapusty, pieczarek czy suszonych grzybów i świeżych ziół. Kolejni zaś zachwalają pieczenie warzyw przed gotowaniem. Kilka osób zwróciło uwagę na makaron, jaki podała Kubicka. Bezglutenowe "rurki" zdziwiły kilka osób. W ich opinii lepiej byłoby podać rosół z klasyczną krajanką.
Recepturze Sandy Kubickiej wytyka się szczególnie małą ilość warzyw, brak takich składników, jak świeże zioła i zastąpienie ich substytutem w formie kostki. Pojawiło się też kilka komentarzy odnoszących się negatywnie do samego pomysłu gotowania rosołu bez mięsa. Fani celebrytki bronili jednak przepisu, uważając, że zupa wygląda na zdjęciu na bardzo dobrą, wytykając innym, że nie powinni krytykować wegetariańskich odpowiedników miesnych potraw, dopóki ich nie skosztują.
Przepis na wegetariański rosół Sandry Kubickiej
Składniki:
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, seler),
- 3-4 ekologiczne kostki bulionu warzywnego,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- cebula,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Warzywa obierz i zalej wodą. Dodaj sól i pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
- Rosół gotuj 3-4 godziny na wolnym ogniu. W międzyczasie do zupy dodaj przypaloną cebulę.
- Pod koniec gotowania dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek.