Sandra Kubicka pokazała, jak gotuje rosół. Internauci ostro o przepisie

Sandra Kubicka przeszło dwa lata temu postanowiła wykluczyć produkty mięsne z diety. Od tamtej pory dzieli się z internautami wegetariańskimi przepisami na ulubione dania. Niemałe poruszenie wywołał jej wpis na temat rosołu pozbawionego, rzecz jasna, mięsnej wkładki. Fanów celebrytki zaskoczył nie tylko skład wywaru, ale również to, jaki makaron w nim wylądował.

Jak Sandra Kubicka gotuje wegetariański rosół?Jak Sandra Kubicka gotuje wegetariański rosół?
Źródło zdjęć: © Instagram | Sandra Kubicka (screenshot)

Wegetariański rosół to bardzo drażliwy temat. Zaciekli fani tradycyjnej kuchni wypominają, że nic, co bez mięsa, nie może być nazywane rosołem, a ewentualnie bulionem. Wegetarianie zaś wskazują, że warzywny bulion nie jest tym samym co wegetariański rosół. Ten drugi bowiem charakteryzuje wyrazisty kolor, głęboki smak i proces przygotowania - rosół wszak (nieważne jaki) gotowany być powinien długo i na wolnym ogniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Sandra Kubicka gotuje wegetariański rosół. Fani zwracają uwagę na jedną rzecz

Jak zatem Sandra Kubicka gotuje wegetariańską wersję rosołu, by miał głęboki, wyrazisty smak i aromat? Influencerka postanowiła wzbogacić zupę o dodatek "ekologicznych kostek bulionu warzywnego", na temat których nie omieszkali wypowiedzieć się internauci. Zarzucają kobiecie, że nie ugotowała rosołu, a rozpuściła kostkę, że kolor i smak zupa zawdzięcza wyłącznie kostkom, gdyż za mało jest w niej dodatków, w tym włoszczyzny.

"Czy nie smakuje ten rosół po prostu jak rozpuszczona kostka?" - czytamy w komentarzu pod postem Sandry Kubickiej na Instagramie.
"Rosół z kostki (...) Takiego dziadostwa dawno nie widziałam (...)" - dodaje kolejny internuta.
"Można zrobić rosół wege ale o zgrozo na taki wielki gar warzyw praktycznie brak ...a tyle kostek rosolowych nawet jeśli są Eco to jednak lipa a nie rosół" (pis. oryg.) - czytamy.

Inni polecają, by zamiast "ekologicznych kostek" skorzystać z dobrodziejstw natury: lubczyku, czosnku, kapusty, pieczarek czy suszonych grzybów i świeżych ziół. Kolejni zaś zachwalają pieczenie warzyw przed gotowaniem. Kilka osób zwróciło uwagę na makaron, jaki podała Kubicka. Bezglutenowe "rurki" zdziwiły kilka osób. W ich opinii lepiej byłoby podać rosół z klasyczną krajanką.

Recepturze Sandy Kubickiej wytyka się szczególnie małą ilość warzyw, brak takich składników, jak świeże zioła i zastąpienie ich substytutem w formie kostki. Pojawiło się też kilka komentarzy odnoszących się negatywnie do samego pomysłu gotowania rosołu bez mięsa. Fani celebrytki bronili jednak przepisu, uważając, że zupa wygląda na zdjęciu na bardzo dobrą, wytykając innym, że nie powinni krytykować wegetariańskich odpowiedników miesnych potraw, dopóki ich nie skosztują.

Sandra Kubicka udostępniła swój przepis na wegetariański rosół
Sandra Kubicka udostępniła swój przepis na wegetariański rosół © Instagram | Sandra Kubicka (screenshot)

Przepis na wegetariański rosół Sandry Kubickiej

Składniki:

  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, seler),
  • 3-4 ekologiczne kostki bulionu warzywnego,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i zalej wodą. Dodaj sól i pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Rosół gotuj 3-4 godziny na wolnym ogniu. W międzyczasie do zupy dodaj przypaloną cebulę.
  3. Pod koniec gotowania dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości