NewsySanepid wydał pilne ostrzeżenie przed łyżką do zupy. Znaleziono w niej szkodliwe substancje

Sanepid wydał pilne ostrzeżenie przed łyżką do zupy. Znaleziono w niej szkodliwe substancje

Sanepid - Pyszności; foto: gov.pl, Canva
Sanepid - Pyszności; foto: gov.pl, Canva
04.11.2022 16:45

Główny Inspektorat Sanitarny znowu musi interweniować. Tym razem zagrożeniem dla naszego zdrowia nie okazało się jedzenie, lecz narzędzie do jego spożywania. Sanepid ostrzega przed łyżką do zupy i tym, co z jej powierzchni może się przedostać do naszego posiłku.

2 listopada Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. GIS poinformował, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych.

Sanepid - Pyszności; foto: Canva
Sanepid - Pyszności; foto: Canva

Sanepid stwierdził przedostawanie się tych szkodliwych dla zdrowia substancji z produktu o nazwie handlowej Łyżka KMT Style. Według komunikatu podmiot odpowiedzialny - Kuamao Trade Poland wycofał już kwestionowany produkt z obrotu oraz rozpoczął procedurę informowania odbiorców o możliwości zwrotu.

Sanepid prowadzi również postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Łyżka KMT Style jest wyrobem importowanym z Chin.

Produkty do kontaktu z żywnością - czym powinny się charakteryzować?

Świadomość żywieniowa w Polakach nieustannie rośnie - potwierdza to wiele badań. Jednak czasem jesteśmy tak zajęci sprawdzaniem tego, co jemy, że zapominamy, że to, w czym gotujemy i czym spożywamy posiłki, też może nam zaszkodzić.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą wyrządzić nam wiele szkód, po dostaniu się do naszych organizmów. Występują one niekiedy właśnie w maszynach stosowanych w przemyśle spożywczym.

Sanepid - Pyszności; foto: Canva
Sanepid - Pyszności; foto: Canva

Istnieją przepisy, które określają kryteria, jakie powinny spełniać powierzchnie mające kontakt z żywnością. Takie maszyny dla przemysłu spożywczego muszą mieć powierzchnie gładkie, nieporowate, nienasiąkliwe, pozbawione szczelin i wypukłości. Powinny być także trwałe, łatwe do mycia i odporne na korozję.

Dodatkowo przepisy mówią właśnie o tym, że narzędzia te nie mogą powodować zanieczyszczenia żywności substancjami szkodliwymi - ftalanami, metalami (ołowiem, kadmem, chromem czy niklem), oraz - czego nie udało się spełnić producentowi Łyżki KMT Style - pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi.

Sanepid zainterweniował, jednak pytanie brzmi, czy zawsze jest w stanie zrobić to w porę? Być może problem leży gdzie indziej - na niekontrolowanym imporcie?

Po tym artykule można nabrać ochoty na coś zdrowego i smacznego. Polecamy wam ten przepis na śniadanie, prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także