NewsySanepid wydał pilne ostrzeżenie przed łyżką do zupy. Znaleziono w niej szkodliwe substancje

Sanepid wydał pilne ostrzeżenie przed łyżką do zupy. Znaleziono w niej szkodliwe substancje

Sanepid - Pyszności; foto: gov.pl, Canva
Sanepid - Pyszności; foto: gov.pl, Canva

04.11.2022 16:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Główny Inspektorat Sanitarny znowu musi interweniować. Tym razem zagrożeniem dla naszego zdrowia nie okazało się jedzenie, lecz narzędzie do jego spożywania. Sanepid ostrzega przed łyżką do zupy i tym, co z jej powierzchni może się przedostać do naszego posiłku.

2 listopada Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. GIS poinformował, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych.

Sanepid - Pyszności; foto: Canva
Sanepid - Pyszności; foto: Canva

Sanepid stwierdził przedostawanie się tych szkodliwych dla zdrowia substancji z produktu o nazwie handlowej Łyżka KMT Style. Według komunikatu podmiot odpowiedzialny - Kuamao Trade Poland wycofał już kwestionowany produkt z obrotu oraz rozpoczął procedurę informowania odbiorców o możliwości zwrotu.

Sanepid prowadzi również postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Łyżka KMT Style jest wyrobem importowanym z Chin.

Produkty do kontaktu z żywnością - czym powinny się charakteryzować?

Świadomość żywieniowa w Polakach nieustannie rośnie - potwierdza to wiele badań. Jednak czasem jesteśmy tak zajęci sprawdzaniem tego, co jemy, że zapominamy, że to, w czym gotujemy i czym spożywamy posiłki, też może nam zaszkodzić.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą wyrządzić nam wiele szkód, po dostaniu się do naszych organizmów. Występują one niekiedy właśnie w maszynach stosowanych w przemyśle spożywczym.

Sanepid - Pyszności; foto: Canva
Sanepid - Pyszności; foto: Canva

Istnieją przepisy, które określają kryteria, jakie powinny spełniać powierzchnie mające kontakt z żywnością. Takie maszyny dla przemysłu spożywczego muszą mieć powierzchnie gładkie, nieporowate, nienasiąkliwe, pozbawione szczelin i wypukłości. Powinny być także trwałe, łatwe do mycia i odporne na korozję.

Dodatkowo przepisy mówią właśnie o tym, że narzędzia te nie mogą powodować zanieczyszczenia żywności substancjami szkodliwymi - ftalanami, metalami (ołowiem, kadmem, chromem czy niklem), oraz - czego nie udało się spełnić producentowi Łyżki KMT Style - pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi.

Sanepid zainterweniował, jednak pytanie brzmi, czy zawsze jest w stanie zrobić to w porę? Być może problem leży gdzie indziej - na niekontrolowanym imporcie?

Po tym artykule można nabrać ochoty na coś zdrowego i smacznego. Polecamy wam ten przepis na śniadanie, prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także