Schab hasselback z pomidorami. Nacinany i nadziewany schab na obiad
Schab hasselback nafaszerowaliśmy po brzegi genialnym boczkiem, soczystymi pomidorami i smaczną cebulą. Prezentuje się i smakuje obłędnie!
17.09.2021 | aktual.: 29.01.2022 15:39
Czym jest schab hasselback
Nazwa hasselback odnosi się do sposobu nacinania i pieczenia potraw. Chodzi tu o nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. Nazwa hasselback wywodzi się ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu ponacinane w charakterystyczny sposób ziemniaki, podano po raz pierwszy w jednej z miejscowych restauracji. Przepis okazał się strzałem w 10 i od tego czasu patent ten jest wykorzystywany nie tylko w przypadku ziemniaków, ale też przy pracy z mięsem, a nawet owocami.
Idealnie soczysty i pełen smaku
Dzięki odpowiedniemu nacinaniu i włożonym do środka dodatkom znany każdemu schab zyskuje całkiem nowy smak. Pozostaje soczysty, a aromat przypraw i warzyw przechodzi do każdego kawałka.
Na naszej stronie możesz znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem stylu hasselback.
Nasz schab upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
- 800 g schabu
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 150 g boczku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Krojenie schabu
Cały proces rozpocznij od przygotowania schabu. Umyj go dokładnie, po czym wytrzyj przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie ułóż na środku blatu deskę do krojenia. Pamiętaj, aby bezpośrednio pod deską umieścić mokrą ściereczkę dzięki której deska podczas krojenia nie będzie się przemieszczać. Tym samym praca ze schabem będzie szybka i przyjemna!
Kiedy już przygotujesz miejsce do pracy, umieść na desce do krojenia wcześniej oczyszczony schab. Po czym zacznij nacinać go od prawej do lewej, w taki sposób aby przez całą jego długość powstały pionowe kieszonki.
Jeśli to Twój pierwszy raz i boisz się, że przypadkowo przetniesz mięso w całości, jest prosty trik, który w tym przypadku okaże się bardzo pomocny. Ułóż nad i pod mięsem dwie drewniane łyżki, które będą hamować pracę noża w odpowiednim miejscu. Tym samym masz pewność, że nie przetniesz schabu.
Faszerowanie
Kiedy już skończysz nacinać mięso, polej je delikatnie olejem, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozprowadź powstałą mieszankę dokładnie pomiędzy kieszonkami schabu. Olej pozwoli przyprawom dokładnie i równomiernie przylegać do powierzchni mięsa.
Teraz pomiędzy elementami doprawionego mięsa układamy plastry boczku, pomidora i cebuli. Nie zapomnij również o gałązce świeżego rozmarynu, która nada całemu daniu wyjątkowego aromatu.
Pieczenie
Nasz schab został już nafaszerowany. Teraz trzeba go zabezpieczyć w odpowiedni sposób, aby żaden element nie wypadł z naszej konstrukcji. Pomocne w tym przypadku okażą się długie patyczki do szaszłyków. Wbij je w schab i rozprowadź przez całą długość. Użyj dwóch patyczków - jeden w górnej, drugi w dolnej części.
Jesteśmy już coraz bliżej. Teraz wystarczy, że wstawimy schab do Ovi na 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). I po tym czasie możemy cieszyć się smakiem pysznego schabu z genialnymi dodatkami.
Schab podany w takiej formie możesz serwować solo, z lekką sałatką, pieczonymi ziemniakami lub innym ulubionym dodatkiem. W tym miejscu możesz zaszaleć i znaleźć swoją wymarzoną kombinację smakową. Oczywiście od razu nam o tym napisz! Smacznego 😍