Schab hasselback z pomidorami. Nacinany i nadziewany schab na obiad

Schab hasselback nafaszerowaliśmy po brzegi genialnym boczkiem, soczystymi pomidorami i smaczną cebulą. Prezentuje się i smakuje obłędnie!

Obrazek
Pyszności

Czym jest schab hasselback

Nazwa hasselback odnosi się do sposobu nacinania i pieczenia potraw. Chodzi tu o nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. Nazwa hasselback wywodzi się ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu ponacinane w charakterystyczny sposób ziemniaki, podano po raz pierwszy w jednej z miejscowych restauracji. Przepis okazał się strzałem w 10 i od tego czasu patent ten jest wykorzystywany nie tylko w przypadku ziemniaków, ale też przy pracy z mięsem, a nawet owocami.

Idealnie soczysty i pełen smaku

Dzięki odpowiedniemu nacinaniu i włożonym do środka dodatkom znany każdemu schab zyskuje całkiem nowy smak. Pozostaje soczysty, a aromat przypraw i warzyw przechodzi do każdego kawałka.

Na naszej stronie możesz znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem stylu hasselback.

Nasz schab upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

  1. 800 g schabu
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 1,5 łyżeczki soli
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu
  5. 2 pomidory
  6. 2 cebule
  7. 150 g boczku
  8. kilka gałązek świeżego rozmarynu

Krojenie schabu

Cały proces rozpocznij od przygotowania schabu. Umyj go dokładnie, po czym wytrzyj przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie ułóż na środku blatu deskę do krojenia. Pamiętaj, aby bezpośrednio pod deską umieścić mokrą ściereczkę dzięki której deska podczas krojenia nie będzie się przemieszczać. Tym samym praca ze schabem będzie szybka i przyjemna!

Kiedy już przygotujesz miejsce do pracy, umieść na desce do krojenia wcześniej oczyszczony schab. Po czym zacznij nacinać go od prawej do lewej, w taki sposób aby przez całą jego długość powstały pionowe kieszonki.

schab hasselback z pomidorami

Jeśli to Twój pierwszy raz i boisz się, że przypadkowo przetniesz mięso w całości, jest prosty trik, który w tym przypadku okaże się bardzo pomocny. Ułóż nad i pod mięsem dwie drewniane łyżki, które będą hamować pracę noża w odpowiednim miejscu. Tym samym masz pewność, że nie przetniesz schabu.

Faszerowanie

Kiedy już skończysz nacinać mięso, polej je delikatnie olejem, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozprowadź powstałą mieszankę dokładnie pomiędzy kieszonkami schabu. Olej pozwoli przyprawom dokładnie i równomiernie przylegać do powierzchni mięsa.

Teraz pomiędzy elementami doprawionego mięsa układamy plastry boczku, pomidora i cebuli. Nie zapomnij również o gałązce świeżego rozmarynu, która nada całemu daniu wyjątkowego aromatu.

schab hasselback z pomidorami

Pieczenie

Nasz schab został już nafaszerowany. Teraz trzeba go zabezpieczyć w odpowiedni sposób, aby żaden element nie wypadł z naszej konstrukcji. Pomocne w tym przypadku okażą się długie patyczki do szaszłyków. Wbij je w schab i rozprowadź przez całą długość. Użyj dwóch patyczków - jeden w górnej, drugi w dolnej części.

schab hasselback z pomidorami

Jesteśmy już coraz bliżej. Teraz wystarczy, że wstawimy schab do Ovi na 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).  I po tym czasie możemy cieszyć się smakiem pysznego schabu z genialnymi dodatkami.

Schab podany w takiej formie możesz serwować solo, z lekką sałatką, pieczonymi ziemniakami lub innym ulubionym dodatkiem. W tym miejscu możesz zaszaleć i znaleźć swoją wymarzoną kombinację smakową. Oczywiście od razu nam o tym napisz! Smacznego 😍

schab hasselback z pomidorami
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat