PrzepisDania główneSchab w pysznym sosie borowikowym

Schab w pysznym sosie borowikowym

Schab w pysznym sosie borowikowym
Pyszności

27.09.2017 15:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon grzybowy ciągle trwa, dlatego też wśród naszych propozycji nie mogło zabraknąć przepisu, który pozwoli je w pełni wykorzystać.

Pomocny w tym przypadku okaże się przepis na schab w pysznym sosie borowikowym. Same pyszności!

Składniki:

  1. 1/2 szt. cebula posiekana
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 2 łyżki pietruszka
  4. 2 łyżki masło
  5. 500 ml bulion
  6. 1 szczypta zioła prowansalskie
  7. 2 szczypty pieprz
  8. 1 szczypta czerwona papryka
  9. 700 g schab bez kości
  10. 1 szczypta sól
  11. 250 g borowiki
  12. 200 ml śmietanka 30%
Sposób przygotowania:

1. W garnku podsmaż na maśle cebulę i czosnek. Następnie dodaj bulion i dopraw przy pomocy: ziół prowansalskich, pieprzu oraz czerwonej papryki.

Obraz

2. Podziel schab na mniejsze kawałki.

Obraz

3. Do wywaru dodaj kawałki mięsa. Całość dopraw solą i pieprzem. Mieszankę gotuj pod przykryciem przez godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przewrócić mięso.

Obraz

4. Dodaj borowiki. Po kilku minutach dodaj śmietankę i pietruszkę. Całość gotuj przez 10 minut.

Obraz

5. Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także