Schab wieprzowy pieczony pod pierzynką. Przepis na obiad ze schabu w plastrach
Przepis na schab wieprzowy pod smaczną pierzynką. Jest to danie, które sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania można użyć mięsa kupionego w całości lub schabu w plastrach z supermarketu. Pierzynka z jajek, pod którą został upieczony sprawia, że jest soczysty i pełny smaku. Osobiście nie gotuję do tego dania ziemniaków, dzięki temu obiad robię o wiele szybciej i bez wysiłku!
21.04.2022 | aktual.: 10.10.2023 20:41
Przepis na schab wieprzowy w plastrach pod pierzynką z jajek - przepis wideo
Pieczony pod pierzynką schab w plastrach - składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
120 g sera długodojrzewającego
3 łyżki majonezu
4 plastry schabu
1 duża cebula
1 łyżka suszonego majeranku
Schab wieprzowy pieczony pod pierzynką - przepis:
Krok 1
Zaczynamy pod pokrojenia schabu w plastry o szerokości ok. 2 cm. Następnie na desce do krojenia połóż kawałek i dwie drewniane pałeczki. Nacinaj mięso pod skosem w lewą i prawą stronę. Powinna powstać kratka na wierzchniej części schabu. Patyczki położone na obud krańcach mięsa będą bardzo pomocne. Dzięki nim, nacięcia będą równe i nie przetniemy przypadkowo plastra do końca.
Krok 2
Włącz piekarnik na 180 stopni - termoobieg. Następnie, do dużej miski zetrzyj na tarce jajka na twardo. Wybierz stronę tarki o dużych oczkach - na nich będzie najłatwiej trzeć. Dodaj do miski starty ser, majonez, sól i pieprz. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 3
Na dnie naczynia żaroodpornego połóż pociętą cebulę. Posyp ją majerankiem i ułóż ponacinane plastry schabu wieprzowego.
Krok 4
Na wierzchu rozprowadź masę z jajek i sera. Tak by była tej samej grubości na całej powierzchni naczynia.
Krok 5
Wstaw do piekarnika wcześniej rozgrzanego na 180 stopni. Piecz przez 30 minut.
I gotowe! Obiad ze schabu dla całej rodziny
Schab wieprzowy pod pierzynką z tego przepisu zawsze się udaje. To sprawdzony przepis na obiad z piekarnika. Przygotowanie go jest szybkie i nie wymaga brudzenia wielu naczyń. Mięsko wychodzi soczyste i pełne aromatu.