Schab z talarkami

Schab z ziemniaczanymi talarkami to sprawdzony pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kiedy go przygotowujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 8 szt. schab wieprzowy plastry
  2. 1 łyżka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 2 łyżki suszony majeranek
  5. 3 szt. ziemniaki
  6. 80 g masło
  7. 2-3 łyżki olej/oliwa

Sos pieczarkowy

  1. 1,5 łyżeczki sól
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 300 g pieczarki
  4. 1 szt. cebula
  5. 100 ml śmietanka 18%

Dodatki

  1. 200 g ser mozzarella tarta
  2. natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania:

1. Podziel schab w cienkie plastry.

Obrazek

2. Następnie polej mięso olejem/oliwą z oliwek oraz posyp przyprawami: suszonym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.

Obrazek

3. Poukładaj na przemian plastry mięsa i ziemniaczane talarki w formie do pieczenia. Posyp całość solą i ułóż na wierzchu kawałki masła. Piecz pod przykryciem przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz na patelni cebulę i pieczarki. Po chwili dodaj śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Umieść sos pieczarkowy na podpieczonym schabie i ziemniakach. Dodaj również ser i piecz całość przez 20 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯