PrzepisDania główneSchab zapiekany z ziemniakami i ogórkiem

Schab zapiekany z ziemniakami i ogórkiem

Schab zapiekany z ziemniakami i ogórkiem
Pyszności

28.09.2021 14:16, aktual.: 07.02.2022 20:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Schab to jedno z najbardziej znanych elementów naszej rodzimej kuchni. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania kotletów schabowych, które łączone są z ziemniakami i surówką.

I żebyś źle nas nie zrozumiała, oczywiście uwielbiamy takie kombinacje smakowe, ale jeśli śledzisz nas od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że od czasu do czasu lubimy zaszaleć w kuchni. Kiedy więc padło hasło schab, postanowiliśmy przygotować oryginalną ucztę, która na długo zapadnie Ci w pamięci. Co więcej, za pośrednictwem tego przepisu chcemy pokazać Ci, że gotowanie może być niesamowitą podróżą kulinarną w nieznane.

A wracając do schabu - skrywa on w sobie ogromny potencjał i wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować na jego bazie niesamowitą ucztę dla podniebienia. I baza jest tu słowem kluczowym, ponieważ mięso podamy w jednym kawałku, a standardowe dodatki umieścimy w środku. Twoi bliscy bedą zachwyceni!

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips. Z podanych proporcji przygotujesz obiad dla 6 osób.

Składniki

Marynata

  1. 1 szklanka zalewy z ogórków konserwowych
  2. 3 łyżki musztardy
  3. 1 łyżeczka tymianku
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  5. 1 łyżeczka majeranku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki

  1. 800 g schabu wieprzowego
  2. 2 ziemniaki
  3. 2 ogórki konserwowe

Schab i marynata

Cały proces rozpocznij od przygotowania schabu.

W tym celu umyj i osusz mięso w kawałku. Następnie umieść na blacie wilgotny ręcznik papierowy. Bezpośrednio na nim ułóż deskę do krojenia ze schabem. Dzięki temu zabiegowi deska będzie nieruchoma podczas nacinania mięsa. Tym samym przygotujesz je w odpowiedni sposób w szybki i prosty sposób.

Wracamy do krojenia schabu. Ponacinaj schab w pionie przez całą długość mięsa, aby otrzymać efekt kilku kieszonek. Jeśli boisz się, że w pewnym momencie przetniesz schab w całości, od góry i dołu ułóż dwie drewniane łyżki (w poziomie). Tym samym narzędzia kuchenne będą hamować pracę noża.

Obraz

Po nacięciu schabu, przyszedł czas na przygotowanie marynaty. I tu zastosujemy kolejny trik. Z racji, że pracujemy z dużym kawałkiem mięsa, najłatwiej będzie zamarynować Ci schab w dużym woreczku strunowym z suwakiem.

Najpierw przełóż do worka schab. Następnie dodaj do niego: zalewę z ogórków konserwowych, musztardę, tymianek, słodką paprykę, majeranek, sól, czosnek granulowany oraz pieprz.

Obraz

Zamknij szczelnie woreczek, po czym dokładnie wymieszaj zawartość. Tak przygotowane mięso wstaw następnie do lodówki minimum na godzinę.

Dodatki i faszerowanie schabu

Kiedy schab będzie odpoczywał w lodówce, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Umyj i obierz ziemniaki, po czym pokrój je w talarki. W cienkie plastry podziel również ogórki konserwowe.

Po godzinie wyjmij schab z lodówki i przełóż go do formy do pieczenia. W powstałych kieszonkach umieść najpierw kawałki ziemniaka, potem ogórki.

Obraz

I obiad jest już prawie gotowy. Teraz wystarczy, że umieścimy nafaszerowany schab w rozgrzanym piekarniku. Piecz go przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wykorzystaj program góra-dół.

Podanie

Po wyjęciu schabu z piekarnika, podziel go na mniejsze kawałki i możesz od razu serwować swoim bliskim. Chyba nie musimy dodawać, że przygotowane danie smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu, nie zwlekaj więc ani sekundy.

Obraz

Jeśli brakuje Ci pomysłów na pyszny obiad dla całej rodziny, albo chcesz przygotować coś oryginalnego i ciekawego jednocześnie, zapraszamy do naszej bazy. Znajdziesz tu całą masę genialnych inspiracji, które sprawdzą się na każdą okazję. Dzięki ogromnej różnorodności przepisów z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście daj nam znać, które receptury stały się Twoimi faworytami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także