Koniec z rozbijaniem schabowych. Nowa wersja jest szybsza i o wiele pyszniejsza
Gotowi na wariacje z kotletem schabowym w roli głównej? Tak się składa, że ten przysmak, który króluje na polskich stołach, można przygotować na wiele smacznych sposobów. Poznajcie przepis na schabowe bez panierki, duszone na cebuli. Ta opcja Was zachwyci!
31.10.2022 14:40
Schabowe bez panierki - urozmaicenie niedzielnego obiadu
W Waszej kuchni pojawia się rutyna i kotlet schabowy pojawia się na talerzu w każdą niedzielę? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w nieco innej, ale równie smacznie wersji. Schabowe bez panierki to pomysł na urozmaicenie tego wyjątkowego dania. Na pewno będą one smaczniejsze, nie będą obciekać tłuszczem, a Ty przygotujesz je dosłownie w parę chwil.
Twoi domownicy powinni być zachwyceni, a przepis na schabowe bez panierki, powinien już na stałe zagościć w Twojej książce kucharskiej. Dlaczego zdecydowaliśmy się zaprezentować akurat ten przepis? By pokazać, że inna wersja kotletów schabowych, może być równie smaczna, a samo przygotowanie równe proste, co w przypadku tej tradycyjnej wersji. To jak? Gotowi na zmiany?
Jak przygotować schabowe bez panierki?
Cała procedura jest identyczna, jak w przypadku smażonych kotletów schabowych. Różnica tkwi w tym, że nie użyjemy tu tradycyjnej panierki, ale nasze schabowe będziemy dusić na cebuli. Gwarantujemy, że ten smak Was zachwyci!
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 2-3 cebule
- szklanka bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mąki
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- papryka słodka mielona.
Sposób przygotowania:
Rytuał sobotniego lub niedzielnego rozbijania mięsa na kotlety, będzie również obecny, gdy zdecydujesz się przygotować schabowe bez panierki. I to właśnie od tego rozpoczynamy naszą pracę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Kolejny krok to obranie cebuli i pokrojenie jej w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab na każdej ze stron. Następnie dodajemy do smażenia pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, doprawiając przyprawą do mięsa duszonego.
Ostatni etap to zagęszczenie naszego bulionu - w tym celu należy dodać 2 łyżeczki mąki. Mięso po tym czasie jest gotowe do podania. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Nasze schabowe bez panierki to prawdziwe cudo. Przekonajcie się sami!
Lubisz eksperymenty ze schabem? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na schab w sobie musztardowo-śmietankowym z kaszą: