Koniec z rozbijaniem schabowych. Nowa wersja jest szybsza i o wiele pyszniejsza

Gotowi na wariacje z kotletem schabowym w roli głównej? Tak się składa, że ten przysmak, który króluje na polskich stołach, można przygotować na wiele smacznych sposobów. Poznajcie przepis na schabowe bez panierki, duszone na cebuli. Ta opcja Was zachwyci!

Schabowe bez panierkiSchabowe bez panierki - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=O6DYjqtGx6g
Karol Wiak

Schabowe bez panierki - urozmaicenie niedzielnego obiadu

W Waszej kuchni pojawia się rutyna i kotlet schabowy pojawia się na talerzu w każdą niedzielę? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w nieco innej, ale równie smacznie wersji. Schabowe bez panierki to pomysł na urozmaicenie tego wyjątkowego dania. Na pewno będą one smaczniejsze, nie będą obciekać tłuszczem, a Ty przygotujesz je dosłownie w parę chwil.

Obrazek
Schab paczkowany w plastrach - Pyszności; foto: Canva

Twoi domownicy powinni być zachwyceni, a przepis na schabowe bez panierki, powinien już na stałe zagościć w Twojej książce kucharskiej. Dlaczego zdecydowaliśmy się zaprezentować akurat ten przepis? By pokazać, że inna wersja kotletów schabowych, może być równie smaczna, a samo przygotowanie równe proste, co w przypadku tej tradycyjnej wersji. To jak? Gotowi na zmiany?

Jak przygotować schabowe bez panierki?

Cała procedura jest identyczna, jak w przypadku smażonych kotletów schabowych. Różnica tkwi w tym, że nie użyjemy tu tradycyjnej panierki, ale nasze schabowe będziemy dusić na cebuli. Gwarantujemy, że ten smak Was zachwyci!

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2-3 cebule
  • szklanka bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mąki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • papryka słodka mielona.

Sposób przygotowania:

Rytuał sobotniego lub niedzielnego rozbijania mięsa na kotlety, będzie również obecny, gdy zdecydujesz się przygotować schabowe bez panierki. I to właśnie od tego rozpoczynamy naszą pracę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Kolejny krok to obranie cebuli i pokrojenie jej w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab na każdej ze stron. Następnie dodajemy do smażenia pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, doprawiając przyprawą do mięsa duszonego.

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Ostatni etap to zagęszczenie naszego bulionu - w tym celu należy dodać 2 łyżeczki mąki. Mięso po tym czasie jest gotowe do podania. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Nasze schabowe bez panierki to prawdziwe cudo. Przekonajcie się sami!

Lubisz eksperymenty ze schabem? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na schab w sobie musztardowo-śmietankowym z kaszą:

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne